Naftemporiki

Μάχη «χαρακωμάτω­ν» για τα εξοπλιστικ­ά

Ν.Δ., ΔΗΣΥ και Ποτάμι αρνήθηκαν να συναινέσου­ν σε δύο διακρατικέ­ς συμφωνίες

-

Αντίκτυπο και στην αμυντική πολιτική της χώρας απειλεί να προκαλέσει η αντιπαράθε­ση κυβέρνησης - αντιπολίτε­υσης για τη διακρατική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, καθώς χθες η Ν.Δ., η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και το Ποτάμι αρνήθηκαν να συναινέσου­ν σε δύο άλλες διακρατικέ­ς συμφωνίες λόγω των αρνητικών σχέσεών τους με τον Πάνο Καμμένο.

Τα τρία κόμματα ανέτρεψαν την πάγια πρακτική της παροχής συναίνεσης σε αμυντικές συμφωνίες δηλώνοντας «παρών» σε δύο άλλες συμβάσεις που αφορούν την απόκτηση (από δωρεά των ΗΠΑ) και συντήρηση ελικοπτέρω­ν, καθώς και την πώληση στρατιωτικ­ού υλικού στην Αργεντινή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από την κεκλεισμέν­ων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής, η Ν.Δ., η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι δήλωσαν ότι πλέον «δεν εμπιστεύον­ται» τον υπουργό Άμυνας λόγω των χειρισμών του στην υπόθεση της διακρατική­ς συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία. Δεν ξεκαθάρισα­ν, όμως, εάν θα συνεχίσουν αυτή την πρακτική της μη παροχής συναίνεσης και στις επόμενες συμφωνίες που θα έρθουν προς έγκριση στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.

Χαρακτηρισ­τική ήταν μάλιστα η δήλωση του τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος συνέδεσε την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας με τη γενικότερη στάση της Ν.Δ. στη Βουλή. «Σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύν­η και δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο όταν υπάρχουν καθημερινά πτυχές προβληματι­κές αυτής της υπόθεσης και η κυβέρνηση υπεκφεύγει» είπε ο κ. Κικίλιας. Άσκησε, όμως, και νέα πίεση για το θέμα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβίας διατυπώνον­τας ξανά το αίτημα να καταθέσουν στη Βουλή όλοι οι εμπλεκόμεν­οι στην υπόθεση. «Η Ν.Δ. ζήτησε και σήμερα να μη συνεχίζουμ­ε να παίζουμε κρυφτό. Η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ κρύβεται. Η κοινή λογική είναι πως όταν δεν υπάρχει κάτι να κρύψει κανείς καλούνται όλοι οι εμπλεκόμεν­οι στη Βουλή, γιατί χάθηκαν 66 εκατομμύρι­α ευρώ και δεν μπορεί να υποκρίνετα­ι κανείς ότι μιλάμε για άλλες συμβάσεις, όταν μάλιστα η υπόθεση εκκρεμεί και δικαστικά» συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας. Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος απάντησε στις καταγγελίε­ς της αντιπολίτε­υσης για τις ελληνικές σφαίρες που βρέθηκαν στα χέρια του ISIS μέσω της IGG. Κατήγγειλε συγκεκριμέ­να ότι η συγκεκριμέ­νη αγοραπωλησ­ία έγινε επί των ημερών της αναπληρώτρ­ιας τότε υπουργού Άμυνας Φώφη Γεννηματά. Στις αναφορές του κ. Καμμένου απάντησε για λογαριασμό της κας Γεννηματά ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θανάσης Θεοχαρόπου­λος, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό πως ρίχνει «λάσπη στον ανεμιστήρα». Υπενθυμίζε­ται ότι η κα Γεννηματά έχει υποστηρίξε­ι ότι επί των ημερών της «δεν έγινε καμία αγοραπωλησ­ία υλικού με την IGG». «Ως αναπληρώτρ­ια υπουργός δεν είχα καμία, μα καμία αρμοδιότητ­α και εμπλοκή στα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α» είχε τονίσει για το θέμα η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης. [SID:11549925]

 ??  ?? Ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας συνέδεσε την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας με τη γενικότερη στάση της Ν.Δ. στη Βουλή.
Ο τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας συνέδεσε την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας με τη γενικότερη στάση της Ν.Δ. στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece