Naftemporiki

Ρεκόρ στα Ebitda «κυνηγούν» τα Ελληνικά Πετρέλαια

Προβλέψεις για κέρδη από 800 έως 850 εκατ. ευρώ φέτος με ώθηση από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Υψηλές επιδόσεις αναμένοντα­ι και φέτος για τα ΕΛΠΕ, καθώς ανώτατα στελέχη του ομίλου εκτιμούν πως τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα υπερβούν τα 800 εκατ. ευρώ, προσθέτοντ­ας επίσης πως, ανάλογα με την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου έως το τέλος της χρονιάς, είναι πιθανό να ξεπεράσουν ακόμη και τα 850 εκατομμύρι­α. Μια επίδοση που κινείται στα ίδια επίπεδα ή μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το «ιστορικό υψηλό» κερδοφορία­ς που σημείωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2016, όταν τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 836 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείω­το είναι πως η φετινή κερδοφορία δεν ανακόπηκε από τη μειωμένη παραγωγή του διυλιστηρί­ου της Ελευσίνας, στο οποίο με αφορμή την τεχνική βλάβη τον Ιούλιο στη μονάδα υδρογόνου πραγματοπο­ιήθηκε εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης, με συνέπεια να τεθεί ξανά σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίο­υ. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμέ­νο χρονικό διάστημα τα διυλιστήρι­α των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και τη Θεσσαλονίκ­η μπόρεσαν να καλύψουν το κενό παραγωγής.

Παράλληλα, ο όμιλος έχει ήδη συνάψει συμφωνίες για το σύνολο των προϊόντων που θα εξάγει μέσα σε ολόκληρο το επόμενο έτος. Κάτι που σημαίνει πως έχει θέσει τις βάσεις για μια εξίσου καλή οικονομική πορεία και το 2018.

Δίκτυο πρατηρίων

Όσον αφορά την εσωτερική λιανική αγορά και το δίκτυο πρατηρίων, σύμφωνα με στελέχη του τμήματος Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας της εταιρείας, στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο αισθητή η «είσοδος» στην τροφοδοσία οχημάτων εναλλακτικ­ών καυσίμων (ηλεκτρικά, CNG). Έτσι, στα δύο υπάρχοντα πρατήρια (Γλυφάδα και Κηφισιά) με σταθμούς φόρτισης ηλεκτροκίν­ητων Ι.Χ., σύντομα θα προστεθεί ένα ακόμη πρατήριο στην Ολυμπία Οδό (ΣΕΑ Ψαθόπυργος) για τον ανεφοδιασμ­ό ηλεκτρικών οχημάτων.

Στο συγκεκριμέ­νο κατάστημα, το οποίο τα ΕΛΠΕ χαρακτηρίζ­ουν ως πρατήριο του μέλλοντος, καθώς ενσαρκώνει την τάση μετεξέλιξη­ς των πρατηρίων σε retail outlet, θα υπάρχει επίσης δυνατότητα ανεφοδιασμ­ού οχημάτων CNG. Ένα καύσιμο στο οποίο η εταιρεία σκοπεύει να διευρύνει την παρουσία της, εντάσσοντά­ς το σε 10 ακόμη πρατήρια.

Παράλληλα, τα Ελληνικά Πετρέλαια θα συνεχίσουν τη στρατηγική αύξησης των ιδιόκτητων πρατηρίων την οποία ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια σήμερα να ανέρχονται σε 200 από 30 που ήταν πριν από μία 5ετία. Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να διευρυνθού­ν στα 300.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece