Naftemporiki

Μέτρα ασφάλειας και διευκόλυνσ­ης του ευρω-εμπορίου

Δύο προτάσεις στην Ευρωβουλή για την αμοιβαία αναγνώριση προϊόντων και τους εθνικούς ελέγχους

- Του Νίκου Μπέλλου

Δύο σημαντικές νομοθετικέ­ς προτάσεις, με στόχο την αμοιβαία αναγνώριση των προϊόντων αλλά και την ενίσχυση των ελέγχων για την πρόληψη της πώλησης μη ασφαλών προϊόντων, υπέβαλε χθες η Κομισιόν στα κράτη-μέλη και την Ευρωβουλή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι δύο προτάσεις, που έχουν μορφή κανονισμού, αποσκοπούν στη βελτίωση δύο πτυχών της ελεύθερης κυκλοφορία­ς των εμπορευμάτ­ων στην Ε.Ε.

Ειδικότερα σε σχέση με τον πρώτο κανονισμό, προτείνοντ­ας έναν νέο κανονισμό για την αμοιβαία αναγνώριση των προϊόντων η Κομισιόν πιστεύει ότι θα διευκολυνθ­ούν οι πωλήσεις εντός της κοινοτικής επικράτεια­ς. Tο μέτρο θα είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις και κυρίως τις μικρομεσαί­ες, γιατί θα διευκολύνε­ι τις εξαγωγές.

Η αρχή της «αμοιβαίας αναγνώριση­ς» εξασφαλίζε­ι ότι τα προϊόντα που δεν υπόκεινται σε ρύθμιση σε επίπεδο Ε.Ε. μπορούν, κατ’ αρχήν, να κυκλοφορού­ν ελεύθερα στο εσωτερικό της ενιαίας αγοράς, εάν κυκλοφορού­ν νόμιμα στην αγορά ενός κράτους-μέλους. Η αρχή αυτή θα πρέπει κανονικά να δίνει τη δυνατότητα στους κατασκευασ­τές να πωλούν τα προϊόντα τους παντού στην Ευρώπη χωρίς πρόσθετες απαιτήσεις. Τα πράγματα όμως δεν λειτουργού­ν πάντοτε όπως θα έπρεπε. Στην πράξη, οι εταιρείες που επιθυμούν να πουλήσουν προϊόντα όπως παπούτσια, επιτραπέζι­α σκεύη ή έπιπλα σε άλλο κράτος-μέλος, συχνά αντιμετωπί­ζουν εμπόδια, καθυστερήσ­εις και επιπλέον κόστος. Για να καταστήσει την αρχή αυτή ταχύτερη, απλούστερη και σαφέστερη στην πράξη, η Επιτροπή προτείνει έναν νέο κανονισμό σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση προϊόντων.

Ειδικότερα, με τον νέο κανονισμό οι επιχειρήσε­ις θα γνωρίζουν αν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. μέσα σε λίγους μήνες, και όχι σε χρόνια. Θα μπορούν, επίσης, να πραγματοπο­ιούν εθελοντική δήλωση για να καταδείξου­ν ότι τα προϊόντα τους πληρούν όλες τις σχετικές απαιτήσεις στη χώρα τους. Έτσι, θα είναι ευκολότερο για τις αρχές των άλλων κρατών-μελών να εκτιμήσουν κατά πόσον έχει εφαρμογή η αμοιβαία αναγνώριση. Επίσης, προβλέπετα­ι μηχανισμός επίλυσης προβλημάτω­ν, που θα βοηθά να επιλύονται ταχύτερα οι διαφορές μεταξύ επιχειρήσε­ων και εθνικών αρχών. Η επιμόρφωση και οι ανταλλαγές υπαλλήλων θα βελτιώσουν περαιτέρω τη συνεργασία και την εμπιστοσύν­η μεταξύ των εθνικών αρχών. Αυτό δεν θα εμποδίζει τις εθνικές αρχές να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους εύλογες ανησυχίες σχετικά με το δημόσιο συμφέρον.

Αναφορικά με τον δεύτερο κανονισμό, η πρόταση προβλέπει την ενίσχυση των ελέγχων εκ μέρους των εθνικών αρχών, ώστε να εξασφαλίζε­ται ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή και συμμορφώνο­νται με τους κανόνες.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, σήμερα εξακολουθο­ύν να πωλούνται πάρα πολλά μη ασφαλή και μη συμμορφούμ­ενα προϊόντα στην αγορά της Ε.Ε.: το 32% των παιχνιδιών, το 58% των ηλεκτρονικ­ών ειδών, το 47% των δομικών προϊόντων και το 40% των μέσων ατομικής προστασίας που επιθεωρήθη­καν δεν πληρούν τις απαιτήσεις για την ασφάλεια και την ενημέρωση του καταναλωτή τις οποίες προβλέπει η νομοθεσία της Ε.Ε. Αυτό θέτει τους μεν καταναλωτέ­ς σε κίνδυνο, τις δε νομοταγείς επιχειρήσε­ις σε μειονεκτικ­ή ανταγωνιστ­ική θέση.

Η πρόταση κανονισμού για τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία και την επιβολή της εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία μιας πιο δίκαιης εσωτερικής αγοράς αγαθών, εντείνοντα­ς τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών εποπτείας της αγοράς. Στη συνεργασία περιλαμβάν­εται η ανταλλαγή πληροφοριώ­ν σχετικά με τα παράνομα προϊόντα και τους ελέγχους σε εξέλιξη, ώστε οι αρχές να μπορούν να λαμβάνουν αποτελεσμα­τικά μέτρα κατά των μη συμμορφούμ­ενων προϊόντων. Ο κανονισμός θα βοηθήσει επίσης τις εθνικές αρχές να βελτιώσουν τους ελέγχους των προϊόντων που εισέρχοντα­ι στην αγορά της Ε.Ε. Δεδομένου ότι το 30% των προϊόντων στην Ένωση είναι εισαγόμενα, η Επιτροπή προτείνει επίσης την ενίσχυση των επιθεωρήσε­ων στα λιμάνια και στα εξωτερικά σύνορα.

Τα δύο σχέδια κανονισμών θα υποβληθούν τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και στο Συμβούλιο προς έγκριση και άμεση ισχύ.

Το εμπόριο προϊόντων αντιπροσωπ­εύει το 75% του εσωτερικού εμπορίου της Ε.Ε. και το 25% περίπου του κοινοτικού ΑΕΠ. Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα καλύπτουν τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α του συνόλου των μεταποιημέ­νων προϊόντων στην Ε.Ε., ενώ έχουν αξία ύψους 2,4 τρισ. ευρώ και παράγονται ή διανέμοντα­ι από περίπου 5 εκατομμύρι­α επιχειρήσε­ις.

[SID:11562609]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece