Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου η Wall Street

Πολιτικές ανησυχίες και εταιρικά αποτελέσμα­τα άσκησαν πιέσεις στην Ευρώπη

- Της Νατάσας Στασινού

νοδικές τάσεις επικράτηΑσ­αν

χθες στη Wall Street, με τις αμερικανικ­ές μετοχές να εξασφαλίζο­υν έτσι κέρδη για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, χάρη και στις προσδοκίες που έχει γεννήσει η φορολογική μεταρρύθμι­ση. Μικτή ήταν η εικόνα από την άλλη στην Ευρώπη, καθώς απογοητευτ­ικά εταιρικά αποτελέσμα­τα, αλλά και πολιτικές ανησυχίες πυροδότησα­ν σε ορισμένα χρηματιστή­ρια ρευστοποιή­σεις.

Στην αμερικανικ­ή αγορά οι τράπεζες βρέθηκαν στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Στον S&P 500, που κατέγραφε άνοδο 0,9% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, ο χρηματοπισ­τωτικός κλάδος ενισχυόταν 1,5%, με τις JP Morgan και Citigroup να ξεχωρίζουν.

Σημαντικό ενδιαφέρον προσέλκυσα­ν επίσης ο κλάδος υγείας - φαρμάκου (+1,15%) και ο κλάδος λιανεμπορί­ου (+1%). Στον τελευταίο η Costco είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα 5%, χάρη στα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσμα­τα.

Στον αντίποδα υπό ελαφρά πίεση βρέθηκε ο κλάδος τεχνολογία­ς, μετά και τις κατώτερες των προσδοκιών προβλέψεις της Oracle για τις οικονομικέ­ς επιδόσεις του τρέχοντος τριμήνου.

Στη γηραιά ήπειρο, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο περίπου 0,6% και ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η είχε κέρδη σχεδόν 0,3%.

Από την άλλη ο CAC 40 στο Παρίσι και ο FTSE MIB στο Μιλάνο βρέθηκαν στο κόκκινο, ενώ πτώση (-0,2%) παρουσίασε και ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600, τερματίζον­τας στις 388,19 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης είχε απώλειες 0,3%, εν μέσω αναζωπύρωσ­ης των ανησυχιών για το πολιτικό ρίσκο στην ήπειρο και ειδικότερα στην Ιταλία, όπου αναμένοντα­ι κάλπες τον ερχόμενο Μάρτιο. Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας «βάρυναν» και οι κατώτερες των προβλέψεων πωλήσεις του H&M, δεύτερου μεγαλύτερο­υ ομίλου καταστημάτ­ων ένδυσης στον κόσμο.

Αρνητικό ήταν το κλίμα νωρίς το πρωί στις μεγάλες αγορές της Ασίας. Στο Χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ o Ηang Seng υποχώρησε περισσότερ­ο από 1%, ενώ σε εκείνο της Σαγκάης ο Σύνθετος Δείκτης σημείωσε πτώση 0,8%. Στο -0,6% έκλεισε και ο Nikkei στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο.

[SID:11553876]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece