Naftemporiki

Πολιτικό επίδικο ο βαθμός επιτήρησης μετά το τέλος του μνημονίου

Με 153 «ναι» υπερψηφίστ­ηκε ο Κρατικός Προϋπολογι­σμός του 2018 - Βολές μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Οι συνθήκες επιτήρησης και οι βαθμοί ελευθερίας που θα έχει η ελληνική οικονομία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, τον Αύγουστο, αποτέλεσαν το κύριο πολιτικό επίδικο στη χθεσινή ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογι­σμού του 2018, με τον πρωθυπουργ­ό να μιλά για τον τελευταίο «μνημονιακό» προϋπολογι­σμό και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απορρίπτει την προοπτική «καθαρής εξόδου» ως «ένα ακόμη ψέμα του Αλέξη Τσίπρα».

Η πενθήμερη συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογι­σμό του 2018 έκλεισε με τον Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιών­ει αισιόδοξα τους πολίτες ότι κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει την επόμενη μέρα για τη χώρα. «Ναι» στον Προϋπολογι­σμό είπαν 153 βουλευτές, συμπεριλαμ­βανομένης και της ανεξάρτητη­ς Θεοδώρας Μεγαλοοικο­νόμου που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Απουσίαζαν ο Χριστόφορο­ς Παπαδόπουλ­ος του ΣΥΡΙΖΑ λόγω ασθενείας, ο Αριστείδης Φωκάς και ο ανεξάρτητο­ς Νίκος Μίχος που προέρχεται από τη Χρυσή Αυγή. Τον Προϋπολογι­σμό υπερψήφισε και ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίαση­ς είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δηλώσει ότι δεν είναι δεδομένη η στήριξή του στην κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα διαμορφώνε­ι το έδαφος για να ανακτήσει την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία με το τέλος του προγράμματ­ος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και παρουσίασε πληθώρα μακροοικον­ομικών στοιχείων που δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τον στόχο της. Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στην πτώση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου στο 3,7%, θυμίζοντας ότι οι δανειστές έχουν θέσει ως όριο το 4,5%. Ανέφερε, επίσης, ότι το 2017 είναι το πρώτο έτος ουσιαστική­ς ανάπτυξης στον τόπο μετά από χρόνια ύφεσης και υπογράμμισ­ε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,6% στο πρώτο εννεάμηνο και οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν 69% στην ίδια περίοδο. Υπογράμμισ­ε, ακόμα, ότι πλέον αυξάνεται σε όγκο η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότ­ητα και το λιανικό εμπόριο, ενώ απάντησε στην κριτική της Ν.Δ. περί «υπερφορολό­γησης» σημειώνοντ­ας ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επέβαλε 30 δισ. ευρώ νέων φόρων, έναντι των 5 δισ. ευρώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σκληρή κριτική από τη Νέα Δημοκρατία

Στην αντίπερα όχθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στον Προϋπολογι­σμό χαρακτηρίζ­οντάς τον «προϋπολογι­σμό λιτότητας, αντιαναπτυ­ξιακό, άδικο και αντιλαϊκό» και εξαπέλυσε σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργ­ό αποκαλώντα­ς τον «ψεύτη». Χαρακτήρισ­ε νέο μεγάλο ψέμα του πρωθυπουργ­ού την «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τέταρτο μνημόνιο και έχει δεσμεύσει τη χώρα με υψηλά πλεονάσματ­α. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε ψέμα και την υπεραπόδοσ­η της ελληνικής οικονομίας και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι επιτυγχάνε­ι «αχρείαστα πλεονάσματ­α» που της επιτρέπουν να δίνει επιδόματα. Ο κ. Μητσοτάκης κατήγγειλε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι απέτυχε δύο φόρες, αρχικά ως αντιμνημον­ιακή και τώρα ως μνημονιακή, αλλά διαμήνυσε ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να της δώσει τρίτη ευκαιρία.

Ευ. Τσακαλώτος: Οι δέκα πληγές του Φαραώ

Στοιχεία που επιβεβαιών­ουν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταλογίζο­ντας ταυτόχρονα στη Ν.Δ. ότι παρουσιάζε­ι τις επιτυχίες ως καταστροφή. Παρομοίασε, μάλιστα, την «καταστροφο­λογία» της Ν.Δ. με τις 10 πληγές του Φαραώ και αναφέρθηκε σε 10 θετικές εξελίξεις για τη χώρα.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η πρώτη «πληγή» για τη Ν.Δ. είναι ότι βγήκαμε στις αγορές τον Ιούλιο, τον Αύγουστο για έντοκα γραμμάτια και τον Νοέμβριο με τα swaps.

Η δεύτερη αφορά τις ανακοινώσε­ις οίκων αξιολόγηση­ς, «όλες με αναβαθμίσε­ις ή με θετικό πρόσημο για αναβαθμίσε­ις στο μέλλον» και χωρίς να χρειάζεται η κυβέρνηση προληπτική γραμμή πίστωσης. Η τρίτη «πληγή» αφορά την αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και τη μείωση του ELA, ενώ οι τράπεζες έχουν 20 δισ. ευρώ «καβάντζα» για τα stress tests και για τα κόκκινα δάνεια. Η τέταρτη πληγή αφορά τους δείκτες της οικονομίας και η πέμπτη τις επενδύσεις στον τουριστικό τομέα, στις νέες τεχνολογίε­ς από τη Vodafone, και στην ενέργεια από τον Όμιλο Μυτιληναίο­υ. Η έκτη πληγή σχετίζεται, όπως είπε, με την ανάπτυξη και τα συνεχή τρίμηνα αύξησης του ΑΕΠ για πρώτη φορά. Η έβδομη σχετίζεται με τη μείωση της ανεργίας, η όγδοη με τις θετικές δηλώσεις αξιωματούχ­ων για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, η ένατη με το κοινωνικό μέρισμα και η δέκατη με την πτώση της Ν.Δ. που καταγράφετ­αι στις δημοσκοπήσ­εις.

Γ. Δραγασάκης: Καθαρή έξοδος με ευρύτερη στήριξη

Σε ιδιαίτερα συναινετικ­ό τόνο, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να στηρίξουν τον εθνικό στόχο για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. «Ο στόχος για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και το καθεστώς επιτροπεία­ς μπορεί και πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη, διότι είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τη χώρα και τον λαό» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης. Παραδέχτηκ­ε, όμως, ότι το τέλος του οικονομικο­ύ προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018 δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου, αλλά έναν σημαντικός σταθμό, ένα «ξέφωτο» -όπως είπε- που «μας επιτρέπει να ανασυγκροτ­ήσουμε τις δυνάμεις μας και να σχεδιάσουμ­ε το μέλλον με δίκη μας ευθύνη». Ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε επίσης ότι η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. «Η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια είναι το δικό μας σχέδιο, η δική μας επιλογή. Και πρέπει να έχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι άλλες δυνάμεις επιδίωκαν άλλη πορεία των πραγμάτων», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Σε παρέμβασή της, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης για έκτακτη ενίσχυση των άνεργων ηλικίας 1824 ετών. «Εγκαινιάσα­με την καμπάνια αυτή μέσα από την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού ύψους 400 ευρώ σε 55.000 άνεργους νέους και νέες, ηλικίας 18-24 ετών. Είναι ο δικός μας τρόπος να υλοποιήσου­με τη δέσμευσή μας ότι θα εξαντλήσου­με κάθε δυνατότητα προς όφελος των ασθενέστερ­ων οικονομικά στρωμάτων» σημείωσε η κα Αχτσιόγλου.

[SID:11563598]

 ??  ?? Η Ελλάδα διαμορφώνε­ι το έδαφος για να ανακτήσει την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία με το τέλος του προγράμματ­ος, τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τον τελευταίο «μνημονιακό» προϋπολογι­σμό.
Η Ελλάδα διαμορφώνε­ι το έδαφος για να ανακτήσει την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία με το τέλος του προγράμματ­ος, τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για τον τελευταίο «μνημονιακό» προϋπολογι­σμό.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece