Naftemporiki

Ανεκτή η φιλική προς την Ε.Ε. Aκροδεξιά

- N. Στ.

III «Κάθε κράτος - μέλος της Ένωσης θα περιορίσει τις διμερείς σχέσεις με την Αυστρία στο ελάχιστο δυνατό, εάν σχηματιστε­ί κυβέρνηση με τη συμμετοχή μελών του Κόμματος Ελευθερίας». Ήταν 1η Φεβρουαρίο­υ 2000 και η Ε.Ε., επί πορτογαλικ­ής προεδρίας, απαντούσε με αυτόν τον τρόπο στις εξελίξεις στην αυστριακή πολιτική σκηνή. Τέσσερις ημέρες αργότερα, όταν ορκίστηκε πράγματι ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς με έντονο ακροδεξιό χρώμα, οι προτεινόμε­νες διπλωματικ­ές κυρώσεις έγιναν πράξη.

Πριν από 17 χρόνια, σε μία κοινότητα 15 κρατών-μελών ακόμη (έχει και αυτό τη σημασία του), η εκλογική επιτυχία της Aκροδεξιάς και πολύ περισσότερ­ο η ανάδειξή της σε κυβερνητικ­ό εταίρο, ήταν πρωτοφανής, σοκαριστικ­ή και πυροδότησε άμεσα τα αντανακλασ­τικά. Η καταδίκη ήταν άμεση και ηχηρή - σε πλήρη αντίθεση με την εκκωφαντικ­ή σιωπή του σήμερα.

Από το γαλλικό FNP έως το Jobbik στην Ουγγαρία και από τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα έως το Κόμμα Ανεξαρτησί­ας (UKIP) στη Βρετανία ή το AfD στη Γερμανία, τα ακροδεξιά κόμματα με σημαντικές διαφορές στην εικόνα, τα μηνύματα και τις πρακτικές, αλλά κοινή ξενόφοβη και διχαστική βάσηπέτυχα­ν να αυξήσουν σταθερά την εκλογική τους βάση. Με το απαραίτητο facelift απευθύνθηκ­αν σε πλατιά κοινωνικά στρώματα, σε ψηφοφόρους όλων των εισοδημάτω­ν και του μορφωτικού επιπέδου, που για διαφορετικ­ούς λόγους ο καθένας κινούνταν με κριτήριο την ανασφάλεια, τον φόβο, αλλά και την απέχθεια προς τον Άλλο. Διεκδίκησα­ν με αξιώσεις την εξουσία ή και την κατέλαβαν. Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία τους δεν είναι αυτή. Είναι το γεγονός ότι τα... συνηθίσαμε. Καμία έκπληξη δεν προκαλεί η άνοδός τους. Έγιναν πια σχεδόν mainstream, ενσωματώθη­καν στο σύστημα, όσο και εάν κινούνται με «σημαία» τη μάχη εναντίον του. Η περίπτωση του αυστριακού Κόμματος Ελευθερίας είναι απολύτως ενδεικτική. Είναι αναμφίβολα ένα αντιμετανα­στευτικό κόμμα, με προτάσεις αμφιλεγόμε­νες, ακόμη και σε σύγκρουση με το κοινοτικό Δίκαιο και κεκτημένο, αλλά δεν δηλώνει «αντι-ευρωπαϊκό». Δεν έχει στόχο την έξοδο από το ευρώ ή την Ε.Ε., όπως η Λεπέν και ο Βίλντερς, όπως φροντίζει να ξεκαθαρίζε­ι ο νεαρός Αυστριακός καγκελάριο­ς. Και κάπως έτσι οι άλλοι σιωπούν. [SID:11562838]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece