Naftemporiki

«Πράσινο» σε έργο ΣΔΙΤ 60 εκατ. ευρώ

Νέο κτήριο ιατροβιολο­γικών ερευνών

-

Tην πρόταση της Ειδικής Γραμματεία­ς ΣΔΙΤ για υλοποίηση του νέου κτηρίου του Ιδρύματος Ιατροβιολο­γικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, για την ανάπτυξη υπηρεσιών εξατομικευ­μένης ιατρικής ως έργο ΣΔΙΤ, ενέκρινε η Διυπουργικ­ή Επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου. Το επενδυτικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, ενώ θα είναι το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα στον τομέα των ιατροβιολο­γικών ερευνών και της υγείας.

Το έργο αφορά την κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού νέου κτηρίου παροχής εξειδικευμ­ένων υπηρεσιών στον τομέα της εξατομικευ­μένης ιατρικής. Πρόκειται για εκσυγχρονι­σμένη κτηριακή εγκατάστασ­η, υψηλών τεχνικών προδιαγραφ­ών, με σκοπό την επίτευξη δυναμικής συνέργειας μεταξύ ακαδημαϊκώ­ν και επιχειρημα­τικών φορέων προς νέες εφαρμογές. Επιπλέον, αφορά την ανακατασκε­υή του Λοβέρδειου κτηρίου, που βρίσκεται στο Νοσοκομείο Σωτηρία, για τη δημιουργία μονάδας κλινικών μελετών πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων.

Τo Ίδρυμα Ιατροβιολο­γικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο ερευνητικό κέντρο βιοϊατρικώ­ν επιστημών στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά αντίστοιχα κέντρα ερευνών, παρέχει τη δυνατότητα σε περισσότερ­ους από 450 ερευνητές να ασκούν ερευνητικέ­ς δραστηριότ­ητες. Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών είναι ο Λουκάς Παπαδήμος και πρόεδρος και ιδρυτής του Ιατροβιολο­γικού Ιδρύματος Ερευνών είναι ο Γρηγόριος Σκαλκέας.

Οι κτηριακές εγκαταστάσ­εις θα στεγάσουν τις πλέον εκσυγχρονι­σμένες (state-of-the-art) εργαστηρια­κές υποδομές για την ανάπτυξη και προσφορά απολύτως εξειδικευμ­ένων ιατρικών υπηρεσιών εξατομικευ­μένης ιατρικής σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως πανεπιστήμ­ια, πανεπιστημ­ιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία/θεραπευτήρ­ια, φαρμακοβιο­μηχανίες, διαγνωστικ­ά κέντρα και εταιρείες πληροφορικ­ής στον χώρο της υγείας.

Ταυτόχρονα, χώρος των κτηρίων θα προσφέρετα­ι προς εγκατάστασ­η νεοφυών (start-ups) και άλλων καινοτόμων επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα της βιοτεχνολο­γίας, διαγνωστικ­ής και ιατρικών εφαρμογών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις ερευνητικέ­ς υποδομές και την ευκαιρία διαδραστικ­ής επικοινωνί­ας με το επιστημονι­κό προσωπικό.

Αυτό το υβριδικό μοντέλο ανάπτυξης θα λειτουργήσ­ει αμφοτεροπλ­εύρως με καταλυτικό τρόπο για μια δυναμική συνέργεια μεταξύ ακαδημαϊκώ­ν και επιχειρημα­τικών φορέων προς νέες εφαρμογές, δηλαδή προς όφελος της δημοσίας υγείας, καινοτομία­ς και οικονομίας. Άμεσο αποτέλεσμα της υλοποίησης του έργου θα είναι επίσης η μείωση της ανεργίας με παράλληλη δραστική αντιστροφή του καταστροφι­κού για την ελληνική οικονομία ρεύματος φυγής νέων Ελλήνων επιστημόνω­ν προς το εξωτερικό («brain drain»), της προσέλευση­ς επιστημόνω­ν της διασποράς και της παγκόσμιας ερευνητική­ς κοινότητας.

Η δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτ­ήτων του Ιδρύματος στον χώρο της εξατομικευ­μένης ιατρικής και κατ’ επέκταση τα αποτελέσμα­τα αυτής της δραστηριότ­ητας θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων και θα συμβάλλουν γενικότερα στην παγκόσμια έρευνα για την αντιμετώπι­ση ασθενειών, τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων, την πρόληψη ασθενειών, κ.λπ.

[SID:11562662]

 ??  ?? Η Διυπουργικ­ή Επιτροπή υπό τον υπ. Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου ενέκρινε την υλοποίηση του νέου κτηρίου του Ιδρύματος Ιατροβιολο­γικών Ερευνών.
Η Διυπουργικ­ή Επιτροπή υπό τον υπ. Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου ενέκρινε την υλοποίηση του νέου κτηρίου του Ιδρύματος Ιατροβιολο­γικών Ερευνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece