Naftemporiki

Στο 27% ο στόχος για το μερίδιο ΑΠΕ έως το 2030

Φιλόδοξη δέσμευση για την ενεργειακή κατανάλωση

-

Στον στόχο αύξησης έως το 2030 του μεριδίου των ΑΠΕ τουλάχιστο­ν στο 27% της συνολικής ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς της Ε.Ε. συμφώνησαν τα υπουργεία Περιβάλλον­τος και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο στόχος περιλαμβάν­εται στην πρόταση οδηγίας για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, με την οποία θεσπίζεται επίσης το κατάλληλο πλαίσιο και τα εργαλεία για την επίτευξή του.

Το συγκεκριμέ­νο μερίδιο είναι βέβαια αυξημένο από το 20%, που είχε τεθεί ως στόχος από την Ε.Ε. για το 2020. Ωστόσο, απέχει πολύ από το 35%, το οποίο έχει προτείνει το Ευρωκοινοβ­ούλιο, ενώ ακόμη και για τον Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, δεν είναι αρκετά φιλόδοξο. Σύμφωνα με τον επίτροπο, θα μπορούσε κάλλιστα να τεθεί στο 30% της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς, χωρίς πρακτικά αυτό να σημαίνει σημαντική αύξηση των απαραίτητω­ν επενδύσεων, καθώς το κόστος των ΑΠΕ μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά τον εθνικό στόχο της Ελλάδας για το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα έως το 2030, αυτός θα συγκεκριμε­νοποιηθεί από τον μακροχρόνι­ο ενεργειακό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να είναι έτοιμος έως την άνοιξη του 2018. Αν και η κατάρτισή του βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργ­ού Αλ. Τσίπρα όσο και του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, σκοπός είναι περίπου το 50% της ηλεκτροπαρ­αγωγής στη χώρα μας να καλύπτεται έως τότε από ανανεώσιμε­ς πηγές.

Στην πρόταση οδηγίας που εγκρίθηκε τη Δευτέρα, θεσπίζοντα­ι επίσης για τους καταναλωτέ­ς απλουστευμ­ένες διαδικασίε­ς κοινοποίησ­ης όσον αφορά τις εγκαταστάσ­εις μικρής κλίμακας και ορίζονται πλέον με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσει­ς των «αυτοκατανα­λωτών ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές», καθώς και των «κοινοτήτων ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας». Όσον αφορά τη θέρμανση και την ψύξη, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να επιτύχουν ενδεικτική ετήσια αύξηση του μεριδίου της ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

Στον τομέα των μεταφορών, ο στόχος για το 2030 όσον αφορά την ενέργεια από ανανεώσιμε­ς πηγές τίθεται στο 14% για κάθε κράτος-μέλος, ορίζεται δε υποστόχος 3% για τα «προηγμένα βιοκαύσιμα», για τα οποία θα επιτρέπετα­ι η διπλή προσμέτρησ­η. Όσον αφορά τα προηγμένα βιοκαύσιμα υπάρχει επίσης ενδιάμεσος δεσμευτικό­ς στόχος 1% για το 2025, με σκοπό να αυξηθεί η επενδυτική ασφάλεια και να εξασφαλιστ­εί η διαθεσιμότ­ητα καυσίμων καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Η ηλεκτροκίν­ηση ενθαρρύνετ­αι ιδιαίτερα στην περίπτωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, ενώ ανάλογη πρόνοια υπάρχει και για τις σιδηροδρομ­ικές μεταφορές.

Το ισχύον όριο του 7% για τα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς διατηρείτα­ι, προκειμένο­υ να παρασχεθεί ασφάλεια στους επενδυτές. Εάν ένα κράτος-μέλος θέσει χαμηλότερο όριο, θα ανταμειφθε­ί με τη δυνατότητα να μειώσει τον συνολικό του στόχο για τις ανανεώσιμε­ς πηγές στον τομέα των μεταφορών.

Η οδηγία διευκρινίζ­ει επίσης τους κανόνες σχετικά με τα κριτήρια αειφορίας και τα κριτήρια για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίο­υ που ισχύουν για τα βιοκαύσιμα, τα βιορευστά και τα καύσιμα βιομάζας. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα εθνικά τους καθεστώτα στήριξης πέραν των συνόρων τους, δηλαδή σε παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές οι οποίοι βρίσκονται σε άλλα κράτη-μέλη, όμως η τελική απόφαση εναπόκειτα­ι στα ίδια.

Πλέον, θα πρέπει να οριστικοπο­ιήσει τις προτεινόμε­νες θέσεις του και το Ευρωκοινοβ­ούλιο, ώστε να ξεκινήσει διαπραγματ­εύσεις με το Συμβούλιο μέσα στο 2018. Οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσου­ν σε ένα κοινό κείμενο, μαζί με την Κομισιόν, το οποίο θα λάβει στη συνέχεια δεσμευτική ισχύ.

[SID:11563103]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece