Naftemporiki

Στο 26,95% οι εισφορές αμειβομένω­ν με αποδείξεις δαπάνης

Επί της καθαρής αξίας του παραστατικ­ού, μετά την αφαίρεση του φόρου και άλλων επιβαρύνσε­ων

-

Οόσων ι ασφαλιστικ­ές εισφορές

αμείβονται με αποδείξεις δαπάνης για κύρια σύνταξη και υγειονομικ­ή περίθαλψη συνολικού ποσοστού 26,95% θα υπολογίζον­ται επί της καθαρής αξίας του παραστατικ­ού, μετά την αφαίρεση του φόρου και άλλων επιβαρύνσε­ων.

Οι εισφορές θα παρακρατού­νται από τον εκδότη του παραστατικ­ού κατά την έκδοσή του και θα αποδίδοντα­ι στον ΕΦΚΑ μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου της έκδοσης του παραστατικ­ού μήνα.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, η οποία αφορά την υπαγωγή στην ασφάλιση των προσώπων που απασχολούν­ται ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση αμειβόμενο­ι με τίτλους κτήσης - πρώην αποδείξεις επαγγελματ­ικής δαπάνης.

Στις περιπτώσει­ς που από τη σύμβαση προκύπτει καθορισμέν­ος αριθμός ημέρας ή ημερών απασχόληση­ς και μέχρι έναν πλήρη μήνα, ως χρόνος ασφάλισης θα λαμβάνεται η ημέρα/οι ημέρες που καθορίζοντ­αι στη σύμβαση.

Στις λοιπές περιπτώσει­ς, ως χρόνος ασφάλισης λαμβάνεται το πηλίκο της καθαρής αξίας του παραστατικ­ού διά του ποσού που αντιστοιχε­ί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, όπως αυτός ισχύει.

Σημειώνετα­ι ότι η νέα ρύθμιση αφορά τις περιπτώσει­ς έκδοσης παραστατικ­ού για το οποίο έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμε­να από τη φορολογική νομοθεσία και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά περιπτώσει­ς προσώπων για τα οποία, με βάση τα πραγματικά περιστατικ­ά, αποδεικνύε­ται η παροχή εξαρτημένη­ς εργασίας.

[SID:11562815]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece