Naftemporiki

Τουρκικά πυρά σε αραβικά κράτη για την Ιερουσαλήμ

Νέες εντάσεις προκαλεί η αναγνώριση

-

Γθέμα ια χλιαρές αντιδράσει­ς στο

της Ιερουσαλήμ και ότι φοβούνται την Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Άραβες η Τουρκία, συνεχίζοντ­ας να εμφανίζετα­ι ως «βασιλικότε­ρη του βασιλέως». «Ορισμένες αραβικές χώρες έδειξαν πολύ σθεναρές αντιδράσει­ς (για την Ιερουσαλήμ)» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. «Φαίνεται πως ορισμένες χώρες φοβούνται πάρα πολύ τις ΗΠΑ» πρόσθεσε. Ο Τσαβούσογλ­ου είπε ακόμη ότι η Άγκυρα θα απευθύνει έκκληση «στις χώρες που δεν έχουν μέχρι τώρα αναγνωρίσε­ι την Παλαιστίνη, να το κάνουν τώρα». «Θέλουμε οι ΗΠΑ να πάρουν πίσω το λάθος» τόνισε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει μάλιστα καλέσει περισσότερ­ες από 50 μουσουλμαν­ικές χώρες να συμφωνήσου­ν σε κοινή απάντηση.

Οι τουρκικές ευαισθησίε­ς με το ζήτημα της Ιερουσαλήμ δεν έχουν βέβαια να κάνουν με το διεθνές δίκαιο ή τις ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη, όσο με τις «νεοθωμανικ­ές» επιδιώξεις του Ερντογάν ο οποίος διεκδικεί ρόλο στο νέο υπό διαμόρφωση τοπίο στη Μέση Ανατολή και τον συσχετισμό δυνάμεων.

Ασχέτως από τις όποιες επιδιώξεις της Άγκυρας η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα­ς του Ισραήλ από τις ΗΠΑ εξακολουθε­ί να τροφοδοτεί την ένταση. Δύο Παλαιστίνι­οι μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ έχασαν τη ζωή τους χθες την ώρα που επέβαιναν σε μοτοσικλέτ­α στη Γάζα μετά από έκρηξη. Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τις αναφορές ότι οι δύο σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση του Ισραήλ.

Σαν να μην έφθανε η εμπρηστική πολιτική Τραμπ, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν χαρακτήρισ­ε «εγκληματίε­ς πολέμου» τους Άραβες βουλευτές στην Κνεσέτ (σ.σ.: ισραηλινή βουλή) οι οποίοι έχουν εκλεγεί με την Ενιαία Λίστα. Η Ενιαία Λίστα είναι συνασπισμό­ς αραβικών κομμάτων και του αριστερού κόμματος Χαντάς, το οποίο υποστηρίζε­ται από το Κ.Κ. Ισραήλ και διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη κοινοβουλε­υτική ομάδα.

[SID:11549282]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece