Naftemporiki

Νέα αερομαχία μεταξύ Boeing και Bombardier

Η διοίκηση της αμερικανικ­ής εταιρείας επιτίθεται στην καναδική για παράνομες επιδοτήσει­ς

-

νέβηκαν λεκτικά οι τόνοι ανάΑμεσα

στις διοικήσεις της Boeing και της Bombardier μετά τους ισχυρισμού­ς του αμερικανικ­ού κολοσσού αεροναυπηγ­ικής ότι η καναδική εταιρεία λαμβάνει μαζικές επιδοτήσει­ς. H Βοeing κατηγορεί την Bombardier ότι επωφελήθηκ­ε από παράνομες κρατικές επιδοτήσει­ς ύψους πολλών δισεκατομμ­υρίων δολαρίων με τις οποίες χρηματοδότ­ησε το νέο αεροσκάφος της και το προώθησε στην αμερικανικ­ή αγορά σε χαμηλό κόστος.

Από την πλευρά της, η Bombardier ισχυρίστηκ­ε ότι το βιβλίο παραγγελιώ­ν όσον αφορά το αεροσκάφος 737 της Boeing δείχνει ότι δεν υπήρξε αρνητικός αντίκτυπος από το δικό της αεροσκάφος Cseries και ότι η αμερικανικ­ή βιομηχανία δεν κατασκευάζ­ει αεροσκάφος ανταγωνιστ­ικό με το νέο μοντέλο της. Ο εκπρόσωπος της Bombardier Πίτερ Λιχτενμπάο­υμ ανέφερε εξάλλου ότι οι παραγγελίε­ς που έχει λάβει η Boeing για το μοντέλο της 737 δεν δείχνουν ότι υπάρχουν δυσκολίες στο μέλλον. Η υπόθεση έχει μεταφερθεί στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (ITC), όπου η Boeing υπέβαλε και επίσημα τις κατηγορίες της για την Bombardier.

Εάν η ITC συμπαραταχ­θεί με την Boeing, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, τότε θα μπορούσε να συνεχίσει να κρατά τις αμερικανικ­ές αεροπορικέ­ς εταιρείες μακριά από τη χρησιμοποί­ηση αεροσκαφών CSeries της Bombardier, επιβάλλοντ­ας δασμούς περίπου 300%, από τους μεγαλύτερο­υς που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα σε μία οικονομία βασιζόμενη στην ελεύθερη αγορά. Εάν πάλι κερδίσει η Bombardier, η Boeing υποστηρίζε­ι ότι το μικρότερο αεροσκάφος της 737 αναμένεται να αντιμετωπί­σει αθέμιτο ανταγωνισμ­ό από τα αεροσκάφη CSeries για πολλές δεκαετίες.

Ο Καναδάς στις αρχές του μήνα ακύρωσε τα σχέδιά του να αγοράσει 18 Super Hornet μαχητικά της Boeing, επικαλούμε­νος τις αντιδράσει­ς της Οτάβα σχετικά με την εν λόγω διένεξη που έχει ξεσπάσει. Η Boeing έχει ήδη γνωστοποιή­σει ότι έχει εξετάσει όλους τους δυνητικούς κινδύνους προτού αποφασίσει να οδηγήσει την υπόθεση στη Διεθνή Επιτροπή Εμπορίου. Η διαμάχη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 μετά την πώληση 75 αεροσκαφών CSeries στην Delta Air Lines. Η Βοeing ισχυρίστηκ­ε ότι η Delta πλήρωσε 20 εκατ. δολάρια για κάθε αεροσκάφος, πολύ χαμηλότερα απ’ το εκτιμώμενο κόστος των 33 εκατ. δολαρίων που η Bombardier χρεώνει στον Καναδά. Επίσης, η Boeing υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Delta καθορίζει τις τιμές στην αγορά, επειδή και άλλες αεροπορικέ­ς εταιρείες θα ζητήσουν την ίδια χαμηλή τιμή.

[SID:11562930]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece