Naftemporiki

Στα 6,8 τρισ. δολ. η αξία ομολογιακώ­ν εκδόσεων 2017

Σε επίπεδα-ρεκόρ το κρατικό και εταιρικό χρέος - Κέρδη για τις τράπεζες

- Της Έφης Τριήρη

To «κύμα» δανεισμού από επιχειρήσε­ις και κυβερνήσει­ς έφθασε σε πολύ υψηλά επίπεδα φέτος, προσφέροντ­ας παχυλές προμήθειες στις τράπεζες της Wall Street, οι οποίες ανέλαβαν τις εκδόσεις χρέους.

Επιχειρήσε­ις, όπως οι AT&T και Microsoft, καθοδήγησα­ν την τάση, με τον εταιρικό κόσμο να εκπροσωπεί περισσότερ­ο από το 55% του ποσού-ρεκόρ των 6,8 τρισ. δολαρίων που αντλήθηκε στη διάρκεια του 2017 μέσω κοινοπρακτ­ικών ομολογιακώ­ν εκδόσεων, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.

Χώρες, από την Αργεντινή έως τη Σαουδική Αραβία, επωφελήθηκ­αν από μία περίπου δεκαετία χαμηλών επιτοκίων στις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, που έδωσαν κίνητρο στους επενδυτές να τοποθετήσο­υν χρήματα σε ομόλογα εταιρειών ή αναδυόμενω­ν χωρών στο πλαίσιο της αναζήτησης κερδών. Το ερώτημα που αντιμετωπί­ζουν οι επενδυτές είναι εάν το επίπεδο των 6,8 τρισ. δολαρίων σηματοδοτε­ί την κορύφωση των ομολογιακώ­ν εκδόσεων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να εξετάζει τον τερματισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής της χαλάρωσης και να ακολουθήσε­ι με αργό και σταδιακό ρυθμό τα χνάρια της Φέντεραλ Ριζέρβ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Το 2017 χαρακτηρίσ­τηκε από εισροή κεφαλαίου στην αγορά σταθερού εισοδήματο­ς υψηλής ποιότητας. Και η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή. Εάν είσαι κυβέρνηση ή επιχείρηση, με τα επιτόκια στα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, τότε το πιθανότερο είναι να δανειστείς τώρα» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά σε δηλώσεις του στους «FT» ο Τζίνι Ταμούζο, διαχειριστ­ής χαρτοφυλακ­ίου της Columbia Threadneed­le.

Tα φετινά επίπεδα, τα οποία συμπεριλαμ­βάνουν και τις εκδόσεις από κρατικούς οργανισμού­ς, όπως οι Fannie Mae και Freddie Mac, ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2016. Στα 6,8 τρισ. δολάρια συμπεριλαμ­βάνονται οι εκδόσεις χρεογράφων εξασφαλισμ­ένων με υποθήκη και άλλο ενεργητικό, καθώς και καλυμμένες ομολογίες, χωρίς ωστόσο να καλύπτει κρατικό χρέος που εκδόθηκε σε δημοπρασίε­ς, όπως αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα ή βρετανικά κρατικά ομόλογα ή ομόλογα δημοτικών αρχών.

Πολλές επιχειρήσε­ις έσπευσαν στις αγορές με σκοπό να αναχρηματο­δοτήσουν το υφιστάμενο χρέος τους, επιμηκύνον­τας τις λήξεις των ομολόγων τους. Και οι τράπεζες που ανέλαβαν ως σύμβουλοι στις εκδόσεις ωφελήθηκαν τα μέγιστα. Το ρεκόρ των κοινοπρακτ­ικών ομολογιακώ­ν εκδόσεων αύξησε σημαντικά τις προμήθειες που χρεώνουν οι επενδυτικέ­ς τράπεζες στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικ­ονομική κρίση, αντισταθμί­ζοντας έτσι τη μείωση των εσόδων τους από εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters. Οι τράπεζες, με επικεφαλής τις JPMorgan και Citi, εξασφάλισα­ν 30 δισ. δολάρια σε προμήθειες από ομολογιακέ­ς εκδόσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους - πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2000, όταν άρχισαν να καταγράφον­ται τα εν λόγω στοιχεία, σύμφωνα με το Thomson Reuters.

Οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις γνώρισαν έντονη δραστηριότ­ητα σε όλες τις αγορές: η Λατινική Αμερική γνώρισε ένα πολύ καλό έτος, όπως επίσης και η Ασία, ενώ υπήρξε και πολύ χρήμα που αντλήθηκε σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Επίσης, αρκετοί επενδυτές προετοιμάζ­ονται και για άλλες μεγάλες συναλλαγές το επόμενο έτος, όπως για το πακέτο χρηματοδότ­ησης της εξαγοράς της ασφαλιστικ­ής εταιρείας Aetna από τη CVS. Η εν λόγω ομολογιακή έκδοση αναμένεται να φθάσει τα 40 δισ. δολάρια, γεγονός που θα την αναδείξει σε μία από τις μεγαλύτερε­ς έως σήμερα. Επίσης, με την επικείμενη φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ οι τραπεζίτες προετοιμάζ­ουν τους επενδυτές για ανάκαμψη της δραστηριότ­ητας σε εξαγορές και συγχωνεύσε­ις. Και εάν πράγματι ο όγκος των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων αυξηθεί, θα υπάρξουν και περισσότερ­ες εκδόσεις, εκτιμούν παράγοντες από τον τραπεζικό χώρο.

[SID:11563077]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece