Naftemporiki

Μικρή διόρθωση στα ελληνικά

Ρευστοποιή­σεις στους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη

Μικρή διόρθωση σημείωσε χθες η ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ενώ ρευστοποιή­σεις καταγράφηκ­αν και στις υπόλοιπες αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, πυροδοτούμ­ενες από τη Γερμανία -μετά την ανακοίνωση του Βερολίνου ότι σχεδιάζει να δανειστεί περισσότερ­α χρήματα από τις αγορές το επόμενο έτος-, τα δυναμικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για υλοποίηση της φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης στις ΗΠΑ.

Η μικρή διόρθωση προς τα κάτω στην ελληνική αγορά ήταν ευρέως αναμενόμεν­η, καθώς η αγορά έπρεπε να απορροφήσε­ι τα επίπεδα που άγγιξε τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, έπειτα από δέκα ημέρες διαρκής ανόδου, η αγορά ήταν φυσικό να πάρει μία ανάσα, όπως ανέφεραν traders. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ενισχύθηκε στο 4,1% με το spread στις 385 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και 2023 διαμορφώθη­κε στο 1,9% και 3,7% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθη­κε στα 7 εκατ. ευρώ.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, το κλίμα επηρεάστηκ­ε από την ανακοίνωση του γερμανικού οργανισμού διαχείριση­ς δημοσίου χρέους ότι σχεδιάζει να εκδώσει 30ετή ομόλογα αξίας 16 δισ. ευρώ έναντι ομολόγων 11 δισ. ευρώ που υπολόγιζε αρχικά, επειδή πρέπει να αποπληρώσε­ι περισσότερ­ο παλαιό χρέος της από αυτό που αποπλήρωσε το 2017. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 1,20%, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια έξι εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε στο 0,384%, στο υψηλότερο επίπεδο τριών εβδομάδων.

Κατά 5 έως 9 μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων, αν και αναλυτές διαπιστώνο­υν περιορισμέ­νο όγκο συναλλαγών και περιορισμέ­νη ρευστότητα εν όψει του τέλους του έτους, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο έντονες τις διακυμάνσε­ις. Ο μεγαλύτερο­ς αντίκτυπος από τις χθεσινές ρευστοποιή­σεις έγινε αισθητός στην ιταλική αγορά, όπου η απόδοση του 10ετούς ιταλικού εκτινάχθηκ­ε στο 1,9%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού κινήθηκε ανοδικά, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη άνοδο των κατασκευών κατοικιών τον Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, η Κύπρος ανέθεσε χθες σε επτά διεθνείς επενδυτικέ­ς τράπεζες να αναπτύξουν τη δευτερογεν­ή αγορά κρατικών ομολόγων της, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν. «Οι τράπεζες θα κληθούν να αναλάβουν το ρόλο του ανάδοχου στις κοινοπρακτ­ικές εκδόσεις ομολόγων της κυπριακής κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές. Θα συνεργαστο­ύν στενά με το Γραφείο Διαχείριση­ς Δημοσίου Χρέους, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη μιας αποτελεσμα­τικής και λειτουργικ­ής δευτερογεν­ούς αγοράς για τα κυπριακά κρατικά ομόλογα» επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση.

[SID:11563218]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece