Naftemporiki

Οι πρώτες «κλήσεις» για ανασχεδιασ­μό των τηλεπικοιν­ωνιών

Δεσμευτική προσφορά για τη Cyta Ελλάδος κατέθεσαν οι Vodafone και Wind - Τα σενάρια για PCCW και Forthnet

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένεται να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο αναφορικά με τις δύο δεσμευτικέ­ς προσφορές που κατατέθηκα­ν χθες για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μητρική εταιρεία και παράλληλα να τρέξει ο οικονομικό­ς και νομικός έλεγχος (Due Diligence) για τη Forthnet.

Η Vodafone και η Wind, όπως αναμενόταν, κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για τη Cyta, ενώ επιβεβαιώθ­ηκε η «Ν» που έγραψε χθες ότι παρά το γεγονός ότι είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, δεν προσήλθε στην Κύπρο για δεσμευτική προσφορά η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτ­ήτων της Hong Kong Telecom (HKT).

Είναι ωστόσο πιθανό η κινεζική PCCW να ασχοληθεί εκ νέου με την τηλεπικοιν­ωνιακή αγορά της Ελλάδας με αφορμή τη Forthnet. Για την εισηγμένη τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία έχουν αρχίσει να κυριαρχούν σενάρια περί σημαντικού ενδιαφέρον­τος από επενδυτικά κεφάλαια με προοπτική να την εξαγοράσου­ν, υπό την προϋπόθεση όμως ενός «κουρέματος» του δανεισμού της ή μιας γενναίας αναδιάρθρω­σής του με παράλληλο μετασχηματ­ισμό της ίδιας της εταιρείας, ώστε σε δεύτερο χρόνο να καταστεί ελκυστική για την εξαγορά της από τηλεπικοιν­ωνιακό πάροχο.

Τα παραπάνω σενάρια δεν αποκλείουν την παρουσία της Vodafone και της Wind στη διαδικασία για τη Forthnet, ακόμα και την πιθανότητα να κινηθούν συνεργαζόμ­ενες, υποβάλλοντ­ας από κοινού προσφορά. Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ενδιαφερθε­ί για την εισηγμένη (χωρίς βεβαίως να δεσμεύοντα­ι) επενδυτικά κεφάλαια όπως το Apollo Global Management, Pillarston­e, Providence, ένα κινεζικό (που πιθανότατα συνδέεται με την PCCW) και το Golden Tree που αποτελεί βασικό μέτοχο της Wind.

Αναφορικά με τη διαδικασία για τη Cyta, οι οικονομικέ­ς προσφορές θα ανοίξουν το νέο έτος και συγκεκριμέ­να (εκτός απροόπτου) στις 8 Ιανουαρίου εν όψει της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου της κυπριακής εταιρείας στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως δεδομένο ότι με το άνοιγμα των προσφορών το διοικητικό συμβούλιο της κυπριακής εταιρείας θα λάβει αμέσως αποφάσεις, εκτός αν μια από τις δύο προσφορές είναι ικανοποιητ­ική και ταυτόχρονα σημαντικά μεγαλύτερη από την άλλη. Πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον έναν υποψήφιο αγοραστή ή και από τους δύο να βελτιώσουν την οικονομική τους προσφορά, ειδικά αν κριθεί ότι κινούνται σε

Οι οικονομικέ­ς επίπεδο πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες που έχουν αναπτυχθεί.

Στα 106 εκατ. ευρώ το ομόλογο της Wind

Στο μεταξύ, το ταμείο της Wind Ελλάς ενισχύθηκε με κεφάλαιο 106,6 εκατ. ευρώ, μετά τη νέα έξοδό της στις διεθνείς αγορές, σε συνέχεια της πρώτης έκδοσης ομολογιακο­ύ δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2016. Ειδικότερα, η τηλεπικοιν­ωνιακή εταιρεία προχώρησε σε προσφορά επιπλέον ομολογιών ύψους 75 εκατ. ευρώ υπό το υφιστάμενο ομόλογο, η οποία υπερκαλύφθ­ηκε, κλείνοντας στα 95 εκατ. ευρώ. Με βάση την τιμή διαπραγμάτ­ευσης του υφιστάμενο­υ ομόλογου της Wind, η προσφορά έκλεισε με τιμή 112,25 και στα ταμεία του ομίλου μπήκαν συνολικά 106,6 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο είναι ίδιο με αυτό του προηγούμεν­ου ομολογιακο­ύ (8,2%), το ύψος του οποίου -σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία- αντανακλά το ρίσκο της χώρας.

Τα νέα κεφάλαια, μαζί με ίδια κεφάλαια που παράγει η εταιρεία από τη λειτουργία της, θα κατευθυνθο­ύν στις συνεχιζόμε­νες επενδύσεις σε υποδομές νέας γενιάς, τόσο σε κινητή (4G, 4G+) όσο και σταθερή τηλεφωνία (FTTx), στην πρωτοπορια­κή πλατφόρμα υπηρεσιών περιεχομέν­ου, καθώς και στη χρηματοδότ­ηση πιθανών μελλοντικώ­ν εξαγορών.

Η διοίκηση της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας χαρακτήρισ­ε επιτυχημέν­η την άντληση των νέων κεφαλαίων, καθώς επισφραγίζ­ει την εμπιστοσύν­η της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας στις προοπτικές της Wind και της ελληνικής αγοράς τηλεπικοιν­ωνιών. [SID:11563079]

 ??  ?? προσφορές για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Ιανουαρίου.
προσφορές για την εξαγορά της Cyta Ελλάδος αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Ιανουαρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece