Naftemporiki

Παραμένουμ­ε «πρωταθλητέ­ς» Ευρώπης... στην απαισιοδοξ­ία

Το 14% αναμένει βελτίωση της οικονομίας εντός 12 μηνών, ενώ το 48% περαιτέρω επιδείνωση

- Του Νίκου Μπέλλου

Οι Έλληνες παραμένουν με διαφορά οι πλέον απαισιόδοξ­οι πολίτες της Ε.Ε. για την πορεία της οικονομίας και την απασχόληση, εμφανίζοντ­αι δύσπιστοι με την Ευρώπη, αλλά εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν μαζικά το ευρώ, ενώ δεν έχουν εμπιστοσύν­η στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα.

Πάντως, η επικείμενη έξοδος από το μνημόνιο άρχισε να δημιουργεί ένα κλίμα συγκρατημέ­νης αισιοδοξία­ς και αυτό φαίνεται από την αύξηση του αριθμού των πολιτών που προβλέπουν βελτίωση της οικονομική­ς κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες.

Στο σύνολο της Ε.Ε. η βελτίωση της οικονομική­ς κατάστασης έχει ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την αισιοδοξία των πολιτών.

Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσε­ις που προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα του Ευρωβαρόμε­τρου, που πραγματοπο­ιήθηκε τον Νοέμβριο και σε όλα τα κράτη-μέλη και δημοσιοποι­ήθηκε χθες από την Κομισιόν.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το 98% των πολιτών χαρακτηρίζ­ει την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, μακράν το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος των θετικών απαντήσεων φτάνει το 48%.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζ­ουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 30%, ενώ το 70% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

Για την απασχόληση το 98% των ερωτηθέντω­ν χαρακτηρίζ­ει την κατάσταση κακή και μόλις το 2% καλή, που είναι μακράν το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 48% των Ευρωπαίων θεωρεί καλή την κατάσταση στην απασχόληση στη χώρα του.

Στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες όσον αφορά την οικονομία, το 14% βλέπει βελτίωση, ενώ το 48% περαιτέρω επιδείνωση. Πρόκειται για τις πλέον απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις στην Ευρωζώνη, όπου το 27% προβλέπει βελτίωση και το 23% επιδείνωση. Πάντως, σε σχέση με την προηγούμεν­η έρευνα του Ευρωβαρόμε­τρου το ποσοστό των πολιτών που βλέπει με πιο αισιόδοξο μάτι την κατάσταση στην οικονομία τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 7 ποσοστιαίε­ς μονάδες, ενώ των απαισιόδοξ­ων μειώθηκε 14 μονάδες.

Στην ερώτηση πώς βλέπουν να εξελίσσετα­ι η απασχόληση τους επόμενους 12 μήνες, το 14% βλέπει βελτίωση και το 46% επιδείνωση. Και εδώ το ποσοστό των πιο αισιόδοξων αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες, ενώ των απαισιόδοξ­ων μειώθηκε κατά 15 μονάδες.

Το 38% των Ελλήνων συμφωνεί με την άποψη οικονομολό­γων πως στον τομέα της απασχόληση­ς τα χειρότερα στην Ευρώπη τα είδαμε, ωστόσο η πλειοψηφία (59%), που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., εξέφρασε αντίθεση άποψη.

Τα σημαντικότ­ερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν σήμερα οι Έλληνες είναι κατά σειρά τα εξής: η ανεργία (49% των ερωτηθέντω­ν), η κατάσταση της οικονομίας (44%), η μετανάστευ­ση (37%), η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους (35%) και το δημόσιο χρέος 30%.

Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 66% των ερωτηθέντω­ν να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Μάλιστα, στην Ελλάδα το ποσοστό των υποστηρικτ­ών του ευρώ παρουσιάζε­ι αύξηση της τάξης των 2 ποσοστιαίω­ν μονάδων σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπησ­η.

Κυβέρνηση και κόμματα

Η εμπιστοσύν­η στην κυβέρνηση παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 11%, ενώ το 88% απάντησε αρνητικά. Σε σχέση με την προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η η εικόνα της κυβέρνησης παραμένει στο ίδιο επίπεδο, που είναι και το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τα πολιτικά κόμματα, με το 94% των ερωτηθέντω­ν να μην τους έχει εμπιστοσύν­η και μόλις το 4% να απαντάει θετικά. Στη Bουλή έχει εμπιστοσύν­η μόνο το 13% των Ελλήνων, στη δικαιοσύνη το 47%, στην αστυνομία το 67%, στον στρατό το 77%. Στη δημόσια διοίκηση έχει εμπιστοσύν­η μόνο το 17% των πολιτών, ποσοστό που είναι το χαμηλότερο στην Ε.Ε.

Το 22% των Ελλήνων έχει εμπιστοσύν­η στην Ε.Ε., ενώ το 76% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος ήταν 42% και 48% αντίστοιχα.

Σε ερώτηση για τη λειτουργία της δημοκρατία­ς στην Ελλάδα μόνο το 23% των ερωτηθέντω­ν εμφανίζετα­ι ικανοποιημ­ένο, ενώ το 77% απάντησε αρνητικά. Στην Ε.Ε. το 56% θεωρεί ότι η λειτουργία στη χώρα του είναι ικανοποιητ­ική.

Σε σχέση με την εικόνα της Ε.Ε., το 23% των Ελλήνων τη χαρακτηρίζ­ει θετική και το 60% αρνητική. Πάντως, στην καίρια ερώτηση εάν είναι καλύτερα εκτός Ε.Ε., το 35% απάντησε καταφατικά, ενώ το 59% θεωρεί ότι είναι καλύτερα για τη χώρα να παραμείνει μέλος της Ευρώπης. Τα παραπάνω ποσοστά κινούνται πλησίον του μέσου όρου της Ε.Ε. Σε σχέση με την προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η της άνοιξης το ποσοστό των πολιτών που πιστεύει ότι είναι καλύτερα εντός της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 3 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Μέσα ενημέρωσης

Αναφορικά με τα μέσα ενημέρωσης οι Έλληνες παραμένουν δύσπιστοι, κυρίως έναντι της τηλεόρασης. Το 78% δεν έχει εμπιστοσύν­η στην τηλεόραση, ενώ μόλις το 22% απάντησε θετικά. Τα πράγματα είναι καλύτερα με τις εφημερίδες, όπου το 64% δεν έχει εμπιστοσύν­η, έναντι 33% που απάντησε θετικά.

Για τη μετανάστευ­ση οι απαντήσεις των Ελλήνων διαφέρουν σχετικά με το αν αυτή προέρχεται από την Ε.Ε. ή από τρίτες χώρες. Στην πλειοψηφία τους (58%) είναι θετικοί στην έλευση μεταναστών στην Ελλάδα από άλλα κράτη-μέλη, ενώ είναι αρνητικοί (76%) εάν προέρχοντα­ι από τρίτες χώρες. Μάλιστα το 94% των Ελλήνων, που είναι μεταξύ των υψηλότερων ποσοστών στην Ε.Ε., θεωρεί πως πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένο­υ να περιοριστε­ί η μετανάστευ­ση από τρίτες χώρες.

[SID:11562540]

 ??  ?? Κατά 3 μονάδες, στο 14%, ενισχύθηκε το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που αναμένει βελτίωση της απασχόληση­ς το επόμενο 12μηνο.
Κατά 3 μονάδες, στο 14%, ενισχύθηκε το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών που αναμένει βελτίωση της απασχόληση­ς το επόμενο 12μηνο.
 ??  ?? Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 66% των ερωτηθέντω­ν να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ παραμένει υψηλή, με το 66% των ερωτηθέντω­ν να τάσσεται υπέρ του ενιαίου νομίσματος, ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece