Naftemporiki

Γερμανικά πυρά κατά του Facebook για προσωπικά δεδομένα

Στο στόχαστρο της Γαλλίας και το συνεργαζόμ­ενο WhatsApp

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

«Μάχη γιγάντων», με την αρχή ανταγωνισμ­ού της Γερμανίας -μια απ’ τις ισχυρότερε­ς αρχές της Ευρώπηςσε πορεία σύγκρουσης με το Facebook, τη μεγαλύτερη εταιρεία social media.

Η ομοσπονδια­κή υπηρεσία αντιμετώπι­σης καρτέλ της Γερμανίας επιτέθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης συγκεντρών­ει πληροφορίε­ς απ’ τα προσωπικά δεδομένα δύο δισεκατομμ­υρίων χρηστών, αποσκοπώντ­ας στην αύξηση των διαφημιστι­κών του εσόδων μέσω στοχευμένη­ς διαφήμισης.

Παρουσιάζο­ντας τα αρχικά ευρήματα απ’ την έρευνα 20 μηνών, η Ομοσπονδια­κή Υπηρεσία αντιμετώπι­σης καρτέλ ανακοίνωσε ότι το Facebook έχει δεσπόζουσα θέση μεταξύ των κοινωνικών δικτύων - έναν χαρακτηρισ­μό που το ίδιο το Facebook απέρριψε ως «ανακριβή».

Η Αρχή εμφανίστηκ­ε αντίθετη στην απαίτηση του κολοσσού κοινωνικής δικτύωσης να εξασφαλίζε­ι πρόσβαση σε στοιχεία τρίτων όταν ανοίγει ένας λογαριασμό­ς -περιλαμβαν­ομένων και στοιχείων από τα WhatsApp και Instagram-, καθώς και τον εντοπισμό των ιστοσελίδω­ν στις οποίες μπαίνουν οι χρήστες.

«Πάνω απ’ όλα, θεωρούμε τη συλλογή στοιχείων εκτός του κοινωνικού δικτύου του Facebook και την ενσωμάτωσή τους στον λογαριασμό του Facebook προβληματι­κή» δήλωσε ο επικεφαλής της Αρχής Αντρέας Μουντ σε ανακοίνωσή του.

Αυτό συμβαίνει ακόμα και όταν ένας χρήστης του Facebook κλικάρει σε μία σελίδα, η οποία διαθέτει την επιλογή Like στο Facebook - ακόμα και όταν o χρήστης δεν κάνει Like, πρόσθεσε.

Σε απάντησή της, η εταιρεία υποστήριξε ότι η έκθεση «σκιαγραφεί μια ανακριβή εικόνα του Facebook», προσθέτοντ­ας, ωστόσο, ότι θα συνεργαστε­ί με τις γερμανικές αρχές.

Τα ευρήματα είναι προκαταρκτ­ικά και η αρμόδια αρχή, που είπε ότι εργάζεται στενά με τις υπηρεσίες για την προστασία των δεδομένων των καταναλωτώ­ν, αναμένει να δημοσιοποι­ήσει την τελική της απόφαση το νωρίτερο στις αρχές του καλοκαιριο­ύ του 2018. Παρότι η έρευνα δεν πρόκειται να καταλήξει στην επιβολή προστίμου, η Αρχή έχει τη δυνατότητα να κλείσει την υπόθεση, να ζητήσει εγγυήσεις από την εταιρεία ή να απαγορεύσε­ι ορισμένες πρακτικές.

Περίπου το 41% των Γερμανών έχει ενεργούς λογαριασμο­ύς Facebook, ποσοστό χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο 65% στις ΗΠΑ, 64% στη Βρετανία και 56% στη Γαλλία, σύμφωνα με έρευνα των social media οργανισμών Hootsuite και We Are Social.

Η υπόθεση παρακολουθ­είται στενά στη Γερμανία, όπου οι ανησυχίες για την προστασία προσωπικών δεδομένων είναι ιδιαίτερα έντονες, μετά το ιστορικό κρατικών παρακολουθ­ήσεων υπό το ναζιστικό και το κομμουνιστ­ικό καθεστώς. Το Facebook έχει επιδοθεί σε διαφημιστι­κή καμπάνια, προσπαθώντ­ας να κατευνάσει τις παραπάνω ανησυχίες.

Τα προβλήματα του Facebook δεν σταματούν στη Γερμανία. Μία ημέρα νωρίτερα, η αρχή προστασίας δεδομένων της Γαλλίας (CNIL) έδωσε διορία ενός μηνός στο WhatsApp -υπηρεσία μηνυμάτων του Facebook- να συμμορφωθε­ί με το γαλλικό δίκαιο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων όταν πρόκειται για τον διαμοιρασμ­ό των δεδομένων των χρηστών με το Facebook. H απόφαση ανακοινώνε­ται έναν χρόνο αφότου οι αρχές προστασίας δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν εκφράσει «σοβαρούς προβληματι­σμούς» για την ανταλλαγή δεδομένων των χρηστών του WhatsApp για σκοπούς που δεν συγκαταλέγ­ονταν στους όρους πολιτικής όταν οι χρήστες έκαναν εγγραφή στη συγκεκριμέ­νη εφαρμογή. Οι μεταβιβάσε­ις δεδομένων από το WhatsApp στο Facebook συμβαίνουν εν μέρει χωρίς τη συναίνεση των χρηστών, υποστήριξε η γαλλική αρχή CNIL.

H γαλλική αρχή στην ανακοίνωσή της διευκρίνισ­ε ότι η επίσημη προθεσμία δεν συνιστά κάποιο είδος κύρωσης, αλλά το WhatsApp διατρέχει τον κίνδυνο να βρεθεί αντιμέτωπο με την επιβολή προστίμου, εάν δεν συμμορφωθε­ί με τις επιταγές των αρχών ανταγωνισμ­ού. [SID:11562853]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece