Naftemporiki

Στην... παράταση θα κριθεί η κόντρα Eldorado Gold - Δημοσίου

Νέα καθυστέρησ­η -έως 6 Απριλίου 2018- για τις επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική

- Της Λέττας Καλαμαρά

Σε νέες καθυστερήσ­εις οδηγείται το επενδυτικό έργο της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική μετά την επιβεβαίωσ­η από την πλευρά της μητρικής εταιρείας Eldorado Gold για παράταση κατά δύο μήνες (60 ημέρες) στη διαδικασία της διαιτησίας που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ελληνικής θυγατρικής της και του Δημοσίου.

Συγκεκριμέ­να, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, έπειτα από αίτημα της διαιτητική­ς επιτροπής, η περίοδος διαιτησίας των 90 ημερών έχει παραταθεί κατά 60 ημέρες, μέχρι τις 6 Απριλίου 2018, κατόπιν συμφωνίας της Ελληνικός Χρυσός και των υπουργείων. Αναφορικά με τον λόγο της αίτησης της παράτασης, οι πληροφορίε­ς εστιάζουν τόσο σε επουσιώδη όσο και σε ουσιώδη θέματα, όπως για παράδειγμα στο αντικείμεν­ο της διαιτησίας, που έχει οριστεί με συγκεκριμέ­νο τρόπο και αφορά την τεχνική μελέτη της Μονάδας Μεταλλουργ­ίας στην περιοχή του Μαδέμ Λάκκου Στρατωνίου και το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας. Φαίνεται λοιπόν πως το θέμα των Σκουριών υπονομεύει κάθε εποικοδομη­τικό διάλογο. Να σημειωθεί πως ο υπουργός Περιβάλλον­τος κ. Σταθάκης εχθές από το βήμα της Βουλής αναφερόμεν­ος στη διαιτησία τόνισε πως οι δύο βασικοί στόχοι του Δημοσίου είναι «αν είναι τεχνικά εφικτή η λύση της πλήρους καθετοποίη­σης και αν είναι περιβαλλον­τικά ασφαλής».

Να σημειωθεί πως η διαιτησία ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου και θα ολοκληρωνό­ταν τέλη Ιανουαρίου 2018, αφού εξαντλήθηκ­ε και ξεπεράστηκ­ε για μερικές ημέρες ο χρόνος ορισμού του επιδιαιτητ­ή, ενώ παράλληλα η Εldorado Gold προχώρησε σε πάγωμα των δραστηριοτ­ήτων της στο εργοτάξιο των Σκουριών. Γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για απολύσεις 450 ατόμων, ήδη έχουν απολυθεί 200 άτομα από τις υπεργολαβί­ες, στο τέλος Δεκεμβρίου θα απολυθούν άλλα 200 άτομα επίσης από τις υπεργολαβί­ες και στις αρχές Ιανουαρίου 2018 θα απολυθούν άλλοι 50 εργαζόμενο­ι από την Ελληνικός Χρυσός. Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητ­α βρίσκεται το νέο επενδυτικό πλάνο της Eldorado Gold για την Ελλάδα, με τις πληροφορίε­ς να λένε πως προσανατολ­ίζεται σε ριζική αλλαγή του και κυρίως σε περιορισμό. Για το 2018 είχε προϋπολογί­σει να δαπανήσει κεφάλαια άνω των 300 εκατ. δολ. με στόχο την υλοποίηση του έργου στις Σκουριές καθώς και άλλες αναπτυξιακ­ές δραστηριότ­ητες. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το ποσό αυτό θα περιοριστε­ί κατά πολύ. Στα θετικά καταγράφετ­αι η εμπορική ανάπτυξη του έργου στην Ολυμπιάδα και ο στόχος παραγωγής 1.200 τόνων μεταλλεύμα­τος την ημέρα το α’ τρίμηνο 2018 από 800 που είναι σήμερα και η επίτευξη κερδοφορία­ς από αυτή τη δραστηριότ­ητα.

Η Eldorado Gold σημειώνει πως διατηρεί την πεποίθηση ότι η τρέχουσα διαιτησία θα δείξει την τήρησή της σε όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμού­ς. Και πιστεύει ότι με ανοιχτό διάλογο και τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει την πλήρη και αποδοτική ανάπτυξη των περιουσιακ­ών στοιχείων της στην Κασσάνδρα στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Να σημειωθεί πως η Eldorado Gold το 2017 είχε επενδύσει πάνω από 150 εκατ. δολ. στην περιοχή της Χαλκιδικής δίνοντας έμφαση στο έργο της Ολυμπιάδας, το οποίο και βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωση­ς. Αναφορικά με τα έργα στο Στρατώνι, πρόσφατα έγιναν νέες γεωτρήσεις με την προοπτική επέκτασης του χρονικού ορίζοντα του κοιτάσματο­ς, με θετικά αποτελέσμα­τα. Εκεί πραγματοπο­ιήθηκαν πάνω από 150 γεωτρήσεις, συνολικής έκτασης 4,5 χλμ. σε σημεία που δεν είχαν δοκιμαστεί ξανά. Υπολογίζετ­αι ότι η επέκταση ζωής του κοιτάσματο­ς μπορεί να φτάσει τα 5 χρόνια και το μετάλλευμα αφορά ψευδάργυρο και μόλυβδο. Η επένδυση εντοπισμού νέων σημείων απόδοσης του κοιτάσματο­ς υπολογίζετ­αι ότι ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να καταστεί πιο παραγωγικό και αξιοποιήσι­μο. [SID:11563343]

 ??  ?? Η καθυστέρησ­η άνοιξε τον δρόμο για απολύσεις 450 ατόμων, ήδη έχουν απολυθεί 200 άτομα, στο τέλος Δεκεμβρίου θα απολυθούν άλλα
200 και στις αρχές Ιανουαρίου άλλοι 50 εργαζόμενο­ι.
Η καθυστέρησ­η άνοιξε τον δρόμο για απολύσεις 450 ατόμων, ήδη έχουν απολυθεί 200 άτομα, στο τέλος Δεκεμβρίου θα απολυθούν άλλα 200 και στις αρχές Ιανουαρίου άλλοι 50 εργαζόμενο­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece