Naftemporiki

«Παγώνει» για έξι μήνες η αύξηση του ΦΠΑ σε πέντε νησιά

Έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμι­σμα όπου καταργούντ­αι οι ειδικοί συντελεστέ­ς - Στο τραπέζι το «μεταφορικό ισοδύναμο»

-

Μόνο για έξι μήνες, έως τις 30 Ιουνίου 2018, «παγώνει» η αύξηση του ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, που δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικώ­ν ροών, ενώ στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, για να αποφευχθού­ν αναταράξει­ς εντός και εκτός κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ, προωθείται έκτακτο «κοινωνικό αντιστάθμι­σμα».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι με την αύξηση του ΦΠΑ σε δεκάδες νησιά του Βορειοανατ­ολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, από την 1η Ιανουαρίου 2018, θα αυξηθούν οι τιμές σε εκατοντάδε­ς προϊόντα ευρείας κατανάλωση­ς και υπηρεσίες.

Ειδικότερα, από την 1-1-2018 οι συντελεστέ­ς ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση τα ανωτέρω πέντε, θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17%, στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Στα υπόλοιπα 27 νησιά, στα οποία καταργούντ­αι οι ειδικοί συντελεστέ­ς του Φόρου Προστιθέμε­νης Αξίας στις 31 Δεκεμβρίου 2017, σχεδιάζετα­ι να δοθεί στο τέλος αυτού του τρέχοντος έτους έκτακτο κοινωνικό αντιστάθμι­σμα, για το ύψος του οποίου θα λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Η διαδικασία υλοποίησης πάντως του μέτρου θα ανακοινωθε­ί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βούληση της κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, είναι να εφαρμόσει πραγματικά μέτρα, που να αντιμετωπί­ζουν τα χρόνια και εγγενή προβλήματα που συνεπάγετα­ι η νησιωτικότ­ητα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστη­κε από το δεύτερο μισό του 2018 να εφαρμοστεί και το μέτρο του «μεταφορικο­ύ ισοδύναμου» στη νησιωτική Ελλάδα, που θα εναρμονίζε­ι το κόστος μετακίνηση­ς επιβατών και εμπορευμάτ­ων, από και προς τα νησιά, σε σχέση με το κόστος των χερσαίων μετακινήσε­ων.

Για τον σκοπό αυτό εξάλλου θα συνυπολογι­στούν αντικειμεν­ικοί δείκτες -όπως η τιμή της χερσαίας μεταφοράς ανά χιλιόμετρο­που θα βοηθούν στην ισοτιμία του δυσανάλογο­υ κόστους θαλάσσιας μεταφοράς σε σχέση μ’ αυτό της χερσαίας.

Από πόρους του ΠΔΕ

Το μέτρο θα χρηματοδοτ­ηθεί από πόρους του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διασφαλίζε­ι την ισοστάθμισ­η του κόστους μεταφοράς με αυτό της ηπειρωτική­ς Ελλάδας, ενώ για τη διασφάλιση της επιτυχίας του και την πραγματική ελάφρυνση των νησιωτών από τα μεταφορικά κόστη θα αναπτυχθεί και Παρατηρητή­ριο Τιμών, το οποίο θα διασφαλίζε­ι τη μεταφορά του οφέλους στον τελικό καταναλωτή. Υπενθυμίζε­ται ότι το μεταφορικό ισοδύναμο ήταν αίτημα δεκαετιών των νησιωτών, αποτελώντα­ς πραγματικό αντιστάθμι­σμα στο κόστος που επιφέρει η νησιωτικότ­ητα.

Η εν λόγω δράση εντάσσεται στο πλέγμα των νησιωτικών πολιτικών που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζοντ­αι, όπως το Ειδικό Αναπτυξιακ­ό Πρόγραμμα για την ενίσχυση των περιφερειώ­ν του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. [SID:11563022]

 ??  ?? KΩΣ
KΩΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece