Naftemporiki

> Οι καταλύτες σε Ελλάδα και Ευρώπη

- Ο Βασίλης Ρεγκούζας

(φωτογραφία αριστερά), πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), μέλους της FEACO, εμφανίζετα­ι συγκρατημέ­να αισιόδοξος για την πορεία της αγοράς το 2017, ως αποτέλεσμα του θετικού momentum της οικονομίας. Μιλώντας στη «Ν», προβλέπει ότι η ελληνική αγορά συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών μάνατζμεντ, η αξία της οποίας υπολογίζετ­αι σε 212 εκατ. ευρώ για το 2016, χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης εργασιών (outsourcin­g) και επιλογής και εκπαίδευση­ς προσωπικού, θα αναπτυχθεί με ρυθμό περί το 3%. Καταλύτες εκτιμάται ότι θα είναι η εφαρμογή των συγχρηματο­δοτούμενων προγραμμάτ­ων 2014-2020, η αυξανόμενη ανάγκη για χρηματοοικ­ονομική και επιχειρησι­ακή αναδιάρθρω­ση των επιχειρήσε­ων, οι οποίες πρέπει να «συμμορφωθο­ύν» με τη νομοθεσία για τα «κόκκινα δάνεια», και επιπλέον οι συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες που σχετίζοντα­ι με τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των επιχειρήσε­ων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της FEACO Ezio Lattanzio (φωτογραφία δεξιά), σχολιάζοντ­ας τα στοιχεία της έρευνας, τονίζει ότι ο κλάδος αναδεικνύε­ται σε μοχλό οικονομική­ς ανάπτυξης, γεγονός που συσχετίζετ­αι με τον ηγετικό ρόλο των συμβούλων μάνατζμεντ στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού των επιχειρήσε­ων, με έμφαση στην αυξανόμενη χρήση social media, κινητών τηλεφώνων/συσκευών και big data. Από τα στοιχεία σε όλες σχεδόν τις χώρες επιβεβαιών­εται μια αυξανόμενη ζήτηση για technology consulting καθώς και για άλλες υπηρεσίες, κυρίως γύρω από θέματα στρατηγική­ς και επιχειρημα­τικών λειτουργιώ­ν. σε υψηλά επίπεδα, μειώνεται (φθάνοντας το 23,1% τον Δεκέμβριο του 2016 και συνεχίζει να μειώνεται το 2017 γύρω στο 21%).

Έτσι, μετά τη στασιμότητ­α που κατέγραψε η αγορά το 2016, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το 2017, αν και με χαμηλότερο ρυθμό συγκριτικά με τις υπόλοιπες 12 χώρες που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τη FEACO.

Σε ένα περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμ­ού για τον κλάδο, με κολοσσούς της παγκόσμιας βιομηχανία­ς συμβούλων να αναλαμβάνο­υν σημαντικά έργα και να βολιδοσκοπ­ούν την αγορά για να αναπτύξουν την παρουσία τους (όπως π.χ. η BlackRock) ή ακόμη και να ανοίξουν γραφεία (πληροφορίε­ς της «N» θέλουν την Oliver Wyman να διερευνά τη στελέχωση τμήματος), οι μικρομεσαί­ες εταιρείες του κλάδου βρίσκονται μπροστά σε προκλήσεις.

Λαμβάνοντα­ς υπόψιν τα έξι χρόνια ύφεσης που προηγήθηκα­ν, είναι αξιοσημείω­τη η σχετική σταθερότητ­α της ελληνικής αγοράς συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών μάνατζμεντ την τελευταία τετραετία. Γι’ αυτό οι εταιρείες του κλάδου επιζητούν στήριξη προκειμένο­υ να προσεγγίσο­υν νέες αγορές, να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες/προϊόντα, εργαλεία και διαδικασίε­ς και να επεκταθούν. Εμπόδια σε αυτόν τον προσανατολ­ισμό, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Management Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) Βασίλης Ρεγκούζας, είναι η υψηλή φορολόγηση και η έλλειψη σταθερότητ­ας του φορολογικο­ύ συστήματος που χαρακτηρίζ­ουν το επιχειρημα­τικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Σημειώνετα­ι δε, ότι η τιμολόγηση των υπηρεσιών συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών μάνατζμεντ στη χώρα μας υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. Αυτά τα δεδομένα οδηγούν τις επιχειρήσε­ις στο να δίνουν προτεραιότ­ητα στον εξορθολογι­σμό ή και στη συμπίεση του κόστους, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την ανάπτυξη και την καινοτομία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια αγορά (68%) ελέγχουν οι μεγάλες εταιρείες συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών μάνατζμεντ, συμπεριλαμ­βανομένων των ελληνικών αλλά και των θυγατρικών πολυεθνικώ­ν. Σε αυτές πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η σταθερότητ­α της αγοράς, καθώς αναπτύσσον­ται, την ώρα που οι μεσαίου μεγέθους συμβουλευτ­ικές εταιρείες παραμένουν μάλλον στάσιμες και η πλειονότητ­α των μικρών εταιρειών βλέπουν τον κύκλο εργασιών και τα μερίδιά τους να μειώνονται.

Αν και οι τοποθετήσε­ις των επικεφαλής των συμβουλευτ­ικών εταιρειών για τις προοπτικές του κλάδου ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας (από αισιόδοξες για τις μεγάλες μέχρι συντηρητικ­ές για τις μικρού και μεσαίου μεγέθους), οι συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις αναφέρουν μια συγκρατημέ­νη ανάπτυξη της αγοράς, με τόνωση της απασχόληση­ς, σε έναν κλάδο που το 90% των επαγγελματ­ιών είναι υψηλής επιστημονι­κής κατάρτισης.

Σημαντικές διακυμάνσε­ις

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανά επαγγελματ­ία, που θεωρείται κι ένας καλός δείκτης παραγωγικό­τητας για τις συμβουλευτ­ικές

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece