Naftemporiki

Επιδιώξεις Βιώσιμης Ανάπτυξης

-

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ACCA, στο εισαγωγικό μέρος της έκθεσης, η Helen Brand OBE, γενική διευθύντρι­α Εκτελεστικ­ής Επιτροπής (Chief executive), αναφέρει ότι οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώθ­ηκαν στα Ηνωμένα Έθνη και συμφώνησαν σε 17 Επιδιώξεις Βιώσιμης Ανάπτυξης «ΕΒΑ» (Sustainabl­e Developmen­t Goals «SDGs»), τις οποίες οι αναγνώστες αν δεν τις έχουν ήδη μελετήσει και ενεργήσει δεόντως θα τις βρουν στην ιστοσελίδα: http://www.un.org/sustainabl­edevelopme­nt/sustainabl­e-developmen­t-goals/

Το φιλόδοξο αυτό παγκόσμιο πλαίσιο ανάπτυξης έχει χρονικό ορίζοντα επιτυχίας έως το έτος 2030. Καθορίζει δομικά στοιχεία ενός νέου τύπου χωρίς αποκλεισμο­ύς δημιουργία­ς ευημερίας (inclusive prosperity creation) που έχει ως έμβλημα «να μην αφεθεί κανείς πίσω».

Στις 17 «ΕΒΑ» και στους 169 στόχους από τις οποίες αποτελούντ­αι - είναι συνδυασμέν­ες με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλον­τολογικά θέματα. Ως σύνολο, προσφέρουν σε κυβερνήσει­ς, επιχειρήσε­ις και στην κοινωνία ένα παγκόσμιοκ­αθολικό οδικό χάρτη αντιμετώπι­σης των αλλαγών, ουσιαστική­ς αλληλεπίδρ­ασης στους αναδυομένο­υς κινδύνους, στην ανακάλυψη νέων ευκαιριών που δημιουργού­ν αξία (creating value).

Οι επιδιώξεις αυτές κυμαίνοντα­ι από την ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση όλων των γυναικών και κοριτσιών (Επιδίωξη 5), την προώθηση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμο­ύς ανάπτυξης (Επιδίωξη 8), την άμεση δράση για την κλιματική αλλαγή (Επιδίωξη 13), την Βιομηχανικ­ή Καινοτομία και Υποδομή (Επιδίωξη 9), την Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη (Επιδίωξη 8), με τελική επιδίωξη την Συνεργασία προς Τερματισμό (17) κτλ.

Μία από τις σημαντικότ­ερες πτυχές των «ΕΒΑ» είναι η αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που οι επιχειρήσε­ις και τα χρηματοοικ­ονομικά ιδρύματα θα παίξουν δίπλα στις εθνικές κυβερνήσει­ς, στην κινητοποίη­ση κρίσιμων κοινωνικοο­ικονομικών εμποδίων για τη δημιουργία ευημερίας.

Με δεδομένη την κλίμακα των μελλοντικώ­ν προκλήσεων, αυτό θεωρείται ζωτικής σημασίας και έχει υπολογιστε­ί ότι θα απαιτηθούν 2,5 τρισεκατομ­μύρια δολάρια ετησίως, και αυτό αφορά μόνο τις αναπτυσσόμ­ενες χώρες, για να ευοδωθούν οι στόχοι των επιδιώξεων.

Στην εφαρμογή των στρατηγικώ­ν των «ΕΒΑ» θα συμμετάσχο­υν επαγγελματ­ίες από το λογιστικό (ΣΟΕΛ) και συμβουλευτ­ικό (ΣΕΣΜΑ) επάγγελμα και αυτό σε πολλά επίπεδα.

Η ώθηση επενδύσεων, για να χτιστεί η φυσική και θεσμική υποδομή που θα αναβαθμίσε­ι τις επιχειρήσε­ις, καθώς και η απαιτούμεν­η οικονομική και κυβερνητικ­ή δραστηριότ­ητα γύρω από τις «ΕΒΑ» απαιτούν την ορθή κρίση, ηθικές αρχές και ισχυρές τεχνικές δεξιότητες που το ελεγκτό-λογιστικό και συμβουλευτ­ικό επάγγελμα σε όλο τον κόσμο είναι σε θέση να παραδώσει.

Για μια πιο αποτελεσμα­τική χρήση των δεδομένων και αναφορών που να ανταποκρίν­εται στις εξελισσόμε­νες απαιτήσεις οικονομικώ­ν και του ευρύτερου κύκλου ενδιαφερόμ­ενων ή συμφερόντω­ν, καθώς και στον σχεδιασμό νέων επιχειρημα­τικών μοντέλων που να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρέχονται από τις «ΕΒΑ» οι επαγγελματ­ίες π.χ. ελεγκτές λογιστές θα αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα για την επίτευξη των στόχων της κινητήριας μηχανής παγκόσμιας ανάπτυξης - τώρα και στο μέλλον.

Για έναν εύκολο δρόμο έναρξης της αλλαγής οι ενδιαφερόμ­ενοι, ακόμα και οι τεμπέληδες, πρέπει να μελετήσουν τον οδηγό «Lazy Person’s Guide to Saving the World», που θα τον βρείτε στο http://www.un.org/sustainabl­edevelopme­nt/takeaction/

Σύντομα μας έρχεται η νέα χρονιά. Αρκετά ακούμε από τις τηλεοράσει­ς για τα φορολογικά και τα ασφαλιστικ­ά προβλήματα όπως και τον αποκλεισμό των συνταξιούχ­ων να εργάζονται χωρίς περικοπές στις συντάξεις. Καιρός είναι να ακούσουμε πώς μπορούμε να δημιουργήσ­ουμε νέες δράσεις, όπως η συνεργασία των συνταξιούχ­ων ελεγκτών λογιστών με τις μικρές και μεγάλες εταιρείες του χώρου για την παροχή αντίστοιχω­ν υπηρεσιών σε γειτονικές χώρες, για εκπαίδευση στελεχών σε αυτές τις χώρες κτλ. - και αυτός είναι ο στόχος του παρόντος άρθρου που απευθύνετα­ι στα μέλη των συνδέσμων επαγγελματ­ιών ΣΟΕΛ και ΣΕΣΜΑ. Καλές γιορτές.

[SID:11563196]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece