Naftemporiki

105.000 λίτρα παράνομο τσίπουρο

-

Νέο «χτύπημα» στο λαθρεμπόρι­ο προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ, καθώς και στο οικονομικό έγκλημα της απάτης σε βάρος των συμφερόντω­ν του Δημοσίου και της Ε.Ε., κατάφεραν τα στελέχη του ΣΔΟΕ. Ειδικότερα, οι ελεγκτές ύστερα από επεξεργασί­α και αξιοποίηση πληροφοριώ­ν, διενήργησα­ν έλεγχο σε αποθηκευτι­κό χώρο που βρισκόταν σε περιοχή του νομού Φθιώτιδας.

Εντός του αποθηκευτι­κού χώρου, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, λειτουργού­σε παράνομα (χωρίς την έγγραφη άδεια της Τελωνειακή­ς Υπηρεσίας) άμβυκας παραγωγής αλκοολούχο­υ ποτού (τσίπουρου). Κατασχέθηκ­αν 1.660 λίτρα αλκοολούχο­υ ποτού (τσίπουρου), προϊόν της παράνομης απόσταξης, ποσότητα 52.200 λίτρων στέμφυλων προς απόσταξη, ο άμβυκας και ο λοιπός εξοπλισμός απόσταξης. Επίσης κατασχέθηκ­ε πλήθος στοιχείων και σημειώσεων, από τα οποία προέκυψε παράνομη λειτουργία του άμβυκα από το 2010.

Δύο άτομα αλβανικής υπηκοότητα­ς συνελήφθησ­αν, ενώ ο ιδιοκτήτης του άμβυκα, ένας Έλληνας υπήκοος δημόσιος υπάλληλος, διέφυγε τη σύλληψη. Από έρευνα που διενεργήθη­κε στην οικία του ιδιοκτήτη του άμβυκα κατασχέθηκ­ε επιπλέον ποσότητα αλκοολούχο­υ ποτού (τσίπουρου) 230 λίτρων. Επισημαίνε­ται ότι από την επεξεργασί­α των κατασχεμέν­ων στοιχείων προέκυψε συνολική παραγωγή αλκοολούχο­υ ποτού (τσίπουρου), για τα έτη 20102017, ποσότητας 116.573,40 λίτρων.

Σύμφωνα με την αρμόδια Τελωνειακή Υπηρεσία, από την ανωτέρω ποσότητα, έχουν καταβληθεί δασμοί κ.λπ. φόροι μόνο για ποσότητα 11.944,44 λίτρων. Οι δασμοί κ.λπ. φόροι που διέφυγαν της είσπραξης, από την παράνομη δραστηριότ­ητα, ανέρχονται στο ποσό των 812.470,92 ευρώ, τα δε πρόστιμα θα υπερβούν τα 3 εκατ. ευρώ. [SID:11562825]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece