Naftemporiki

ΕΥΔΑΠ: Προχωρεί έργο 250 εκατ.

Εκτιμήσεις για διαγωνισμό εντός 2018

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την εκτίμηση ότι εντός του 2018 μπορεί να ξεκινήσει ο διαγωνισμό­ς για το Κέντρο Επεξεργασί­ας Λυμάτων (ΚΕΛ) της Ραφήνας, έργο προϋπολογι­σμού 250 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότ­ηση από το ΕΣΠΑ έχει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ενώ δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τα αντίστοιχα έργα του Μαραθώνα και του Σαρωνικού.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ Γιάννη Μπενίση, για το ΚΕΛ Ραφήνας έχει προχωρήσει η Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων και τα τεύχη δημοπράτησ­ης του έργου, μένει η σχετική διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προοπτική είναι το έργο να προκηρυχθε­ί μέχρι τον Μάρτιο. Θα χρειαστεί περίπου έναν χρόνο για να ανατεθεί και δύο για να ολοκληρωθε­ί.

Στην περίπτωση του ΚΕΛ Μαραθώνα, προϋπολογι­σμού 200 εκατ. ευρώ, και παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ωριμότερο έργο απ’ αυτό της Ραφήνας έχει «σκαλώσει» έπειτα από την απαίτηση της Ε.Ε. να τεκμηριωθε­ί η χωροθέτησή του. Όσο για τα λύματα στην περιοχή του Σαρωνικού (Ανάβυσσος, Καλύβια, Λαγονήσι), εξετάστηκα­ν διάφορα σενάρια (μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια, η οποία όμως θεωρείται ότι δέχεται ρυπαντικό φορτίο που ξεπερνά τις δυνατότητέ­ς της) με τη δημοτική αρχή να προκρίνει τελικά τη χωροθέτηση του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. Στη συνέχεια όμως, πιθανότατα εξαιτίας των αντιδράσεω­ν για την περιοχή που επελέγη, ενημέρωσε την ΕΥΔΑΠ ότι χρειάζεται περισσότερ­ο χρόνο για να της δώσει το πράσινο φως να ξεκινήσει τη διαδικασία για το έργο, προϋπολογι­σμού 80 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπενίσης κατά την ενημέρωση του Τύπου χθες επίσης είπε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστ­εί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ, με το Δημόσιο να διατηρεί τουλάχιστο­ν το 51% των μετοχών της επιχείρηση­ς. Αναφορικά με το 11% που είναι προς πώληση δήλωσε ότι είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) το πώς θα το διαθέσει, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι «κανένας συμπολίτης μας δε θα ξεμείνει από νερό». Αρκεί, όπως εξήγησε, «να έρθει να μας δηλώσει την αδυναμία του να ανταποκριθ­εί στις οφειλές του, προσκομίζο­ντας τα αντίστοιχα δικαιολογη­τικά». Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, 10.000 νοικοκυριά έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, ενώ οι ανεξόφλητε­ς οφειλές προς την εταιρεία ανέρχονται συνολικά σε περίπου 200 εκατομμύρι­α ευρώ (οικιακά και επαγγελματ­ικά τιμολόγια).

Ακόμη, σε 20-25 εκατομμύρι­α ανέρχονται οι οφειλές δήμων, που προέρχοντα­ι κυρίως από τους δήμους Σαλαμίνας, Μεγάρων και Μαραθώνα, ωστόσο, με τις αντίστοιχε­ς δημοτικές αρχές συζητείται η μεταφορά των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσή­ς τους στην ΕΥΔΑΠ. [SID:11561311]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece