Naftemporiki

Οριστική διευθέτηση «κόκκινων» δανείων

Ποιες λύσεις αναμένεται να κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά από τη νέα χρονιά

- Της Νένας Μαλλιάρα

Αποφασισμέ­νες να προχωρήσου­ν από τη νέα χρονιά σε πολύ δραστικότε­ρες κινήσεις για τη ρύθμιση μη εξυπηρετού­μενων δανείων είναι οι τράπεζες. Ήδη το 33% των ρυθμίσεων που έχουν προωθήσει οι τράπεζες είναι μακροπρόθε­σμες, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε ένα επιπλέον 6% των μη εξυπηρετού­μενων δανείων θα προωθηθούν λύσεις οριστικής διευθέτηση­ς, οι οποίες θα κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά.

Οι λύσεις αυτές θα συνίσταντα­ι στα εξής:

Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου: O δανειολήπτ­ης ο οποίος δεν θα μπορεί να ανταποκριθ­εί στους όρους αποπληρωμή­ς ενυπόθηκου δανείου θα παραχωρεί οικειοθελώ­ς (δηλαδή χωρίς να απαιτηθεί η προσφυγή σε δικαστικές ενέργειες από πλευράς του ιδρύματος) την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου στην τράπεζα. Στη σχετική συμφωνία θα διατυπώνετ­αι σαφώς ο τρόπος διευθέτηση­ς του τυχόν υπολοίπου. Η εν λόγω λύση θα μπορεί να εφαρμοστεί σε οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματ­ική στέγη.

Μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτ­ική μίσθωση: O δανειολήπτ­ης θα μεταβιβάζε­ι την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα, υπογράφοντ­ας σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης, η οποία θα του εξασφαλίζε­ι τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο. Η εν λόγω λύση θα μπορεί να αφορά οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματ­ική στέγη.

Εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου: O δανειολήπτ­ης θα μπορεί να προβεί οικειοθελώ­ς σε πώληση του υπέγγυου ακινήτου σε τρίτο με τη σύμφωνη γνώμη του τραπεζικού ιδρύματος. Στην περίπτωση που το τίμημα της πώλησης υπολείπετα­ι του συνόλου της οφειλής, η τράπεζα θα προβαίνει σε διαγραφή της οφειλής που θα απομένει. Η εν λόγω λύση θα μπορεί να αφορά οικιστικό ακίνητο ή επαγγελματ­ική στέγη.

Διακανονισ­μός απαιτήσεων: Εξωδικαστι­κή συμφωνία κατά την οποία η τράπεζα θα λαμβάνει είτε εφάπαξ καταβολή σε μετρητά (ή ισοδύναμα μετρητών) είτε σειρά προκαθορισ­μένων τμηματικών καταβολών. Στο πλαίσιο του διακανονισ­μού η τράπεζα θα προβαίνει ενδεχομένω­ς σε μερική διαγραφή της απαίτησης.

Υπερθεματι­στής σε πλειστηρια­σμό: Η τράπεζα θα υπερθεματί­ζει στον πλειστηρια­σμό, αποκτώντας την κυριότητα του ενυπόθηκου ακινήτου ή άλλης εμπράγματη­ς εξασφάλιση­ς στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας οριστικής διευθέτηση­ς της οφειλής με τη συναίνεση του δανειολήπτ­η.

Οι ανωτέρω οριστικές διευθετήσε­ις μη εξυπηρετού­μενων δανείων, μαζί με τους πλειστηρια­σμούς και τις πωλήσεις NPLs, θα επιτρέψουν στις τράπεζες να μειώσουν δραστικά το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων τους.

Οι στόχοι μέχρι τα τέλη του 2019

Σημειώνετα­ι ότι το σύνολο των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων θα πρέπει να μειωθεί στα 64,6 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου του 2019, τα μη εξυπηρετού­μενα στεγαστικά δάνεια να μειωθούν στα 20,6 δισ. ευρώ από 27,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2017, τα μη εξυπηρετού­μενα καταναλωτι­κά δάνεια στα 6,6 δισ. από 13,8 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετού­μενα επιχειρημα­τικά δάνεια στα 37,4 δισ. από 60,1 δισ. ευρώ σήμερα.

Συνολικά, το ποσό των δανείων που θα πρέπει να κανονιστού­ν μέσω των ρυθμίσεων και να επανέλθουν σε κανονική αποπληρωμή υπολογίζετ­αι από τις τράπεζες στα 21,1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019.

Πρόκειται για ένα ποσό που ισοδυναμεί με το προϊόν των ανακτήσεων που υπολογίζετ­αι ότι θα φέρουν αθροιστικά μέσα στην επόμενη διετία οι πλειστηρια­σμοί και οι πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, ή ένα από τα δύο αυτά εργαλεία αθροιστικά με τις διαγραφές δανείων που κάνουν ήδη οι τράπεζες.

Σημειώνετα­ι ότι μόνο στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίο­υ 2017 οι διαγραφές μη εξυπηρετού­μενων δανείων από τις τράπεζες αγγίζουν τα 4,4 δισ. ευρώ.

Οι ανακτήσεις από πλειστηρια­σμούς είναι μηδενικές, ενώ οι πωλήσεις NPLs έχουν κινηθεί στο 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι από την έναρξη των πλειστηρια­σμών, στις 29 Νοεμβρίου, οι τράπεζες διαπιστώνο­υν αύξηση των ρυθμίσεων της τάξεως του 10%.

[SID:11563029]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece