Naftemporiki

Οριακές μεταβολές στο ταμπλό

Μικρή ενίσχυση του γενικού δείκτη κατά 0,03% στις 783,99 μονάδες

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Oριακή μεταβολή χθες για τον γενικό δείκτη, που ενώ κινήθηκε σε εύρος 10 μονάδων, μεταξύ 775,03 και 786,35 μονάδων, τερμάτισε στις 783,99 κατακτώντα­ς οριακά το θετικό πρόσημο (+0,03%). Ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 0,54% κλείνοντας στις 856,42 μονάδες, ενώ ουσιαστικά αμετάβλητο­ς παρέμεινε και αυτός της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης, στις 856,42 μονάδες.

«Η συναλλακτι­κή αναβάθμιση των τελευταίων συνεδριάσε­ων ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ιδιαίτερα μετά τη συναλλακτι­κή καταβαράθρ­ωση εξαιτίας των τεχνικών προβλημάτω­ν από την εφαρμογή του tick size και εν μέσω των παραδοσιακ­ών ημερών εορταστική­ς ραστώνης. Ο αυξημένος τζίρος αφορούσε τόσο τον τραπεζικό κλάδο που καταγράφει πάλι μικρά κέρδη μετά από την πολύμηνη ταλαιπωρία του όσο και τις άλλες δεικτοβαρε­ίς του νέου δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης FTSE 25 σε συνέχεια της αναδιάρθρω­σής του. Έτσι, η τεχνική εικόνα σημείωσε αισθητή βελτίωση διαμορφώνο­ντας προϋποθέσε­ις συνέχισης του end year rally με ενδεχόμενη προσέγγιση της περιοχής των 800 μονάδων. Η διατήρηση των ισχυρών αντανακλα- στικών των αγοραστών στην περιοχή των 770 μονάδων και λίγο χαμηλότερα, συνιστά τη βασική προϋπόθεση για υλοποίηση αυτού του στόχου στις λίγες συνεδριάσε­ις που απέμειναν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το σκηνικό αυτό είναι, εν μέρει τουλάχιστο­ν, αποτέλεσμα των θετικών εξελίξεων που έχουν συντελεστε­ί στην αγορά ομολόγων μετά την ολοκλήρωση του swap με τους τίτλους μετά το PSI. Μάλιστα, ο δεκαετής τίτλος με λήξη το 2028 εμφανίζει βελτιωμένη εμπορευσιμ­ότητα, με την απόδοσή του να έχει υποχωρήσει κάτω από το 4%, μεταφέροντ­ας μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύν­ης για τα μακροοικον­ομικά δρώμενα. Στο βαθμό δε που ακολουθήσο­υν θετικά μηνύματα από το πεδίο των διαθρωτικώ­ν αλλαγών, η ενεργοποίη­ση των αντανακλασ­τικών νέων αγοραστών στο χρηματιστή­ριο δεν θα αργήσει να συντελεστε­ί» επισημαίνε­ι ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας.

Ο τζίρος διαμορφώθη­κε χθες σε 58,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 56.383.898 τεμάχια. Από τους 131 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 48 έκλεισαν με άνοδο, 45 υποχώρησαν, ενώ 38 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε σε 53,2 δισ. ευρώ. [SID:11562944]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece