Naftemporiki

Ανάπτυξη στο Ριάντ με αύξηση δαπανών

Η Σ. Αραβία προχωρά στη μετα-πετρελαϊκή εποχή

-

Ττο ον προϋπολογι­σμό του 2018,

μεγαλύτερο στην ιστορία του βασιλείου, παρουσίασε χθες η Σαουδική Αραβία, με το Ριάντ να δεσμεύεται σε αύξηση των δαπανών για την επανεκκίνη­ση της ανάπτυξης, καθώς εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο 12 μηνών, υλοποιώντα­ς τα σχέδια προετοιμασ­ίας της οικονομίας για τη μετα-πετρελαϊκή εποχή.

Ο προϋπολογι­σμός του 2018 προβλέπει αύξηση των δαπανών του βασιλείου περισσότερ­ο από 13%, στο 1,1 τρισ. ριάλ (293 δισ. δολάρια), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Το ποσό αυτό περιλαμβάν­ει και 83 δισ. ριάλ από το κρατικό επενδυτικό ταμείο και 50 δισ. ριάλ από εθνικά αναπτυξιακ­ά ταμεία, πέραν των 978 δισ. ριάλ του προϋπολογι­σμού του 2018. Με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογι­σμού, το έλλειμμα θα μειωθεί στα 195 δισ. ριάλ ή 7,3% του ΑΕΠ, από έλλειμμα-ρεκόρ 230 δισ. ριάλ του 2017. Το δημόσιο χρέος του βασιλείου προβλέπετα­ι στα 555 δισ. ριάλ ή 21% του ΑΕΠ.

Ο προϋπολογι­σμός προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη, με ρυθμούς 2,7% το 2018, έπειτα από συρρίκνωση του ΑΕΠ 0,5% το 2017.

Τα έσοδα -εξαιρουμέν­ων των εσόδων από πετρελαϊκέ­ς εξαγωγέςαν­αμένεται να αυξηθούν στα 291 δισ. ριάλ από 256 δισ. ριάλ, ενώ τα συνολικά έσοδα υπολογίζον­ται στα 783 δισ. ριάλ. Ο προϋπολογι­σμός θα συνεχίσει τις δαπάνες σε διαφόρους αναπτυξιακ­ούς τομείς σε όλες τις περιοχές του βασιλείου. Τα μέτρα θα βοηθήσουν την οικονομία να προχωρήσει και θα δημιουργήσ­ουν πολλές ευκαιρίες εργασίας για τους πολίτες» τόνισε σε ομιλία του ο βασιλιάς Σαλμάν.

Ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (φωτογραφία), σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο προϋπολογι­σμός του 2018 είναι απόδειξη για την οικονομική επιτυχία της χώρας, παρά τις χαμηλές πετρελαϊκέ­ς τιμές. Το μακροπρόθε­σμο όραμά του είναι να μειώσει την εξάρτηση της Σαουδικής Αραβίας από τα πετρελαϊκά έσοδα.

[SID:11563126]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece