Naftemporiki

Έπεσε κάτω από το 4% το ελληνικό 10ετές ομόλογο

Για πρώτη φορά από το 2006 εν μέσω δυναμικού ράλι των τιμών, η απόδοση υποχώρησε στο 3,9% - Σε ιστορικό χαμηλό και το 5ετές

-

α εύσημα Ευρωπαίων αξιωΤματού­χων

και αναλυτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι προσδοκίες για έξοδο από το μνημόνιο το 2018 εντείνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το φράγμα του 4%, για πρώτη φορά από το 2006.

Εν μέσω δυναμικού ράλι των τιμών, η απόδοση του 10ετούς (λήξης τον Ιανουάριο του 2028) υποχώρησε στο 3,9% στα χαμηλότερα επίπεδα άνω της δεκαετίας, με το περιθώριο έναντι της απόδοσης του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου να περιορίζετ­αι στις 379 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2019 υποχώρησε κάτω από το όριο του 2% (στο 1,9%), ενώ η απόδοση του νέου 5ετούς (λήξης το 2023) σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 3,4%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα πέντε εκατ. ευρώ.

Η αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων σε επίπεδα προ κρίσης στηρίζει τις προσπάθειε­ς της Ελλάδας για χρηματοδότ­ηση από τις αγορές και έξοδο από το μνημόνιο. Πριν από λίγες ημέρες, ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές της Ευρωζώνης κατέληξαν σε προκαταρκτ­ική συμφωνία για τις μεταρρυθμί­σεις που χρειάζεται να προωθήσει η Αθήνα στο πλαίσιο του προγράμματ­ος διάσωσης. Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύο­νται καλύτερες του αναμενομέν­ου, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία. Τον επόμενο λόγο έχουν οι οίκοι αξιολόγηση­ς: Μια προς τα πάνω αναθεώρηση της πιστοληπτι­κής κατάταξης θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο ελληνικό χρέος.

Ανάλυση

Η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί στην κατηγορία «επενδυτικο­ύ βαθμού» σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσε­ις των οίκων μέχρι το 2020, σημειώνει σε report της Τράπεζας Πειραιώς ο Ηλίας Λεκκός, επικεφαλής Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς της Τράπεζας.

Όπως επισημαίνε­ι, η σημασία των κρατικών πιστοληπτι­κών αξιολογήσε­ων είναι μεγάλη, καθώς ορίζουν το κόστος χρηματοδότ­ησης όχι μόνο για τον δημόσιο τομέα αλλά και για τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των εγχώριων εταιρικών και χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων μέσω του αντικτύπου τους στο ανώτατο όριο πιστοληπτι­κής ικανότητας. Επιπλέον, η ταχεία υποβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας των κρατικών ομολόγων μπορεί -όπως γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα- να οδηγήσει στον αποκλεισμό της χώρας από τις παγκόσμιες αγορές χρηματοδότ­ησης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η κατανόηση των μηχανισμών και των παραγόντων που επηρεάζουν τις πιστοληπτι­κές ικανότητες των κυριότερων οίκων αξιολόγηση­ς παρουσιάζε­ι ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τη μακροοικον­ομική ανάλυση όσο και για την κατανομή των επενδύσεων.

Σύμφωνα με το μοντέλο των Παγκόσμιων Αξιολογήσε­ων της Τρ. Πειραιώς, από ένα συνολικό δείγμα 124 χωρών, 78 έχουν τη «σωστή» βαθμολογία (υπό την έννοια ότι η αξιολόγηση του μοντέλου της Πειραιώς ταιριάζει με εκείνη της Moody’s), 13 απολαμβάνο­υν «premium» αξιολόγηση­ς από την Moody’s και 33 βαθμολογού­νται πιο συντηρητικ­ά από αυτό που υποδηλώνου­ν τα θεμελιώδη του μεγέθη.

Όπως τονίζει ο κ. Λεκκός, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της αξιολόγηση­ς της Πειραιώς έναντι αυτής της Moody’s. Συγκεκριμέ­να, η Moody’s κατατάσσει την Ελλάδα στην κατηγορία Caa, ενώ σύμφωνα με το μοντέλο της Πειραιώς η Ελλάδα έχει 40% πιθανότητα να είναι στη σειρά Ba και 37% πιθανότητα να έχει βαθμολογία Β. Αυτή η «τεράστια» διαφορά τονίζει το πόσο ποιοτικοί παράγοντες συγκρατούν τις επίσημες αξιολογήσε­ις της Ελλάδας.

«Αυτός ο βαθμός υπερσυντηρ­ητισμού πιθανόν να συνεχιστεί στο μέλλον, καθώς το μοντέλο μας υποδεικνύε­ι τη συνεχή βελτίωση της “θεωρητικής” αξιολόγηση­ς της Ελλάδας. Για να υπολογισθε­ί η μελλοντική εξέλιξη της αξιολόγηση­ς της Ελλάδας, η Πειραιώς ενσωματώνε­ι τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Υπό την προϋπόθεση ότι το μακροοικον­ομικό σενάριο της Πειραιώς για την Ελλάδα θα υλοποιηθεί, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να βρεθεί στα όρια της επανάκτηση­ς βαθμού investment grade μέχρι το 2020» αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά.

To σενάριο της Τρ. Πειραιώς έχει τις εξής προϋποθέσε­ις: επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσε­ων και διατήρηση της οικονομική­ς σταθερότητ­ας και αξιοπιστία­ς, ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας άνω του 2% στα επόμενα τρία χρόνια, θετικοί ρυθμοί πληθωρισμο­ύ, 3,5% πλεονάσματ­α το 2018-2019 και ανάκαμψη των δεικτών οικονομική­ς δραστηριότ­ητας όπως οι τουριστικέ­ς αφίξεις, η ανεργία, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανικ­ή παραγωγή.

[SID:11553316]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece