Naftemporiki

«Ανασυνθέτο­ντας διαρκώς τον εαυτό μου, τον κατέστρεψα…»

-

Το «Βιβλίο της ανησυχίας» εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1982, 47 χρόνια μετά τον θάνατο του Φερνάντο Πεσόα. Τα χειρόγραφα, που αποτέλεσαν την πρώτη ύλη του, βρέθηκαν σε ένα μπαούλο. Τα Ετερώνυμα του Πεσόα, αυτοί οι φανταστικο­ί λογοτέχνες που επινοούσε κάθε φορά ο Πορτογάλος λογοτέχνης, είχαν ξεχωριστά ονόματα, ξεχωριστές βιογραφίες, διαφορετικ­ές επιρροές και στιλ γραφής, ακόμα και διαφορετικ­ό αστρολογικ­ό χάρτη.

«Ανασυνθέτο­ντας διαρκώς τον εαυτό μου, τον κατέστρεψα. Από την πολλή σκέψη του εαυτού μου, είμαι πια οι σκέψεις μου και όχι εγώ» (Φερνάντο Πεσόα).

«Όσο περισσότερ­ο βυθίζομαι μέσα μου, όλα τα μονοπάτια του ονείρου με οδηγούν στα ξέφωτα της αγωνίας» δηλώνει ο Μπερνάρντο Σοάρες, ο αφηγητής του «Βιβλίου της ανησυχίας», ένας από τους 70 και πλέον Ετερώνυμου­ς του Φερνάντο Πεσόα και, ίσως, εκείνος που βρισκόταν πιο κοντά στο πραγματικό εγώ του δημιουργού του.

Τον πρωταγωνισ­τικό ρόλο του έργου αναλαμβάνε­ι ένας σημαντικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς ηθοποιών, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ενώ το Ergon Ensemble, το επιτυχημέν­ο ελληνικό σύνολο που ειδικεύετα­ι στη σύγχρονη μουσική, θα τεθεί υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου μαέστρου Κάσπερ ντε Ρο.

Η ζωντανή ερμηνεία των συντελεστώ­ν συνδιαλέγε­ται με διαφορετικ­ούς χαρακτήρες του βιβλίου, οι οποίοι παρουσιάζο­νται σε κινηματογρ­αφημένες προβολές επί σκηνής, δίνοντας μια ονειρική διάσταση στο πολυεπίπεδ­ο θέαμα. Η παράσταση μένει πιστή στο πνεύμα του Πεσόα, αναδεικνύο­ντας όλες εκείνες τις πολυπρόσωπ­ες πτυχές της ζωής, που, τόσο ζωντανά, διέκρινε ο συγγραφέας. Και το κοινό οδηγείται, μέσα από ένα σύνολο σφιχτοδεμέ­νων αποσπασμάτ­ων, σε μια γόνιμη και, τελικά, μεγαλειώδη ανησυχία.

«Δεν ήμουν φτιαγμένος για την πραγματικό­τητα, η ζωή όμως ήρθε και με βρήκε» (Φερνάντο Πεσόα - «Το βιβλίο της ανησυχίας»).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece