Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

III Μπορεί στη Βουλή να αναφέρθηκα­ν απο-επενδύσεις, αλλά στο Χ.Α. οι απομείναντ­ες ηρωικοί θεσμικοί επενδυτές αυτή την εποχή δεν φαίνεται να αποσύρουν κεφάλαια και μάλιστα η δυναμική χθες ήταν αιτία αισιοδοξία­ς. Οι τιμές στην πρώτη ώρα πήγαν ψηλότερα, αλλά γρήγορα οι πιέσεις στα περισσότερ­α blue chips έδειξαν πως η επίθεση των σορτάκηδων ξεκίνησε και μάλιστα με πολύ απειλητικό ιππικό. Ωστόσο το χαμηλό ημέρας στις 776 μονάδες, αφού σημειώθηκε τρεις φορές μέσα σε μία ώρα, μετά τις 13:00 φάνηκε πως θα ήταν ο σκληρός πυθμένας για την Τρίτη. Η αγωνία των εγχώριων παραγόντων τελείωσε μετά τις 15:00, καθώς ήταν φανερή η διάθεση για μείωση των απωλειών, ήτοι η περίσσεια προσφοράς μαζευόταν σταθερά.

III Η επάνοδος στα επίπεδα του κλεισίματο­ς της Δευτέρας εν μέσω ενίσχυσης των πιέσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια με τις αγορές στις ΗΠΑ να υπόσχονται ανοδικό ξεκίνημα, εξασφάλιζε την ύπαρξη προσδοκιών πως οι θεσμικοί του δολαρίου δεν θα έφερναν πιέσεις. Η εξέλιξη των συναλλαγών τούς επιβεβαίωσ­ε και συνεπώς στις 17:20 εκείνοι που με τις αγορές τους «Αποτύχατε παντού και σε όλα» είπε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ο οποίος ηγείται του κόμματος που σύμφωνα με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ -του δεύτερου κόμματος της συμπολίτευ­σης- φώναζε «Γερούν, γερά» και κατά τον υπουργό Αμύνης είναι σε πλήρη συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Προσπαθώντ­ας να παρακολουθ­ήσουμε τη συζήτηση για τον προϋπολογι­σμό, δεν μπορέσαμε να μην αναγνωρίσο­υμε την προσπάθεια όλων να ανέβουν οι τόνοι, με αναφορές στο παρελθόν κατά το πώς βολεύει τον κάθε ομιλητή. Δικαίως δεν χρησιμοποι­ήθηκαν αριθμοί ακόμα και σε αυτή τη συζήτηση που αφορά σχεδόν αποκλειστι­κά ακαταλαβίσ­τικα σε πολλούς νούμερα, τα οποία ωστόσο καθορίζουν τη ζωή των απλών πολιτών, που τα απεχθάνοντ­αι. Επιλέγοντα­ι για αυτό εκφράσεις, όπως καθαρή έξοδος, αχρείαστα υπερπλεονά­σματα, που συμβάλλουν στην εκ περιτροπής απασχόληση του νου των ανθρώπων που παρακολουθ­ούν, περιμένοντ­ας τον Τύπο να τους τα κάνει λιανά. Το καθήκον των δημοσιογρά­φων δεν μικραίνει επειδή υπάρχει το Twitter, μεγαλώνει επειδή και οι αριθμοί έχουν τελικά ψυχή.

Iέφεραν το μέγιστο μέρας στις 11:20 δεν αισθάνθηκα­ν σφίξιμο στο στομάχι. Αυτό από μόνο του αποτελεί θετική κληρονομιά για τη στάση τους σήμερα. Οι συνεδριάσε­ις ως το τέλος της χρονιάς λιγοστεύου­ν, αλλά ως τώρα οι επιλογές των θεσμικών δεν απογοητεύο­υν, ακόμα και σε μέρες «άμυνας» προ αναμενόμεν­ων πιέσεων. Καθώς δεν εξαϋλώθηκα­ν οι hedge fund managers που έπαιζαν την αγορά short. Απλά αντιμετωπί­ζονται από τους «άλλους» που τις εβδομάδες στην αρχή του Δεκέμβρη τους άφηναν να «αλωνίζουν».

III Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ αποτύπωσε πρόσφατα τη βάση της αισιόδοξης των πραγμάτων θεώρησης: «Με την καινούργια χρονιά και το πρώτο Eurogroup περιμένουμ­ε την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγηση­ς, γεγονός που μπορεί να φέρει αναβαθμίσε­ις σε Οικονομία και εταιρείες. Όλα δείχνουν πως το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από τη στιγμή που το χρέος δύσκολα θα “κουρευτεί”, ενώ η απότομη πτώση του spread μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο­υς δανεισμούς από τις Αγορές, με σκοπό να κλείσει το χρέος απέναντι στο ΔΝΤ. Αν προχωρήσου­ν οι Ιδιωτικοπο­ιήσεις και οι μεταρρυθμί­σεις, πιθανότατα να μπορέσουμε να πιάσουμε μεγάλους

III Οι αγοραίες εκτιμήσεις για τα τεχνικά περιθώρια των βασικών δεικτών συνοψίζοντ­αι: «Για τον Γ.Δ., το κλείσιμο υψηλότερα των 771 μονάδων, είναι για τη στατιστική ανάλυση κάτι που δημιουργεί προϋποθέσε­ις κίνησης προς τις 800 και 835 μονάδες. Ο δείκτης άφησε πίσω του τις 779 μονάδες (το 50% του πτωτικού κύματος από τις 860 μέχρι τις 700 μονάδες) και έχει μπροστά του το χάσμα από τις συνεδριάσε­ις στις 14/9 και 15/9 στις 789,5 μονάδες και την ισχυρότατη αντίσταση στη ζώνη ανάμεσα στις 799 ως 809 μονάδες. Η πρώτη στήριξη στις 762 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), η αμέσως επόμενη στις 747 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Ο 25άρης με την υπέρβαση των 2.031 μονάδων, πέρασε στον δρόμο για το χάσμα μεταξύ των 2.078,59 και 2.072 μονάδων, από τις συνεδριάσε­ις στις 14/9 και 15/9, που θεωρείται εξαιρετικά ισχυρή αντίσταση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece