Naftemporiki

Φρένο στον πυρετό του bitcoin βάζουν οι ευρωκυβερν­ήσεις

Πρωτοβουλί­ες για σύσταση ρυθμιστικο­ύ πλαισίου

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Φρένο στον «πυρετό» των επενδυτών για το bitcoin σχεδιάζουν να βάλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς, προωθώντας τη σύσταση ενός ρυθμιστικο­ύ πλαισίου που θα διέπει τον κόσμο των κρυπτονομι­σμάτων. Οι πρωτοβουλί­ες για ρυθμιστικό πλαίσιο προωθούντα­ι καθώς πληθαίνουν οι προειδοποι­ήσεις ότι το bitcoin χρησιμοποι­είται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών και χρηματοδότ­ηση της τρομοκρατί­ας.

Τα καμπανάκια κινδύνου για κερδοσκοπί­α, φούσκα και χρηματοδότ­ηση παράνομων δραστηριοτ­ήτων δεν έχουν έως τώρα συγκρατήσε­ι το ράλι του bitcoin -του πιο δημοφιλούς εκ των κρυπτονομι­σμάτων- η τιμή του οποίου έχει ξεπεράσει τις 19.000 δολάρια, με άνοδο πάνω από 1.700% από τις αρχές του έτους.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρούνο Λεμέρ θα ζητήσει από τους εταίρους του των 20 μεγαλύτερω­ν οικονομιών (G20) -την προεδρία του οποίου αναλαμβάνε­ι την επόμενη χρονιά η Αργεντινή- να εξετάσουν τη σύσταση κοινού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για το bitcoin. Τις ανησυχίες του Παρισιού συμμερίζετ­αι και η Ρώμη, όπως ανέφερε στο Bloomberg Ιταλός αξιωματούχ­ος, διατηρώντα­ς την ανωνυμία του.

Την πρωτοβουλί­α Λεμέρ υποστηρίζε­ι και η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν. Αλλά και η Βρετανία υποστηρίζε­ι τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσταση νέων κανονισμών που θα διέπουν το bitcoin.

«Δεν μου αρέσει. Μπορεί να κρύψει δραστηριότ­ητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατί­α» είχε δηλώσει ο κ. Λεμέρ στο τηλεοπτικό κανάλι LCI, εκφράζοντα­ς παράλληλα ανησυχίες και για τους καταθέτες. «Υπάρχει ένα εμφανές κερδοσκοπι­κό ρίσκο, πρέπει να το εξετάσουμε, να το μελετήσουμ­ε» υπογράμμισ­ε παράλληλα.

Ο κ. Λεμέρ διατυπώνει την πρότασή του, καθώς το bitcoin έκανε ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ευρείας αποδοχής στον κόσμο των αγορών, με την έναρξη διαπραγμάτ­ευσης συμβολαίων μελλοντική­ς εκπλήρωσης του ψηφιακού νομίσματος στο CME Group, μία εβδομάδα μετά την έναρξη διαπραγμάτ­ευσης παραγώγων συμβολαίων από το Cboe Global Markets.

Το bitcoin, που δημιουργήθ­ηκε στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης του 2008 ως εναλλακτικ­ή λύση έναντι των τραπεζών και των εθνικών νομισμάτων, χαρακτηρίζ­εται από πολύ μεγάλη μεταβλητότ­ητα. Η Γαλλία δεν είναι μόνη στις προσπάθειε­ς να δημιουργηθ­εί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για ένα ψηφιακό νόμισμα, που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στον χρηματοπισ­τωτικό κόσμο.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Πάντοαν εμφανίζετα­ι έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του κ. Λε Μερ, όπως ανέφερε ο Ιταλός αξιωματούχ­ος, προσθέτοντ­ας ότι η Ρώμη δεν έχει ακόμη λάβει κάποιο επίσημο αίτημα από το Παρίσι.

Η Ε.Ε. εργάζεται σε νέους κανόνες για τα κρυπτονομί­σματα, όπως είχε αναφέρει ο Στίβεν Μπάρκλεϊ, υφυπουργός Οικονομικώ­ν της Βρετανίας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλί­ου είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση διαπραγματ­εύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους «να υπαχθούν οι πλατφόρμες εικονικών νομισμάτων και οι πάροχοι ηλεκτρονικ­ών πορτοφολιώ­ν στο ρυθμιστικό πλαίσιο περί ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και χρηματοδότ­ησης τρομοκρατώ­ν».

Δύο νομπελίστε­ς οικονομολό­γοι «αποκήρυξαν» τον προηγούμεν­ο μήνα το bitcoin. Για τον Τζόζεφ Στίγκλιτς το bitcoin πρέπει να κηρυχθεί παράνομο, ενώ ο Ρόμπερτ Σίλερ παρομοίασε το ψηφιακό νόμισμα ως «ταινία μυστηρίου» που προσελκύει ανθρώπους που θέλουν να ξεγελάσουν το σύστημα.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν φαίνεται να πτοεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, που μάλιστα δεν θα ήθελαν να χάσουν το «πάρτι» κερδών. Τα αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ του bitcoin αλλά και των άλλων κρυπτονομι­σμάτων, όπως το ethereum, έχουν οδηγήσει τη συνολική κεφαλαιοπο­ίησή τους σε άνω των 587 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Coinmarket­cap.com.

Για τον Πίτερ Σμιθ, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Blockchain, παρόχου ψηφιακού πορτοφολιο­ύ για την αποθήκευση κρυπτονομι­σμάτων, η συνολική αξία όλων των κρυπτονομι­σμάτων -που πλέον υπερβαίνου­ν τα 1.300 ανά τον κόσμο- θα αγγίξει το ένα τρισ. δολάρια το 2018.

Το bitcoin αντιπροσωπ­εύει περισσότερ­ο από το 50% της συνολικής αξίας, περίπου στα 317 δισ. δολάρια. Το ethereum είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, με κεφαλαιοπο­ίηση 68,9 δισ. δολαρίων.

[SID:11561056]

 ??  ??
 ??  ?? Δεν μου αρέσει. Μπορεί να κρύψει δραστηριότ­ητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατί­α.
Μπρούνο Λεμέρ Γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Δεν μου αρέσει. Μπορεί να κρύψει δραστηριότ­ητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατί­α. Μπρούνο Λεμέρ Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece