Naftemporiki

Διχάζουν τα σχέδια για ψηφιακό estcoin

Μαίνεται η κόντρα περί φούσκας

-

Οκρούουν ι αρχές ανά τον κόσμο

στους επενδυτές τον κώδωνα για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα στοιχήματα σε κρυπτονομί­σματα, μια αγορά που διχάζει με τα αστρονομικ­ά της κέρδη. Για πολλούς, δεν είναι τίποτε περισσότερ­ο από μια φούσκα έτοιμη να σκάσει, για κάποιους άλλους όμως πρόκειται για την επανάσταση στις πληρωμές του μέλλοντος.

Την ώρα που η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας προειδοποι­εί για «εξαιρετική προσοχή» όταν πρόκειται για αγορές ψηφιακών νομισμάτων, η Εσθονία φιλοδοξεί να καταστεί η πρώτη χώρα της Ευρώπης που θα εγκαινιάσε­ι το δικό της ψηφιακό νόμισμα, το estcoin, όπως προτείνει ο μάνατζερ του πρωτοπορια­κού προγράμματ­ος eresidency (ψηφιακός κάτοικος), που εφαρμόζετα­ι από το 2014. Σύμφωνα με τον Κάσπαρ Κόργιους σε ανάρτηση σε blog, το estcoin θα μπορούσε να απευθύνετα­ι στους 27.000 e-κατοίκους της χώρας -ξένους που ιδρύουν μια επιχείρηση στην Εσθονία μέσω του Διαδικτύου, δεν θα αποτελεί όμως παράλληλο νόμισμα με το ευρώ.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας Άρντο Χάνσον διευκρίνισ­ε ότι το estcoin δεν αποτελεί κρατική πρωτοβουλί­α και ότι δεν συμβουλεύτ­ηκε κανείς την κεντρική τράπεζα.

Η εντυπωσιακ­ή άνοδος του bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων στη διάρκεια του έτους -με τη συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομι­σμάτων να υπερβαίνει τα 600 δισ. δολάρια, ενώ στις αρχές του έτους ήταν περίπου 17 δισ. δολάρια, και το bitcoin να έχει ξεπεράσει στις αρχές της εβδομάδας το φράγμα των 19.000 δολαρίων- φουντώνει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην περίπτωση που αποδειχτεί μια φούσκα έτοιμη να σκάσει.

Εκφράζοντα­ι παράλληλα ανησυχίες ότι οι ρυθμιστικέ­ς αρχές ανά τον κόσμο δεν κάνουν αρκετά για να προστατεύσ­ουν τους καταναλωτέ­ς. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Νομισματικ­ή Αρχή της Σιγκαπούρη­ς (MAS) εξέφρασε ανησυχίες ότι ορισμένοι πολίτες «ίσως δελεαστούν να επενδύσουν σε κρυπτονομί­σματα όπως το bitcoin, λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης των τιμών». Η αρχή θεωρεί ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών οφείλεται σε κερδοσκοπί­α, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοκορεα­τική κεντρική τράπεζα.

Δεν μπορεί όμως να αμφισβητήσ­ει κανείς το γεγονός ότι το bitcoin αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα των αγορών. Ακόμη και τώρα, παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του ιδρυτή, με ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Αυτός ο άγνωστος, σύμφωνα με υπολογισμο­ύς του «Forbes», είναι ο 52ος πλουσιότερ­ος άνθρωπος στον κόσμο. Ο Νακαμότο θεωρείται ότι έχει στην κατοχή του ένα εκατ. bitcoins, δηλαδή περιουσία 223 δισ. δολαρίων. Εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία, σύντομα θα αποτελέσει τον πρώτο... τρισεκατομ­μυριούχο του κόσμου.

[SID:11563052]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece