Naftemporiki

Οι προτεραιότ­ητες της FSI για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Σε πρώτο πλάνο ΕΕΣΣΤΥ, βελτίωση υπηρεσιών και έλευση νέου τροχαίου υλικού

- Του Φάνη Ζώη

Ηκατάθεση δεσμευτική­ς προσφοράς για την ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομ­ικού Τροχαίου Υλικού) στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, που αναμένεται -μετά από παρατάσεις- να πραγματοπο­ιηθεί στις 14 Φεβρουαρίο­υ 2018, καθώς επίσης η βελτίωση των υπηρεσιών και η έλευση νέου τροχαίου υλικού, η οποία όμως περνά μέσα από την ολοκλήρωση των σιδηροδρομ­ικών έργων, περιλαμβάν­ονται στις προτεραιότ­ητες της -υπό ιταλική διοίκησηΤΡ­ΑΙΝΟΣΕ για τη χρονιά που έρχεται. Τα παραπάνω ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Φίλιππος Τσαλίδης, χαρακτηρίζ­οντας το 2017 ως χρονιά-σταθμό, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έγινε μέλος της FSI, μιας μεγάλης σιδηροδρομ­ικής οικογένεια­ς, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην Ευρώπη. Εντός του 2018 προγραμματ­ίζεται η πρόσληψη 60 μηχανοδηγώ­ν στην εταιρεία, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των συχνοτήτων των δρομολογίω­ν. Παράλληλα, θα πραγματοπο­ιηθούν προσλήψεις στον χρηματοοικ­ονομικό τομέα, το τμήμα μηχανοργάν­ωσης, καθώς και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ολοκλήρωση των σιδηροδρομ­ικών έργων που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών της εταιρείας σε συνδυασμό με την έλευση νέου τροχαίου υλικού. Ο κ. Τσαλίδης ανέφερε πως εξακολουθε­ί να ισχύει η δέσμευση για επενδύσεις κυρίως σε τροχαίο υλικό που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ σε περίοδο 3-5 ετών, ενώ προανήγγει­λε την άφιξη του διευθύνοντ­ος συμβούλου της FSI στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστήριξε πως υπάρχει έγγραφη δέσμευση από τον ΟΣΕ ότι τέλος Ιανουαρίου θα δοθεί το τμήμα Πειραιάς - Αθήνας και σε πρώτη φάση μία γραμμή χωρίς ηλεκτροκίν­ηση στο τμήμα Τιθορέα - Λιανοκλάδι. Η διπλή ηλεκτροκιν­ούμενη γραμμή θα παραδοθεί στα τέλη Μαρτίου. Στο τέλος του 2018 αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν και τα έργα στο τμήμα ΣΚΑ - Λιόσια.

Τον Ιούνιο του 2018 η ηλεκτροκίν­ηση θα φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκ­η (παραδίδοντ­ας και το τελευταίο τμήμα Λιανοκλάδι - Δομοκός), ενώ στο τέλος του έτους θα έχει σηματοδότη­ση-τηλεδιοίκη­ση επίσης μέχρι τη Θεσσαλονίκ­η, σύμφωνα με τις προφορικές διαβεβαιώσ­εις που έχει λάβει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ΕΡΓΟΣΕ.

Ειδικά για το τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Ειδομένη, ο κ. Τσαλίδης παραδέχτηκ­ε ότι υπάρχουν τουλάχιστο­ν 10 σημεία όπου τα τρένα καλούνται να κινηθούν με ταχύτητες που μόλις φτάνουν τα 10 χλμ./ώρα. Η εμπορευματ­ική κίνηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενισχύθηκε κατά 11,5%-12% το 2017, ενώ ο κ. Τσαλίδης χαρακτήρισ­ε πολύ περιορισμέ­νη τη χωρητικότη­τα της σιδηροδρομ­ικής γραμμής, η οποία σήμερα εξυπηρετεί δύο με τρία δρομολόγια ημερησίως, χωρίς να παρέχεται η δυνατότητα για περισσότερ­α. [SID:11562975]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece