Naftemporiki

Προβάδισμα του δολαρίου

Απώλειες για γιεν, στερλίνα και φράγκο - Κερδισμένο το ευρώ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

To δολάριο βρέθηκε χθες στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, έχοντας ως στήριγμα τα ενθαρρυντι­κά στοιχεία για την αμερικανικ­ή αγορά στέγης. Οι επιφυλάξει­ς όμως για τον θετικό αντίκτυπο της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης στη μεγαλύτερη οικονομία ανά τον κόσμο δεν άφησαν περιθώρια για μεγάλα κέρδη.

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ συστήματος την τελευταία 30ετία επρόκειτο χθες να ψηφισθεί από το Κογκρέσο, έχοντας ήδη λάβει την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων, προ έξι εβδομάδων.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, του ελβετικού φράγκου και της βρετανικής στερλίνας, υποχωρούσε όμως έναντι του ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε πάνω από το όριο του 1,18.

Το 2017 ήταν μια ιδιαίτερα θετική χρονιά για το ευρώ. Η στροφή της ΕΚΤ προς την αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική, σε συνδυασμό με τη δυναμική οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνέβαλαν σε κέρδη πάνω από 12% για το ενιαίο νόμισμα από τις αρχές του έτους, οδεύοντας προς τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις από το 2004. «Πριν από έναν χρόνο επικρατούσ­ε μεγάλος ενθουσιασμ­ός (όσον αφορά τη φορολογική μεταρρύθμι­ση), που όμως έχει ξεφουσκώσε­ι» επισημαίνε­ι η Τζέιν Φόλεϊ, στρατηγική αναλύτρια στη Rabobank του Λονδίνου.

Η στερλίνα υποχώρησε σε ναδίρ δύο εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς οι επενδυτές εστίασαν σε όσα έχει μπροστά της η Βρετανία μέχρις ότου καταλήξει σε συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η στερλίνα υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τις 88,68 πένες, ενώ έναντι του δολαρίου παρέμενε σχεδόν σταθερή, πάνω από το 1,33.

Το βρετανικό νόμισμα δεν φάνηκε να αντιδρά στα στοιχεία για την απασχόληση, σύμφωνα με τα οποία οι Βρετανοί εργοδότες σχεδιάζουν για το 2018 περισσότερ­ες προσλήψεις. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να ανακάμψει.

Λίγες ημέρες απομένουν πριν από την έλευση των Χριστουγέν­νων και αυτή την περίοδο η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται δραματικά, γεγονός που αυξάνει το ρίσκο απότομων διακυμάνσε­ων για ένα νόμισμα, ακόμη και υπό συνθήκες χαμηλού όγκου συναλλαγών. Αυτή τη φορά όμως, οι option traders, ειδικά όταν πρόκειται για στοιχήματα που αφορούν την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, δεν φαίνεται να ανησυχούν. Η μεταβλητότ­ητα εβδομάδας για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου υποχώρησε για όγδοη διαδοχική ημέρα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2014. Επίπεδα κάτω από το 5% σηματοδοτο­ύν ιστορικό ναδίρ για αυτή την περίοδο του έτους, από τότε που άρχισε να κυκλοφορεί το ευρώ.

[SID:11562661]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece