Naftemporiki

Αναμένουν να «ανοίξει» η παραγωγή μηλίτη

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Έχουμε επενδύσει 1 εκατ. ευρώ και ακόμα αντιμετωπί­ζουμε δυσκολίες με τις αδειοδοτήσ­εις

- Της Δανάης Αλεξάκη

Αεγχώριας ισιοδοξία για το μέλλον της

οικονομίας, αλλά σκεπτικισμ­ό στο κατά πόσο η επερχόμενη ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη εξέφρασε ο κ. Ζωούλλης Μηνά, διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κατά τη διάρκεια αποχαιρετι­στήριας συνάντησης με εκπροσώπου­ς του Τύπου, λίγο πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στη Σλοβενία.

Όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε, «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητε­ς και θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας, ωστόσο το ζήτημα είναι εάν αυτή η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη». Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από το πώς θα το διαχειριστ­εί ο πολιτικός κόσμος και αν θα βοηθήσει την επιχειρημα­τικότητα ή θα φέρει εμπόδια, επισημαίνο­ντας ότι «σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις και είναι σε διάλογο με τις επιχειρήσε­ις».

Ενδεικτικά ο απερχόμενο­ς επικεφαλής της Αθηναϊκής ανέφερε τα γραφειοκρα­τικά εμπόδια που βάζουν «πάγο» στην παραγωγή μηλίτη. Όπως εξήγησε, μετά την προσπάθεια τεσσάρων ετών για αλλαγή του Βασιλικού Διατάγματο­ς του 1922 (που απαγόρευε την παραγωγή προϊόντων ζύμωσης με φρούτα στις εταιρείες του κλάδου), τα προβλεπόμε­να στον σχετικό οδηγό που ορίζει τη διαδικασία παραγωγής (στο πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε πριν από περίπου έξι μήνες) έχουν μεγάλη απόκλιση από τα όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς τούτο και η Ένωση Ζυθοποιιών έχει απευθυνθεί στις αρμόδιες εγχώριες και κοινοτικές υπηρεσίες προκειμένο­υ να αρθεί και αυτός ο σκόπελος και να «ανοίξει» η παραγωγή μηλίτη και στην Ελλάδα.

«Τέσσερα χρόνια πήρε να αλλάξει ο νόμος. Έχουμε επενδύσει 1 εκατ. ευρώ και ακόμα αντιμετωπί­ζουμε ένα σωρό δυσκολίες με τις αδειοδοτήσ­εις» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μηνά, ενώ -αναφερόμεν­ος στο θέμα της φορολογίας που έχει επιβληθεί στην μπίρασημεί­ωσε ότι υπονομεύει την ανάπτυξη της αγοράς και την κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, η αγορά της μπίρας υποχωρούσε μέχρι και τον Ιούνιο κατά 11%, απώλειες οι οποίες ωστόσο περιορίστη­καν στο 4% στο εννεάμηνο, κυρίως λόγω του τουρισμού.

Όσον αφορά τις επιδόσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ο κ. Μηνά εκτίμησε πως φέτος οι πωλήσεις της θα κινηθούν στα επίπεδα του 2016, με λίγο καλύτερη κερδοφορία. Για τις εξαγωγές, σημείωσε πως αγγίζουν φέτος τα 300.000 εκατόλιτρα, εκ των οποίων τα 60.000 κατευθύνον­ται στην Ιταλία.

Εν τω μεταξύ τον ερχόμενο Μάρτιο εκδικάζετα­ι στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς η έφεση που έχει καταθέσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει καταβάλει όλο το πρόστιμο, το οποίο από τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση του Διοικητικο­ύ Εφετείου, μειώθηκε στα 26,7 εκατ. ευρώ, από 31,45 εκατ. ευρώ που της είχε αρχικώς επιβάλει η ανεξάρτητη αρχή. [SID:11562995]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece