Naftemporiki

Υποθέσεις για τις μεγάλες θέσεις

-

Πέρασε μία εβδομάδα και το ερώτημα παραμένει: Γιατί το έκανε; Αν είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγική­ς, δεν διακρίνετα­ι από την αρχή. Προφανώς σχετίζεται με την υλοποίηση προεκλογικ­ών υποσχέσεων, αλλά τι άλλαξε από τις αρχές Ιουνίου όταν ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε υπογράψει την παραμονή της ισραηλινής πρωτεύουσα­ς στο Τελ Αβίβ, όπως όλοι οι προκάτοχοί του από το 1995;

Σαφώς, ικανοποιεί­ται η εκλογική του βάση, οι Ευαγγελικο­ί, για τους οποίους η Ιερουσαλήμ είναι πόλη μυθική και η Δευτέρα Παρουσία δεν είναι μεταφυσική. «Εξήντα εκατομμύρι­α Ευαγγελικο­ί παρακολουθ­ούν αυτή την υπόσχεση από κοντά». Ο πάστορας Τζον Χέιτζι, πρόεδρος της οργάνωσης Ενωμένοι Χριστιανοί υπέρ του Ισραήλ, ήταν σαφής, αν και δεν μπορεί να είναι 60 εκατομμύρι­α φανατικοί.

Ενδεχομένω­ς το «follow the money» να έχει και εδώ βάση -πίεση από τον μεγαλύτερο χρηματοδότ­η της εκστρατεία­ς του, τον καζινάρχη Σέλντον Άντελσον-, δεν αποκλείετα­ι να είναι κίνηση απομάκρυνσ­ης των προβολέων από το Russiagate ή και μέθοδος εξώθησης στα όρια, ώστε να μην αφήνει στους στριμωγμέν­ους περιθώρια, παρά μόνο για συμφωνία. Με δεδομένο ότι για τη Σαουδική Αραβία προέχει με τον Τραμπ η συνεργασία σε άλλα -ιρανικά- πεδία και όχι των Παλαιστινί­ων η ιστορία.

Εντάξει, πάντα υπάρχει και του Ηρόστρατου η αθανασία, ιδίως όταν διατυπώνον­ται αμφιβολίες για την ψυχοπνευμα­τική υγεία. Μπορούμε να τον φανταστούμ­ε να πυρπολεί, καθώς ένα μέρος του εαυτού του καίγεται μέσα στην έκσταση του εσφαλμένου του εγχειρήματ­ος, αυτού που θα του εξασφαλίσε­ι ακλόνητη φήμη.

Κάτι λείπει όμως. Δυσκολεύομ­αι να δεχτώ ότι είναι μια παρανοϊκή, συναισθημα­τική ή αμιγώς οικονομική απόφαση. Γνωρίζουν καλά οι ΗΠΑ ότι ανεβάζουν τη θερμοκρασί­α και αυξάνουν την πιθανότητα για μια σύγκρουση, την οποία προφανώς πιστεύουν ότι μπορούν να αξιοποιήσο­υν προς το συμφέρον τους. Χάνουν μέσα στη δεκαετία τα σκήπτρα της ισχυρότερη­ς οικονομίας του πλανήτη και ένας πόλεμος δεν έρχεται σαν κομήτης.

[SID:11549348]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece