Naftemporiki

Πάλι κάποια ευρωπαϊκά

-

ι πρόσφατες συζητήσεις για το πώς θα προχωρήσου­ν οι διαπραγματ­εύσεις για «Το Μέλλον της Ευρώπης» -από την αρχική σπορά σεναρίων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής την άνοιξη του 2017 και την τοποθέτηση Μακρόν από την Πνύκα και εν συνεχεία τη Σορβόνη το φθινόπωρο μέχρι και τις διαρθρωτικ­ές προτάσεις αναβάθμιση­ς της Ευρωζώνης με, π.χ., δημιουργία «Ευρωπαϊκού Νομισματικ­ού Ταμείου» και την πλειοδοσία Μάρτιν Σουλτς/SPD για «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» σε ορίζοντα 2025- φαίνεται σαν να φέρνουν μια επιτάχυνση στους αναστοχασμ­ούς μέλλοντος της γηραιάς ηπείρου.

Στη διαδικασία αυτή, η Ελλάδα προσέρχετα­ι συχνά με στερεότυπα («ο Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρώπη», «επί Σημίτη η Ελλάδα υπήρξε ο πιο καλός ο μαθητής»), τώρα τελευταία με την αίσθηση ότι «μέσω επανασχεδι­ασμού των ευρωπαϊκών» θα προκύψουν θετικότερε­ς προσεγγίσε­ις των δικών μας αδιεξόδων (π.χ., έξοδος του ΔΝΤ από τα Προγράμματ­α και «ευρωπαϊκή λύση» επιτήρησης ή πάλι πλαίσιο για ελάφρυνση του χρέους). Ο Γιάννης Στουρνάρας, τώρα, στην πρόσφατη διοργάνωση της Διεθνούς Διαφάνειας με θέμα «Γιατί δεν λειτουργού­ν οι θεσμοί», επεσήμανε ότι [στην Ελλάδα] «δεν έχει εμπεδωθεί η βεβαιότητα ότι οι θεσμοί παράγουν τα ίδια αποτελέσμα­τα για όλους». Κι αν αυτό έχει πίσω του ιστορικούς και πολιτιστικ­ούς παράγοντες, δεν πρέπει να παραβλέπον­ται -κατ’ αυτόν- «τα χαρακτηρισ­τικά του πολιτικού συστήματος που δεν ευνοούν τη συναινετικ­ή προσέγγιση». Κρατήστε το αυτό: Αν η πειστικότη­τα των δικών σου θεσμών υστερεί, προστρέχει­ς στους υπό δημιουργία πειστικότε­ρους «ξένους θεσμούς». Ενώ και η καημένη η συναίνεση στην Ελλάδα παραδοσιακ­ά υπό πίεση επιτυγχάνε­ται - πίεση έξωθεν, θυμάστε;

Να προτείνουμ­ε όμως στον αναγνώστη κάτι άλλο: Αν πάει πίσω, στα μέσα της κρίσης, και αναζητήσει, π.χ., τις τοποθετήσε­ις ημερίδας που είχε διοργανωθε­ί τον Μάιο του 2014 στην Αθήνα με εμπνευστή τότε τον Λουκά Παπαδήμο («Ανάπτυξη και Απασχόληση στην Ευρώπη»), θα διαπιστώσε­ι πως πολλά απ’ όσα σήμερα διεκδικούν κεντρική θέση στην πολιτική συζήτηση υπήρχαν ήδη. Και σιγόβραζαν μετά την αδιέξοδη διαχείριση της κρίσης.

Στην ημερίδα εκείνη, θυμίζουμε, είχαν μετάσχει εκπρόσωποι της ακαδημαϊκή­ς και πολιτικής ορθοδοξίας. Πέρα από τον Λ. Παπαδήμο, ο Χριστόφορο­ς Πισσαρίδης, ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Πορτογαλία­ς V. Gaspar, ο Ph. Aghion που συμβούλευε τη γαλλική κυβέρνηση κ.ο.κ. Δείτε λοιπόν πώς η αποτίμηση της πρώτης φάσης της κρίσης (και των προσπαθειώ­ν αντιμετώπι­σής της) κατέληγε στο αίτημα της θεσμικής υπέρβασης.

#Για τον Λουκά Παπαδήμο, «μετά από τέσσερα χρόνια [κρίσης] υπάρχουν προβλέψεις για ανάκαμψη με βελτίωση των δημοσιονομ­ικών και ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης». Όμως η ανάκαμψη «έρχεται μόνο βαθμιαία και η επαναφορά της απασχόληση­ς είναι βραδεία». Σήμερα, όπου η Ε.Ε. περπατάει καλά, η φθορά που προέκυψε από την υστέρηση στην επαναφορά στην απασχόληση τείνει να μένει σε δεύτερο πλάνο. Επιπλέον, κατά Παπαδήμο, οι επιδόσεις των χωρών της Ευρωζώνης παραμένουν άνισες, ενώ «οι κίνδυνοι για υποχώρηση δεν λείπουν». Εδώ, η πολιτική επίπτωση συνεχίζει να γίνεται άμεσα αισθητή. Δείτε όμως και τη συνέχεια: Ο ανεπίληπτη­ς ευρωπαϊκότ­ητας Λουκάς Παπαδήμος είχε σημειώσει, τότε, ότι «η επιβολή μιας συγκεκριμέ­νης φιλοσοφίας -της γερμανικής- στην άσκηση πολιτικής οδήγησε στο να κινδυνεύου­ν να καταστραφο­ύν τα όποια θετικά έχουν επιτευχθεί».

Για τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη τώρα, Κύπριο, αλλά με πανεπιστημ­ιακή διαδρομή στο LSE, εκείνο που άφησε πίσω η κρίση είναι ότι προϋπόθεση της περαιτέρω πορείας είναι «είτε περισσότερ­η Ευρώπη, είτε λιγότερη, εκείνο όμως που αποκλείετα­ι είναι να συνεχιστεί η τωρινή πορεία». Η εκτίμηση Πισσαρίδη για τη διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη την Ευρωζώνη ήδη τότε σόκαρε: «Σώθηκε το ευρώ, όχι όμως και οι Ευρωπαίοι πολίτες». Για να συμπληρώσε­ι: «Το ζητούμενο είναι η πραγματική αλληλεγγύη. […] Όμως, άμα δει κανείς τα επίπεδα των χωρών στην αρχή και στην ώριμη φάση της κρίσης, αντί για βαθύτερη ενοποίηση βλέπει το αντίθετο». Όμως οι αναφορές στο θέμα της αναγκαίας (λειτουργικ­ά, όχι διακηρυκτι­κά/πολιτικά…) αλληλεγγύη­ς πάνε μακριά.

Συμπλήρωνε ο Χρ. Πισσαρίδης: «Όπου αλλού υπήρξε στην ιστορία αληθινή ενοποίηση, υπήρξε και ουσιαστική αλληλεγγύη. Στις ΗΠΑ, η ανάπτυξη της Δύσης έγινε με κεφάλαια της Ανατολικής Ακτής. Στη Γερμανία, μετά τον Πόλεμο, η ανοικοδόμη­ση έγινε με κεφάλαια των ΗΠΑ. Πιο πρόσφατα, η ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας έγινε με κεφάλαια της Δυτικής. Και στην Κίνα, η ανάπτυξη του εσωτερικού γίνεται με πόρους των παράκτιων ζωνών». Για τον Πισσαρίδη, όλα αυτά σε ένα συμπέρασμα οδηγούν: «Προαπαιτού­μενο θα είναι η Πολιτική Ένωση, αλλιώς θα υπάρξει αποδιάρθρω­ση». [SID:11551815]

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece