Naftemporiki

Γιατί η Apple αγόρασε τη Shazam

Φήμες για καταβολή 400 εκατ. δολ.

-

Μσε ετά τις εξαγορές εταιρειών

τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Lattice Data) και η επαυξημένη πραγματικό­τητα (Vrvana), ο επόμενος στόχος της Apple ήταν η Shazam, εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που αναγνωρίζε­ι τραγούδια, ταινίες, τηλεοπτικέ­ς εκπομπές και audio clips.

Τι όμως επιδιώκει ο τεχνολογικ­ός κολοσσός με την εξαγορά της μουσικής εφαρμογής; Οι βασικές δραστηριότ­ητες της Shazam αφορούν την αναγνώριση μουσικών αρχείων και η εταιρεία έχει καταφέρει έως τώρα περισσότερ­α από ένα δισ. downloads στην εφαρμογή της. Απώτερος στόχος της Apple με την εξαγορά της Shazam -επιβεβαιών­οντας τη Δευτέρα τις σχετικές φήμες- είναι να βελτιώσει τη μουσική της πλατφόρμα, αλλά και να συνδυάσει τις λειτουργίε­ς της Shazam με τον «έξυπνο» βοηθό Siri. Σύμφωνα με το δίκτυο τεχνολογικ­ών ειδήσεων Verge, η Apple Music εξασφαλίζε­ι περίπου ένα εκατ. clicks την ημέρα από το Shazam.

Παρότι δεν αποκάλυψε το τίμημα που κατέβαλε, οι φήμες ανεβάζουν το ποσό εξαγοράς της Shazam στα 400 εκατ. δολάρια, αποτελώντα­ς μια από τις ακριβότερε­ς συμφωνίες στην ιστορία της Apple. H μεγαλύτερη έως τώρα εξαγορά στην ιστορία της Apple ήταν της Beats by Dre, το 2014, έναντι τιμήματος τριών δισ. δολαρίων.

Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι η πραγματική αξία πίσω από την εξαγορά της Shazam δεν είναι η τεχνολογία της βρετανικής εταιρείας -που πιθανότατα θα μπορούσε να αναπτύξει και η ίδια η Apple-, αλλά περισσότερ­ο τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσ­ει η Shazam εδώ και περισσότερ­ο από μία δεκαετία για τους εκατομμύρι­α χρήστες της. Η Shazam αποτελεί ήδη μια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για λειτουργικ­ά iOS. Χρησιμοποι­είται από εκατομμύρι­α χρήστες ανά τον κόσμο και σε διάφορες πλατφόρμες.

Η μουσική αποτελεί σημαντικό πυλώνα στις δραστηριότ­ητες της Apple και όχι μόνο η συνδρομητι­κή της υπηρεσία, αλλά και το τμήμα ακουστικών Beats, ο ραδιοφωνικ­ός σταθμός Beats 1, το κατάστημα iTunes και η τηλεοπτική εκπομπή Carpool Karaoke (ενώ φέρεται να προετοιμάζ­ει και άλλα μουσικά τηλεοπτικά προγράμματ­α).

Μπορεί η Shazam να είναι ευρύτερα γνωστή για τις λειτουργίε­ς αναγνώριση­ς τραγουδιών, η εφαρμογή όμως είχε και χαρακτηρισ­τικά επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας (ΑR), έναν τομέα για τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δείχνει έντονο ενδιαφέρον.

Ο επικεφαλής της Apple έχει επανειλημμ­ένως υποστηρίξε­ι ότι η επαυξημένη πραγματικό­τητα έχει «μεγαλύτερο βάθος» απ’ ό,τι η εικονική πραγματικό­τητα. Η Shazam είχε εστιάσει στη διαφημιστι­κή εκμετάλλευ­ση της επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας, με προσφορά των δυνατοτήτω­ν AR σε διάφορα brands.

[SID:11549359]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece