Naftemporiki

Αυξημένες εκδόσεις ομολόγων και το 2018

Ώθηση από Σαουδική Αραβία, Αργεντινή και Κίνα

-

OΣαουδική ι αυξημένες εκδόσεις από

Αραβία και Αργεντινή καθώς και το «κύμα» εταιρικών ομολόγων από Κίνα έχουν ωθήσει τις ομολογιακέ­ς εκδόσεις των αναδυόμενω­ν αγορών σε επίπεδα-ρεκόρ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018.

Οι μεγάλες εισροές σε ομολογιακά αμοιβαία αναδυόμενω­ν σε συνδυασμό με την ανθηρή οικονομική ανάπτυξη συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον, ωθώντας πολλούς παίκτες να δραστηριοπ­οιηθούν στις αγορές ομολόγων.

Οι εκδόσεις ομολόγων σε «σκληρό» νόμισμα έφθασαν το ρεκόρ των 670,5 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων φέτος έως τις 8 Δεκεμβρίου, από 491,2 δισ. δολάρια του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.

Οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις από κυβερνήσει­ς εκτινάχθηκ­αν στα 201,4 δισ. δολάρια έναντι 172,9 δισ. του 2016, χάρη στη μεγάλη προσφορά από την περιοχή του Κόλπου.

Μόνο η Σαουδική Αραβία άντλησε 12,4 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο, μετά την ισλαμική έκδοση-ρεκόρ ύψους 9 δισ. δολαρίων του Απριλίου.

Ο οίκος Moody’s

Ο οίκος Moody’s εκτιμά ότι οι ισλαμικές εκδόσεις, γνωστές ως «sukuk» ανήλθαν στην αξία των 95 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων φέτος έναντι 85 δισ. του 2016.

Για το 2018 προβλέπει ότι θα φθάσουν την αξία των 158 δισ. δολαρίων, χάρη στις υψηλές ανάγκες δανεισμού για τις εξαρτημένε­ς από το πετρέλαιο χώρες του Κόλπου.

Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει ότι η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ και το Κουβέιτ θα εκδώσουν ομόλογα αξίας 44 δισ. δολαρίων σε σύνολο ομολογιακώ­ν εκδόσεων ύψους 140 δισ. δολαρίων στη διάρκεια του επόμενου έτους.

[SID:11561169]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece