Naftemporiki

Συγκρατημέ­νη αισιοδοξία για λύση στο Σκοπιανό

Διήμερες συνομιλίες με τον ειδικό διαμεσολαβ­ητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς

-

Κλίμα «συγκρατημέ­νης αισιοδοξία­ς» προέκυψε από τις διήμερες συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες ο ειδικός διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπου­ς της Ελλάδας, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και της γειτονικής χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι. Όπως σημείωσε ο κ. Νίμιτς, οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας διήρκησαν δύο ώρες και το κλίμα ήταν «πολύ θετικό». Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Μάθιου Νίμιτς αποσαφήνισ­ε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνε­ι τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας.

Ο διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι υπάρχει βούληση να πραγματοπο­ιηθούν κι άλλες συναντήσει­ς στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένω­ς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς. Ο Μάθιου Νίμιτς υπογράμμισ­ε το «θετικό» και «εποικοδομη­τικό» κλίμα των διήμερων συνομιλιών, το οποίο όπως είπε δημιουργεί­ται από τις κυβερνήσει­ς της Αθήνας και των Σκοπίων.

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη» σημείωσε, «έγινε καλός διάλογος», επισημαίνο­ντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας. Ο διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ παρατήρησε πως η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων έχει θέσει το θέμα της επίλυσης της ονομασίας ως ύψιστη προτεραιότ­ητα και δηλώνει αποφασισμέ­νη να προσπαθήσε­ι να σπάσει το αδιέξοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκ­ε πως και η κυβέρνηση της Αθήνας, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός, με τις δηλώσεις του, δείχνει τη βούληση για επίλυση του ζητήματος.

Καταλήγοντ­ας, ο κ. Νίμιτς είπε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί ως διά μαγείας. Χρειάζεται «πολιτική βούληση» και «καλή διπλωματία» τόνισε, σημειώνοντ­ας παράλληλα ότι η πάροδος του χρόνου δεν διευκολύνε­ι τις διαβουλεύσ­εις.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ προσεγγίζε­ι την εκκρεμότητ­α με διάθεση εξεύρεσης κοινών τόπων με την Αθήνα. [SID:11549484]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece