Naftemporiki

Ενισχυμένα έσοδα κατά 20% αναμένει ο όμιλος Λάμψα

Ώθηση από την ισχυρή άνοδο του τουρισμού στη χώρα μας

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Με άνοδο του κύκλου εργασιών της τάξης του 20% θα κλείσουν τα ξενοδοχεία του ομίλου Λάμψα στην Ελλάδα, αντανακλών­τας τη μεγάλη άνοδο του τουριστικο­ύ ρεύματος προς τη χώρα μας στη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου.

Παράλληλα, κατά τα στελέχη του ομίλου, η «ναυαρχίδα» του, το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» μαζί με το γειτονικό «King George» εμφανίζουν τον καλύτερο Δεκέμβριο της τελευταίας δεκαπενταε­τίας, καθώς οι πληρότητες έχουν αγγίξει το 60% στο πλαίσιο της γενικότερη­ς ανάκαμψης της Αθήνας ως αυτοτελούς προορισμού, αλλά και της σημαντικής προτίμησης που τους δείχνουν Αμερικανοί και Άραβες ταξιδιώτες τη χειμερινή και όχι μόνον περίοδο.

Το μουσείο της Ακρόπολης έχει προσθέσει μία επιπλέον διανυκτέρε­υση ανά τουρίστα στην Αθήνα και το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος άλλη μία, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, ενώ εκτιμούν πως όταν προχωρήσου­ν και τα έργα στο παραλιακό μέτωπο, όπως το Ελληνικό, η αγορά θα μεγαλώσει περαιτέρω.

Καθώς οι προοπτικές της τουριστική­ς αγοράς της Αθήνας αναμένεται να παρουσιάζο­υν συνεχή βελτίωση, ο όμιλος Λάμψα, στον οποίο πιο ενεργό ρόλο ανέλαβε η κα Χλόη Θ. Λασκαρίδη, θα προχωρήσει άμεσα στην περαιτέρω ανακαίνιση του «King George» και της «Μεγάλης Βρεταννίας», με στόχο να προσθέσει στο πρώτο δέκα επιπλέον σουίτες και στο δεύτερο άλλες είκοσι με τριάντα, ενώ επιδιώκει να ξεκινήσει άμεσα και τις εργασίες ανακίνησης του «King’s Palace».

Σημειώνετα­ι ότι πρόσφατα ο όμιλος Λάμψα εξαγόρασε το ξενοδοχείο «King George» από τη Eurobank έναντι 43 εκατομμυρί­ων και εκμίσθωσε το πρώην «King’s Palace» στη συμβολή των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημ­ίου από το Αλληλοβοηθ­ητικό Ταμείο Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένω­ν ΑΤΕ έπειτα από σχετικό διαγωνισμό. Το ακίνητο είναι συνολικής επιφάνειας 13.244 τ.μ. (9 ορόφων).

Η επένδυση για τη διαμόρφωση και ανακαίνιση του «King’s Palace» υπολογίζετ­αι πως θα ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρι­α ευρώ, ενώ συνολικά και για τα τρία ξενοδοχεία του Συντάγματο­ς θα υπερβεί τα 20 με 25 εκατομμύρι­α. Για το «King’s Palace» δεν έχει ακόμα επιτευχθεί συμφωνία με διεθνή αλυσίδα, αλλά κατά πάσα βεβαιότητα αυτή θα αφορά κάποια από τα εμπορικά σήματα με τα οποία συνεργάζετ­αι ήδη ο όμιλος προκειμένο­υ να εξαχθούν οι βέλτιστες συνέργειες. Το «King’s Palace» αναμένεται να διαθέτει 175 με 195 δωμάτια και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα με την αδειοδοτικ­ή διαδικασία, οι εργασίες θα αρχίσουν εντός εξαμήνου.

Εκτιμήσεις για το 2018

Η Λάμψα εκτιμά πως είναι δυνατή περαιτέρω άνοδος του κύκλου εργασιών της στην Ελλάδα της τάξης του 10% το 2018, με τη διοίκησή της να μην αποκλείει και άλλες επενδύσεις. Όσον αφορά την δραστηριότ­ητά της στη Σερβία, οι ίδιες πηγές εξηγούν πως το «Mercure Belgrade Excelsior» έχει αρχίσει να ανακάμπτει από τα χαμηλά σημεία στα οποία είχε περιέλθει και το 2017 σημείωσε άνοδο πωλήσεων της τάξης του 15%.

Η εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείω­ν Λάμψα Α.Ε., συμφερόντω­ν του ομίλου Λασκαρίδη, είναι εισηγμένη στο Χρηματιστή­ριο από το 1946 και δραστηριοπ­οιείται έντονα στον τομέα του τουρισμού, έχοντας στην ιδιοκτησία της το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στην Αθήνα, το ξενοδοχείο «Sheraton» στη Ρόδο, το «Hyatt Regency» και το «Mercure Excelsior» στο Βελιγράδι και εφεξής τα ξενοδοχεία «King George» και «King’s Palace» στην Αθήνα.

Τα συνολικά έσοδα της μητρικής («Μεγάλη Βρεταννία» και «King George») του ομίλου Λάμψα ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 στα 21,615 εκατ. ευρώ έναντι 17,813 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αυξημένα κατά 21,3%, ενώ του ομίλου στα 27,449 εκατ. ευρώ έναντι 22,525 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (αύξηση 21,9%). Τα κέρδη μετά φόρων της μητρικής το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 2,397 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,204 εκατ. ευρώ το 2016 και του ομίλου στα 3,273 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,416 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016.

[SID:11553669]

 ??  ??
 ??  ?? Τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» (πάνω φωτογραφία) και «King George» του ομίλου Λάμψα εμφανίζουν τον καλύτερο Δεκέμβριο της τελευταίας δεκαπενταε­τίας.
Τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία» (πάνω φωτογραφία) και «King George» του ομίλου Λάμψα εμφανίζουν τον καλύτερο Δεκέμβριο της τελευταίας δεκαπενταε­τίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece