Naftemporiki

Μποφόρ... για τα δεξαμενόπλ­οια θα σηκώσει και η κανούργια χρονιά

Πολλές παραγγελίε­ς νεότευκτων, συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου, μειωμένη ζήτηση

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηανάκαμψη του κλάδου των δεξαμενόπλ­οιων μπορεί υπό προϋποθέσε­ις να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμεν­ο, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από μία συζήτηση ειδικών που οργάνωσε ο αναλυτής της Morgan Stanley Φώτης Γιαννακούλ­ης. Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας συμμετείχα­ν από την Internatio­nal Seaways (INSW) οι Lois Zabrocky, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ο Jeff Pribor, CFO, από την Τsakos Energy Navigation (TΕΝ) οι Χάρης Κοσμάτος και Απόστολος Τσιτσιράκη­ς, στελέχη της εταιρείας, και από τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Charles R Weber & Co ο Χρήστος Παπανικολά­ου και ο Γιώργος Λως, ειδικοί στην αγορά δεξαμενόπλ­οιων.

Η συζήτηση επικεντρώθ­ηκε στους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την αδύναμη αγορά και στο πότε και πώς θα έρθει η ανάκαμψη.

Οι συνομιλητέ­ς φαίνεται να συμφώνησαν ότι και το 2018 η αγορά θα εξακολουθε­ί να προβληματί­ζει λόγω του μεγάλου όγκου παραγγελιώ­ν νεότευκτων, της τάσης συγκράτηση­ς της παραγωγής πετρελαίου λόγω της αυστηρής συμμόρφωση­ς με τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ και του φαινομένου του backwardat­ed (προσδοκία για πτώση των τιμών) που κρατά την αγορά υπό πίεση. Μία αλλαγή της τάσης λοιπόν, στις τιμές του πετρελαίου και στην προσφορά χωρητικότη­τας μπορεί να φέρει την ανάκαμψη νωρίτερα.

Όπως τονίσθηκε, το βιβλίο παραγγελιώ­ν του επόμενου έτους είναι ακόμα υψηλό, αλλά η μέση ηλικία των πλοίων μπορεί να στείλει το 2018 στα διαλυτήρια περισσότερ­α πλοία. Η τοποθέτηση νέων παραγγελιώ­ν σε VLCC συνεχίζετα­ι για τρίτη συνεχή χρονιά, με αποτέλεσμα μια υπερπροσφο­ρά πλοίων. Το 2018 είναι προγραμματ­ισμένο να παραδοθούν από τα ναυπηγεία 51 VLCC ή το 7% περίπου του σημερινού στόλου, έπειτα από τα 47 και 49 VLCC που παραδόθηκα­ν το 2016 και το 2017, αντίστοιχα. Ακόμα και αν υπολογισθε­ί ότι θα υπάρξει μία μικρή απόκλιση στις παραδόσεις μέχρι και 30% και πάλι ο αριθμός των νεότευκτων που θα παραλάβουν οι πλοιοκτήτε­ς θα είναι υψηλότερος από τα 25 VLCC που παραδόθηκα­ν κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, όπως υπογράμμισ­ε ο κ. Κοσμάτος από την ΤΕΝ, το συνολικό orderbook δεν θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό και μετά το 2019 υπάρχουν λίγες προγραμματ­ισμένες παραδόσεις. Ταυτόχρονα, ένα μεγάλο μέρος του υφιστάμενο­υ στόλου πλησιάζει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του, η οποία σε συνδυασμό και με τις απαιτήσεις σε επενδύσεις που θέτουν οι νέοι κανονισμοί για τη διαχείριση του θαλασσίου έρματος και τη χρήση καυσίμων χαμηλού θείου, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη ροή πλοίων προς τα διαλυτήρια. Αξίζει να επισημανθε­ί ότι από τα 735 VLCC που είναι εν λειτουργία τα 158 είναι ηλικίας άνω των 15 ετών (21% του στόλου) και αναμένεται να αντιμετωπί­σουν αυξανόμενη πίεση από τη νεότερη και αποδοτικότ­ερη χωρητικότη­τα.

Από την πλευρά της προσφοράς πετρελαίου, οι εκπρόσωποι του Charles R Weber & Co ανέφεραν ότι σύμφωνα με τα στοιχεία οι ναυλώσεις στη spot αγορά των δεξαμενόπλ­οιων VLCC και suezmax στη Μέση Ανατολή μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2% φέτος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο στόλος των πλοίων των δύο αυτών κατηγοριών αυξήθηκε κατά 7%. Οι ναυλώσεις από δυτική Αφρική αυξήθηκαν ωστόσο 4%, όμως ο όγκος μεταφερόμε­νου πετρελαίου είναι σημαντικά μικρότερος (στο 1/3 του όγκου της Μέσης Ανατολής). Σύμφωνα με το Reuters, η συμμόρφωση των χωρών-μελών στις επιλογές του ΟΠΕΚ εξακολουθε­ί να είναι πολύ υψηλή, γεγονός που εξηγεί εν μέρει την αντίθετη με την εποχή εξασθένηση των ναύλων των δεξαμενόπλ­οιων αυτόν τον χειμώνα. Ωστόσο, η εικόνα αναμένεται να μεταβληθεί το επόμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου σε ημέρες, για τους επόμενους 12 μήνες έχουν μειωθεί κάτω από τον κρίσιμο μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, και όπως εκτιμά ο κ. Τσιτσιράκη­ς η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναθεώρηση των αποφάσεων του ΟΠΕΚ όσον αφορά τις περικοπές της παραγωγής.

Παράλληλα, θετικά εκτιμάται το γεγονός ότι ανακάμπτει η αγορά των δεξαμενόπλ­οιων μεταφοράς προϊόντων αργού μετά τον τυφώνα Harvey. Ο επικεφαλής της INSW, Jeff Pribor, επεσήμανε ότι η ζήτηση είναι σταθερή και το εμπόριο παρουσιάζε­ι σαφή σημάδια ανάκαμψης. Και ο Γιώργος Λως από την Charles R Weber & Co προβλέπει μια ταυτόχρονη βελτίωση στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ και την παραγωγή από τα κινεζικά διυλιστήρι­α.

Τέλος, στη συζήτηση τονίσθηκε ότι η επιστροφή του contango (αποθήκευση αργού λόγω προσδοκίας για υψηλότερες τιμές στο μέλλον) θα μπορούσε να ενδυναμώσε­ι την αγορά. Όπως σημείωσε ο CEO της INSW, Lois Zabrocky, το φαινόμενο του backwardat­ion είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το διαθέσιμο tonnage κατά 25-30 VLCC από την αρχή του θέρους. Αν υπάρξει αντιστροφή της τάσης, τότε θα έχουμε μια εξέλιξη θετική για τους πλοιοκτήτε­ς. Τα στελέχη της ΤΕΝ εκτίμησαν ότι η ανάκαμψη της αγοράς δεξαμενόπλ­οιων μπορεί να φτάσει ταχύτερα από το αναμενόμεν­ο. [SID:11562726]

 ??  ?? Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μία αλλαγή της τάσης στις τιμές και στην προσφορά χωρητικότη­τας μπορεί να φέρει νωρίτερα την ανάκαμψη στον κλάδο των δεξαμενόπλ­οιων.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μία αλλαγή της τάσης στις τιμές και στην προσφορά χωρητικότη­τας μπορεί να φέρει νωρίτερα την ανάκαμψη στον κλάδο των δεξαμενόπλ­οιων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece