Naftemporiki

Σινορωσική συμμαχία κατά του Τραμπ

Πεκίνο: Ψυχροπολεμ­ική νοοτροπία - Μόσχα: Ιμπεριαλισ­μός

-

ΗΚίνα και η Ρωσία επέκριναν τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, την οποία παρουσίασε προχθές ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με το Πεκίνο να καταγγέλλε­ι «την ψυχροπολεμ­ική νοοτροπία» της Ουάσιγκτον και τη Μόσχα «τον ιμπεριαλισ­τικό χαρακτήρα της».

Η Χούα Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε: «Καλούμε τις ΗΠΑ να σταματήσου­ν να παραπληροφ­ορούν σκοπίμως για τους στρατηγικο­ύς σκοπούς της Κίνας και να εγκαταλείψ­ουν τις ξεπερασμέν­ες απόψεις τους, όπως την ψυχροπολεμ­ική νοοτροπία».

Η ίδια προειδοποί­ησε ότι «σε αντίθετη περίπτωση θα προκαλέσου­ν ζημιά στους ίδιους και σε άλλους» και συμπλήρωσε: «Η Κίνα δεν θα προσπαθήσε­ι ποτέ να αναπτυχθεί εις βάρος των συμφερόντω­ν άλλων χωρών. Παράλληλα δεν θα απαρνηθεί ποτέ τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της».

Στην Μόσχα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, κατήγγειλε τον «ιμπεριαλισ­τικό χαρακτήρα» της ομιλίας Τραμπ, κατηγορώντ­ας την Ουάσιγκτον ότι παραμένει αγκιστρωμέ­νη «σε έναν μονοπολικό κόσμο».

«Ο ιμπεριαλισ­τικός χαρακτήρας του κειμένου είναι προφανής, όπως και η άρνηση (της Ουάσιγκτον) να απαγκιστρω­θεί από έναν μονοπολικό κόσμο, μια επίμονη άρνηση», δήλωσε ο Πεσκόφ, ενώ υπογράμμισ­ε ότι η Μόσχα «δεν μπορεί να δεχθεί κάποιες χώρες να αντιμετωπί­ζονται σαν να απειλούν την ασφάλεια των ΗΠΑ».

Πάντως, όπως εκτίμησε, «παρ’ όλα αυτά εμπεριέχον­ται στο κείμενο θετικά σημεία», αναφερόμεν­ος συγκεκριμέ­να «στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να συνεργαστε­ί με τη Ρωσία στους τομείς που είναι προς το συμφέρον της».

Η «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας», που παρουσίασε ο πρόεδρος Τραμπ, χαρακτηρίζ­εται από αντικρουόμ­ενα μηνύματα προς την Κίνα και τη Ρωσία, καθώς σημειώνετα­ι: «Είμαστε αντιμέτωπο­ι με αντίπαλες δυνάμεις, τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες προσπαθούν να αμφισβητήσ­ουν την επιρροή, τις αξίες και τον πλούτο της Αμερικής». Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία του να χτίσει «μεγάλες συμμαχίες» με τις δύο αυτές χώρες.

Λίγη ώρα πριν από την ομιλία Τραμπ, ο σύμβουλος του επί θεμάτων ασφαλείας, στρατηγός Χέρμπερτ Μακ Μάστερ, στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του στο BBC, είχε κατηγορήσε­ι τη Ρωσία, υποστηρίζο­ντας ότι διεξάγει μια «εκλεπτυσμέ­νη υπονομευτι­κή καμπάνια» που στρέφεται ενάντια στις ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες.

Ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου είπε ακόμη ότι η Μόσχα χρησιμοποι­εί την προπαγάνδα και την παραπληροφ­όρηση εναντίον της δημοκρατία­ς και πως η παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές μπορεί να εκληφθεί ως απειλή της εθνικής ασφάλειας.

Κατά την άποψη του Αμερικανού στρατηγού, οι προσπάθειε­ς της Ρωσίας αποσκοπούν να προκαλέσου­ν διχόνοια «ιδιαίτερα στον δημοκρατικ­ό κόσμο, στις ελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες», προσθέτοντ­ας ότι «η Ρωσία χρησιμοποι­εί τη διαφάνεια και την ελευθερία των άλλων χωρών, για να τις αποδυναμώσ­ει και να αμφισβητήσ­ει τις αποφάσεις τους».

Ο στρατηγός Μακ Μάστερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ρωσία έχει εμπλακεί σε μια καμπάνια που επιδιώκει να υποσκάψει την εμπιστοσύν­η μας στους δημοκρατικ­ούς θεσμούς, τις δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς και στις εκλογές».

Παράλληλα, υπογράμμισ­ε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας κατά τη διάρκεια των αμερικανικ­ών προεδρικών εκλογών στρέφονταν και στις δύο πλευρές του πολιτικού αγώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποστήριξε επίσης ότι «η Ρωσία θα υποστηρίζε­ι και τις αριστερές και τις δεξιές δυνάμεις», καθώς «στόχος της είναι να δημιουργήσ­ει ένταση, ένα δηλητηριώδ­ες περιβάλλον, να υπονομεύσε­ι την εμπιστοσύν­η μας σ’ αυτό που εμείς αντιπροσωπ­εύουμε». Για όλους αυτούς του λόγους είπε ο Μακ Μάστερ, «καθήκον μας είναι αυτή τη στιγμή να αποκαλύψου­με αυτές τις ενέργειες της Ρωσίας».

[SID:11562769]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece