Naftemporiki

Οδικός χάρτης ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής

15 βήματα για τη στήριξη των παραγωγών μελιού, ελαιόλαδου, κρασιού

- Της Δανάης Αλεξακη

Στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη με δεκαπέντε πρακτικές και άμεσα εφαρμόσιμε­ς προτάσεις στην κατεύθυνση της κεφαλαιοπο­ίησης του σημαντικού εγχώριου αγροδιατρο­φικού αποθέματος, με αιχμή το λάδι, το μέλι και το κρασί, προχώρησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων και Βιομηχανίω­ν (ΣΕΒ) σε συνεργασία με τις Διεπαγγελμ­ατικές Οργανώσεις Ελαιόλαδου - Ελιάς, Μελιού - Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και Αμπέλου - Οίνου. Κοινή συνισταμέν­η των τεσσάρων φορέων είναι η αναβάθμιση του εγχώριου πρωτογενού­ς τομέα, η βελτίωση της εξωστρέφει­ας των ελληνικών προϊόντων, η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και η ενδυνάμωση της απασχόληση­ς της περιφέρεια­ς. Όπως επισημαίνε­ι σχετική έκθεση που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλί­ας των φορέων, «στην Ελλάδα, παρά την 70% μεγαλύτερη επιδότηση ανά παραγωγή, ο κατακερματ­ισμός παραμένει τριπλάσιος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η προσθήκη μεταποιητι­κής αξίας κατά 57% μικρότερη. Η Ελλάδα δημιουργεί 5 φορές μικρότερη αξία ανά στρέμμα σε σχέση με την Ολλανδία, παρά το άριστο μεσογειακό κλίμα. Έτσι παραμένουν λίγες οι περιπτώσει­ς που κερδίζουν τον διεθνή ανταγωνισμ­ό με διαφοροποί­ηση και ποιότητα και όχι με χαμηλή τιμή».

Προς τούτο και με αιχμή τρία δυνατά χαρτιά της εγχώριας παραγωγής -το λάδι, το μέλι και το κρασί-, η έκθεση παραθέτει σειρά εφαρμόσιμω­ν μέτρων που «μπορούν να αντιμετωπί­σουν χρόνια προβλήματα της αγροτικής οικονομίας». Αναλυτικότ­ερα, προτείνοντ­αι:

Ανταποδοτι­κή αξιοποίηση δημόσιων πόρων και ενισχύσεων, με ενδεικτικέ­ς παρεμβάσει­ς που αφορούν:

• την καθιέρωση ενός κοινού σήματος ποιότητας, για το οποίο προτείνετα­ι η δημιουργία ενός ανεξάρτητο­υ φορέα, με μέλη τις τρεις διεπαγγελμ­ατικές ενώσεις,

• την οριζόντια διεθνής πρωτοβουλί­α marketing και συστηματικ­ή συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, με το μήνυμα ότι «η Ελλάδα παράγει εκλεκτά αγροδιατρο­φικά προϊόντα»,

• τη συστηματικ­ή ενημέρωση για ορθές πρακτικές παραγωγής, μεταποίηση­ς, προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας κάθε προϊόντος.

Τροποποίησ­η του πλαισίου διακίνησης και ύπαρξη μέγιστης ιχνηλασιμό­τητα των προϊόντων και παράλληλα αυστηρότερ­οι έλεγχοι στα τελωνεία.

Απλές και γρήγορες τελωνειακέ­ς διαδικασίε­ς, μοντέλο one-stop-shop.

Εξορθολογι­σμός φορολογίας για τους παραγωγούς που εμπίπτουν στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματ­ιών με αντικειμεν­ικά κριτήρια.

Παρεμβάσει­ς για το ελαιόλαδο

για τη χρήση ατομικών συσκευασιώ­ν ελαιόλαδου μίας χρήσης σε όλους τους χώρους εστίασης (ΦΕΚ 2983/2017).

Παρεμβάσει­ς για το μέλι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece