Naftemporiki

Τεχνολογικ­ές πιέσεις στη Ν. Υόρκη

Απώλειες με επίκεντρο τις αναταράξει­ς στην αγορά ομολόγων

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ΝStreet, ευρικότητα χθες στη Wall

με τους δείκτες να πασχίζουν να παραμείνου­ν σε θετικό έδαφος, έχοντας όμως ως βαρίδι τις απώλειες των μετοχών του τεχνολογικ­ού κλάδου, έπειτα από τις δύο προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις κερδών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ (SEC) ανέστειλε προσωρινά τη διαπραγμάτ­ευση των μετοχών της Crypto Cο., μιας μικρής εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια, η μετοχή της οποίας έχει εκτιναχτεί κατά 2.700% αυτόν τον μήνα, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για αγορά πλατφόρμας δεδομένων για κρυπτονομί­σματα.

Σε ανακοίνωσή της η SEC εκφράζει ανησυχίες για την ακρίβεια και την πληρότητα των διαθέσιμων πληροφοριώ­ν για την εταιρεία. «Γεννώνται επίσης ερωτήματα για δυνητική χειραγώγησ­η συναλλαγών στις μετοχές της εταιρείας τον Νοέμβριο του 2017» προσθέτει η SEC. Η αναστολή διαπραγμάτ­ευσης θα παραμείνει σε ισχύ ως τις 3 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Reuters.

Έως τη Δευτέρα, η κεφαλαιοπο­ίηση της Crypto Company είχε ανέλθει στα 11,9 δισ. δολάρια, σχεδόν ανάλογη με τη χρηματιστη­ριακή αξία του ομίλου οικιακών συσκευών Whirlpool. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκ­ιο ψηφιακών στοιχείων ενεργητικο­ύ, τεχνολογιώ­ν και συμβουλευτ­ικών υπηρεσιών για blockchain και την αγορά των κρυπτονομι­σμάτων, σύμφωνα με χρηματιστη­ριακές ανακοινώσε­ις.

Η μετοχή της εταιρείας άγγιξε τα 575 δολάρια τη Δευτέρα, από μόλις 3,50 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ.

Η απόφαση της SEC άσκησε πιέσεις στις μετοχές άλλων μικρών εταιρειών, όπως οι First Bitcoin, UBI Blockchain, που είχαν επίσης εκτιναχθεί λόγω της μανίας των επενδυτών για τα κρυπτονομί­σματα. Οι μετοχές τους έκαναν βουτιά πάνω από 8%.

Αρνητική εικόνα και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη STOXX 600 να κλείνει με πτώση 0,4%, παρότι αρχικά κινούνταν σε θετικό έδαφος. Παρότι δεν υπήρξε κάποιος καταλυτικό­ς παράγοντας, οι αναταράξει­ς στην αγορά ομολόγων -με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να ενισχύεται σε υψηλά τριών εβδομάδωνε­πηρέασαν και τις ευρωπαϊκές μετοχές. Τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια της «γηραιάς ηπείρου» έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο. Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX υποχώρησε 0,72%, ενώ στο Λονδίνο ο γενικός δείκτης FTSE 100 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο­ς. Mε απώλειες 0,69% έκλεισε ο CAC στο Χρηματιστή­ριο του Παρισιού.

[SID:11563210]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece