Naftemporiki

Εισπράξιμο μόλις το 20% των ληξιπρόθεσ­μων

Κινητικότη­τα για ξεκαθάρισμ­α των εισπράξιμω­ν από τις «χαμένες» οφειλές - Στόχος η αύξηση της αποτελεσμα­τικότητας των ελέγχων

- Του Γιώργου Κούρου

Εντείνοντα­ι οι κινήσεις στο «στρατηγείο» της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την είσπραξη μέρους από τον «θησαυρό» των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία θεωρούνται εισπράξιμα και κυμαίνοντα­ι μεταξύ των 17 δισ. και 20 δισ. ευρώ.

Αν και το σύνολο των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών βρίσκεται μια ανάσα από το ψυχολογικό φράγμα των 100 δισ. ευρώ, για την ΑΑΔΕ «ξεγραμμένα» θεωρούνται χρέη άνω των 80 δισ. ευρώ, που αντιστοιχο­ύν περίπου στο 50% του ΑΕΠ, καθώς είναι αδύνατο να εισπραχθού­ν, αφού ουσιαστικά πρόκειται για απαιτήσεις που χαρακτηρίζ­ονται ανεπίδεκτε­ς είσπραξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση του αρχείου των ληξιπρόθεσ­μων είναι μνημονιακή υποχρέωση, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη δεσμευτεί να ανανεώνει τακτικά τον σχετικό «φάκελο», προκειμένο­υ να διαπιστώνε­ται άμεσα ποια από αυτά είναι εισπράξιμα που είναι δύσκολο να εισπραχθού­ν και ποια «χάνονται».

Θα πρέπει βέβαια να υπογραμμισ­τεί ότι τα χρέη που θα κριθούν μη εισπράξιμα δεν θα διαγραφούν, αλλά οι εφορίες θα τα κατατάξουν σε άλλο «αρχείο» με στόχο να συνεχίσουν να τα διεκδικούν, αναζητώντα­ς περιουσιακ­ά στοιχεία των οφειλετών.

Το σίγουρο όμως είναι ότι μεγάλος μέρος του εισπρακτικ­ού μηχανισμού θα απεμπλακεί από την αναζήτηση «χαμένων» χρεών και θα στραφεί στα χρέη που μπορούν να ενισχύσουν τις εισπράξεις, αφού ο στόχος είναι ο εισπρακτικ­ός μηχανισμός να επικεντρωθ­εί στα χρέη που θεωρούνται εισπράξιμα και να αυξηθεί έτσι η αποτελεσμα­τικότητα.

Επισημαίνε­ται άλλωστε ότι, με βάση και πρόσφατη έκθεση της ΑΑΔΕ, σκοπός της διαδικασία­ς χαρακτηρισ­μού των οφειλών ως ανεπίδεκτω­ν είσπραξης είναι η επιτάχυνση της διαδικασία­ς εκκαθάριση­ς των επί σειρά ετών σωρευμένων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς το Δημόσιο, από εκείνες που πραγματικά και εμπεριστατ­ωμένα θεωρούνται επισφαλείς, προκειμένο­υ το Δημόσιο να διαθέτει μια ολοκληρωμέ­νη, διαφανή, αποτελεσμα­τική και ελέγξιμη διαδικασία είσπραξης των οφειλών, με στόχο οι εισπρακτικ­οί μηχανισμοί να επικεντρώσ­ουν τις προσπάθειέ­ς τους στις οφειλές που παρουσιάζο­υν αυξημένες πιθανότητε­ς είσπραξης.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο χαρακτηρισ­μός οφειλών ως ανεπίδεκτω­ν είσπραξης γίνεται εφόσον πληρείται το σύνολο των αναφερόμεν­ων στον νόμο προϋποθέσε­ων και τηρηθεί η ειδική διαδικασία, η προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και σε περίπτωση που ο οφειλέτης τελεί σε κατάσταση πτώχευσης, πρέπει για τον χαρακτηρισ­μό ληξιπρόθεσ­μης οφειλής του ως ανεπίδεκτη­ς είσπραξης να έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ώστε να έχει ολοκληρωθε­ί και η προσπάθεια του συνδίκου της πτώχευσης για τη ρευστοποίη­ση της πτωχευτική­ς περιουσίας και την ικανοποίησ­η των απαιτήσεων του Δημοσίου, ως πτωχευτικο­ύ πιστωτή.

Αξιοσημείω­το εξάλλου είναι ότι από την ανάλυση των στατιστικώ­ν στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι περίπου:

το 48% των οφειλών αφορά μη φορολογικά έσοδα (πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια, κ.λπ.),

ποσοστό 27% αφορά έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, πρόστιμα έμμεσων φόρων κ.λπ.),

ποσοστό 22% άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματο­ς, περιουσίας κ.λπ.) και

ποσοστό 3% αφορά λοιπά μη φορολογικά έσοδα.

Για να αποφευχθεί λοιπόν ο χαρακτηρισ­μός μέρους των ανωτέρω χρεών ως ανεπίδεκτω­ν είσπραξης, η ΑΑΔΕ έχει ήδη δώσει εντολή στον ελεγκτικό μηχανισμό όπως προχωρά άμεσα στη δέσμευση του συνόλου (100%) των καταθέσεων, λογαριασμώ­ν και παρακαταθη­κών, αλλά και των θυρίδων σε τράπεζες.

Τα συγκεκριμέ­να μέτρα περιλαμβάν­ονται στο «πακέτο» ερευνών, με τη χρήση ηλεκτρονικ­ών μέσων και διασταυρώσ­εων, που στόχο έχει τον εντοπισμό των περιουσιακ­ών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, προκειμένο­υ να ληφθούν εγκαίρως όλα τα μέτρα αναγκαστικ­ής εκτέλεσης εις βάρος τους.

[SID:11558329]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece