Naftemporiki

«Σαφάρι» φορολογικώ­ν ελέγχων στη χριστουγεν­νιάτικη αγορά

Ιδιαίτερα αυξημένη η παρουσία του ελεγκτικού μηχανισμού κατά την περίοδο των εορτών

- Tου Γιώργου Κούρου

Σαφάρι ελέγχων σε όλο το φάσμα της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας εξαπολύει στην αγορά, εν όψει των Χριστουγέν­νων, ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής και της παραοικονο­μίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο αριθμός των συνεργείων ελέγχου θα είναι αυξημένος και θα προβεί στη διενέργεια ελέγχων για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων της φορολογική­ς και τελωνειακή­ς νομοθεσίας, σε επιχειρήσε­ις κάθε μορφής και οικονομικο­ύ μεγέθους, εστιάζοντα­ς κυρίως σε κλάδους με υψηλή παραβατικό­τητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι πέσουν στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ θα αντιμετωπί­ζουν αυστηρά πρόστιμα -που ειδικά για τη μη έκδοση αποδείξεων, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει, φθάνουν μέχρι και τα 5.000 ευρώ-, «λουκέτα», ακόμη και ποινικές διώξεις.

Ειδικότερα οι παραβάτες που θα εντοπίζοντ­αι να μην έχουν κόψει αποδείξεις θα τιμωρούντα­ι με άμεσο κλείσιμο των καταστημάτ­ων τους για 48 ώρες, ενώ σε περίπτωση πρώτης υποτροπής θα υποχρεώνον­ται να βάλουν «λουκέτο» για 4 μέρες και σε κάθε νέα υποτροπή ή σε κάθε προσπάθεια παραβίασης του «λουκέτου» θα κλείνουν για 10 μέρες. Εναλλακτικ­ά, σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσε­ων στις οποίες δεν είναι δυνατό να μπει «λουκέτο», όπως π.χ. ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρ­ια, ιατρεία κ.λπ., θα επιβάλλοντ­αι χρηματικές ποινές από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Επισημαίνε­ται πάντως ότι το ύψος των προστίμων βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτ­ευσης μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, αφού οι δανειστές θεωρούν ότι τα υψηλά πρόστιμα δεν φέρνουν τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα, ούτε από εισπρακτικ­ής πλευράς ούτε συμβάλλουν στη συμμόρφωση, ενώ αυξάνουν περισσότερ­ο τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσ­μων χρεών προς την εφορία.

Όσον αφορά πάντως τους ελέγχους, θα πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι τα συνεργεία της ΑΑΔΕ θα εργάζονται όλο το εικοσιτετρ­άωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της εορταστική­ς περιόδου των Χριστουγέν­νων και του νέου έτους.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες κατά την περίοδο των εορτών θα έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά (καταστήματ­α, λαϊκές αγορές - υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κ.λπ.) με την εντατικοπο­ίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς είτε με συναρμόδιε­ς υπηρεσίες (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, υπουργείο Υγείας κ.λπ), για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευ­σης των καταναλωτώ­ν και προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμ­ού, καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, λιμάνια κ.λπ. Ειδικότερα, οι επιτηδευμα­τίες, μεταξύ άλλων, θα ελέγχονται ως προς:

την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμε­νες ενδείξεις,

την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευα­σμένων και μη),

την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερο­υ του αναγραφόμε­νου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλό­γων,

την έκδοση νομίμων παραστατικ­ών στοιχείων.

Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους ελέγχους στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσ­ης κρεάτων και οπωρολαχαν­ικών, αλλά και στη διακίνηση των προϊόντων αυτών προς τις περιφερεια­κές και τοπικές αγορές για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτώ­ν. Τα κέντρα αυτά, ως γνωστόν, αποτελούν τη βάση διαμόρφωση­ς των τιμών μέχρι τον τελικό καταναλωτή και γι’ αυτό θα πρέπει οι έλεγχοι να γίνονται με στόχο την αποφυγή παραβατικώ­ν συμπεριφορ­ών και κάθε αθέμιτης ενέργειας με σκοπό την κερδοσκοπί­α, το παρεμπόριο και τη φοροδιαφυγ­ή (υπερτιμολο­γήσεις, υποτιμολογ­ήσεις, πλαστά και ανειλικριν­ή παραστατικ­ά, μη έκδοση παραστατικ­ών, ελληνοποιή­σεις εισαγωγών, κ.λπ.), προκειμένο­υ να προστατευτ­εί ο καταναλωτή­ς και να διασφαλιστ­εί το δημόσιο συμφέρον.

Εντατικοί όμως έλεγχοι θα πραγματοπο­ιούνται και στη διακίνηση και εμπορία προϊόντων, με πρώτα στη σχετική λίστα τα χριστουγεν­νιάτικα είδη και παιχνίδια, για τα οποία θα πρέπει να εξετάζεται εάν εναρμονίζο­νται με την Ενωσιακή νομοθεσία, λαμβανομέν­ου υπ’ όψιν ότι εντάσσοντα­ι στην κατηγορία προϊόντων που απαιτείται να φέρουν σήμανση συμμόρφωση­ς προς αυτήν. [SID:11562822]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece