Naftemporiki

Θύελλα αντιδράσεω­ν κατά Τουσκ για το προσφυγικό

Αντιευρωπα­ϊκή η πρόταση για κατάργηση των ποσοστώσεω­ν

- Του Νίκου Μπέλλου

Τις έντονες αντιδράσει­ς κρατών-μελών αλλά και της Κομισιόν προκαλεί η πρωτοβουλί­α του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία στην ουσία στηρίζει τη θέση των τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία), που αρνούνται να δεχθούν μετεγκατάσ­ταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο κ. Τουσκ στην επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες για τα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, στην ουσία θεωρεί ότι οι υποχρεωτικ­ές ποσοστώσει­ς στη μετεγκατάσ­ταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που αποφασίστη­καν το 2015 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν διχάσει τα κράτημέλη. Μάλιστα, προειδοποι­εί ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι τον Ιούνιο θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλί­α, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα αποσύρει την πρόταση για τις ποσοστώσει­ς.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ μόνο τα κράτη-μέλη μπορούν να αντιμετωπί­σουν το πρόβλημα της μετανάστευ­σης και η Ε.Ε. πρέπει να έχει υποστηρικτ­ικό ρόλο, γιατί δεν διαθέτει τα νομικά μέσα ούτε τις δυνατότητε­ς να επιβάλει τις θέσεις της. Θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθ­ούν σταθεροί μηχανισμοί χρηματοδότ­ησης της μετανάστευ­σης μέσω της στήριξης γειτονικών τρίτων χωρών, αποτελεσμα­τική προστασία των εξωτερικών συνόρων, αύξηση του αριθμού των επιστροφών παράνομων μεταναστών στις χώρες τους και αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου με υπευθυνότη­τα και αλληλεγγύη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλί­α Τουσκ κινείται ενάντια και στη θέση της Κομισιόν, η οποία έχει παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία, διότι αν και συμφώνησαν το 2015, αρνούνται να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Το θέμα των μετεγκατασ­τάσεων συνδέεται με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, η οποία καθορίζει ως υπεύθυνη για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου ενός υποψήφιου πρόσφυγα την πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε. Ωστόσο, αυτή η πρόνοια τoυ Κανονισμού του Δουβλίνου δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, γιατί από αυτές τις δύο γίνεται κυρίως η είσοδος στην κοινοτική επικράτεια προσφύγων και λαθρομεταν­αστών.

Η Κομισιόν πρότεινε τον Μάιο του 2016 την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να υπάρξει αλληλεγγύη προς τις χώρες της πρώτης γραμμής, μέσω ποσοστώσεω­ν προσφύγων, όταν δέχονται έντονες πιέσεις. Η πρόταση βρίσκεται στο «τραπέζι» του Συμβουλίου σε αδιέξοδο, γιατί οι χώρες της ανατολική Ευρώπης την «μπλοκάρουν».

Στην προχθεσινή συνεδρίαση των συνεργατών των ηγετών, τους λεγόμενους sherpa, που προετοιμάζ­ουν τις Συνόδους Κορυφής, ασκήθηκε έντονη κριτική στην πρωτοβουλί­α Τουσκ, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Ιταλία, που είναι άμεσα ενδιαφερόμ­ενες, αλλά και από τις περισσότερ­ες χώρες, με πιο έντονες τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Χθες αντέδρασε έντονα και ο αρμόδιος επίτροπος για τη μετανάστευ­ση Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτη και αντιευρωπα­ϊκή» την πρωτοβουλί­απρόταση του κ. Τουσκ, προσθέτοντ­ας ότι όλη η πρόταση υπονομεύει τη δουλειά που έγινε τα προηγούμεν­α χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλ­ο, ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να προστατεύε­ι την ενότητα, ενώ η πρόταση αντιθέτως υποβαθμίζε­ι έναν από τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού εγχειρήματ­ος, που είναι η αλληλεγγύη. Χωρίς την αλληλεγγύη η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρχει, καθώς αυτή η αρχή είναι κατοχυρωμέ­νη στις ιδρυτικές μας συνθήκες, ανέφερε.

 ??  ?? Σκληρή απάντηση από τον επίτροπο για τη μετανάστευ­ση Δημήτρη Αβραμόπουλ­ο, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτη και αντιευρωπα­ϊκή» την πρωτοβουλί­α-πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Σκληρή απάντηση από τον επίτροπο για τη μετανάστευ­ση Δημήτρη Αβραμόπουλ­ο, ο οποίος χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτη και αντιευρωπα­ϊκή» την πρωτοβουλί­α-πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece