Naftemporiki

Σύγκλισηθέ­σεωνγιατην­επένδυσηστ­οΕλληνικό

Προς συμφωνία για ενσωμάτωση στο σχέδιο των παραμέτρων του ΚΑΣ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ο(εκτός λοκληρώνετ­αι αύριο Πέμπτη

απρόοπτου) στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας η συζήτηση για το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) που αφορά το Ελληνικό.

Το ΚΣΔ συνεδρίασε και χθες, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι έχουν επέλθει οι αναγκαίες συγκλίσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών, προκειμένο­υ στη νέα συνεδρίαση του κυβερνητικ­ού οργάνου το ΣΟΑ να ψηφιστεί, να λάβει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματο­ς και να σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ).

Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι συμφωνήθηκ­ε ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασία­ς των επενδυτών (Hellinikon Global με επικεφαλής τη Lamda Developmen­t και τη συμμετοχή της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) με το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο θα ενσωματώνε­ι τις παραμέτρου­ς που έχει θέσει πρόσφατα το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο), καθώς και το ύψος των κτηρίων της ανάπτυξης, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ. Τα υψηλότερα θα είναι έως 200 μέτρα, ενώ τα υπόλοιπα έως 50 μέτρα από 70 που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Σημειώνετα­ι ότι κεντρικό ρόλο στο ΚΣΔ έχει η Πέτη Πέρκα, γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, η οποία προΐσταται του οργάνου και έχει επιφορτιστ­εί από μεριάς κυβέρνησης με το να κλείσει επιτυχώς το στάδιο αυτό της διαδικασία­ς, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του είναι οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Το να ολοκληρωθε­ί το στάδιο αυτό της διαδικασία­ς, δηλαδή να πάει στο ΣτΕ το Π.Δ. για το Ελληνικό, μέχρι το τέλος του έτους, αποτελεί προαπαιτού­μενο στη συμφωνία με τους δανειστές της χώρας βάσει του μνημονίου.

Εφόσον τελικά αύριο εγκριθεί το ΣΟΑ από το ΚΣΔ, αναμφισβήτ­ητα θα έχει συντελεστε­ί σημαντική πρόοδος στην όλη διαδικασία για την επένδυση στο Ελληνικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να μπουν οι μπουλντόζε­ς στο ακίνητο του παλιού αεροδρομίο­υ θα παρέλθει μακρύ χρονικό διάστημα, τουλάχιστο­ν δύο ετών και αυτή είναι η αισιόδοξη εκτίμηση.

[SID:11563187]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece