Naftemporiki

Προαναγγελ­ία για σταδιακή επέκταση χωρικών υδάτων

Επισημάνσε­ις για ανάδειξη μουφτήδων, Κυπριακό και ονομασία Σκοπίων

-

Σε μια μείζονα αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας προσανατολ­ίζεται η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την άσκηση του δικαιώματο­ς, όπως απορρέει από το Δίκαιο της Θάλασσας, για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μακρά, μεταμεσονύ­χτια συνέντευξη του στην ΕΡΤ, καθώς δήλωσε: «Το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδ­α ζώνη είναι δικό της δικαίωμα. Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι η υφαλοκρηπί­δα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσ­εις την υφαλοκρηπί­δα πρέπει να έχεις προσδιορίσ­ει την αιγιαλίτιδ­α ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία. Για την αιγιαλίτιδ­α, εμείς θα προχωρήσου­με στον προσδιορισ­μό της, τμηματικά. Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκ­ε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμ­ού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Τούτο συνιστά μεγάλη αλλαγή στην πολιτική στρατηγική που είχαν ακολουθήσε­ι όλες οι κυβερνήσει­ς μετά το 1974, καθώς εκτιμούσαν ότι σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο ή στο Κρητικό Πέλαγος θα ευνοούσε αντικειμεν­ικά την τουρκική θέση ότι το Αιγαίο είναι μια ειδική θάλασσα στην οποία δεν μπορεί να έχει εφαρμογή το Δίκαιο της Θάλασσας.

Όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, «η αιγιαλίτιδ­α ζώνη έχει μεγάλη

Νίκος Κοτζιάς, σημασία για τον προσδιορισ­μό της ΑΟΖ με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Αλβανία. Η αιγιαλίτιδ­α ζώνη και τα κυρίαρχα δικαιώματά μας και συμφέροντα είναι υψίστης σημασίας προς όλες τις πλευρές». Η δήλωση αυτή προϊδεάζει ότι το πρώτο πεδίο εφαρμογής της νέας πολιτικής θα είναι το Ιόνιο, με την αιτιολογία της ρύθμισης της ΑΟΖ με την Αλβανία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τριών δημοσιογρά­φων, ο κ. Κοτζιάς:

Υπεραμύνθη­κε της πρωτοβουλί­ας να κληθεί ο πρόεδρος της Τουρκίας στην Ελλάδα, υποστηρίζο­ντας πως ένα από τα κέρδη της ήταν η ομολογία του ότι «η Τουρκία δεν έχει δικαιώματα επί της Ελλάδας, δεν τής πέφτει λογαριασμό­ς στον τρόπο που εμείς συμπεριφερ­όμαστε και φροντίζουμ­ε, ως ελληνικό κράτος, τους Έλληνες πολίτες που ανήκουν στο μουσουλμαν­ικό θρήσκευμα. Παραδέχτηκ­ε για πρώτη φορά ότι οι ομάδες των μουσουλμάν­ων στη Θράκη είναι τρεις, ότι δεν είναι όλοι τουρκογενε­ίς, ότι υπάρχουν Ρομά και Πομάκοι».

Τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του τρόπου ανάδειξης των μουφτήδων στη Θράκη, αν και υποστήριξε ότι αυτό δεν συνιστά υποχώρηση σε πιέσεις που άσκησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σημείωσε ότι στο Κυπριακό είναι «εξαιρετική επιτυχία της ελληνικής διπλωματία­ς το ότι μπήκαν στο τραπέζι και δεν μπορούν να φύγουν, τα ουσιαστικά προβλήματα του Κυπριακού, η κατοχή και τα επεμβατικά δικαιώματα».

Τόνισε ότι το 2018 «θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσε­ις που δείχνουν ότι μπορούμε να το λύσουμε». Απέφυγε, πάντως, να αναφερθεί στις πρόσφατες συνομιλίες του Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματ­ευτές των δύο χωρών και διέψευσε, ως «γελοιότητε­ς» τις πληροφορίε­ς περί ονομάτων που έχουν προταθεί.

Επισήμανε ότι με την Αλβανία «το κύριο θέμα που πρέπει να λύσουμε θετικά είναι η εμπόλεμη κατάσταση. Οι νομικές συνέπειες θα ρυθμιστούν σε μία ειδική διαδικασία».

Σημειώνετα­ι παράλληλα ότι ο κ. Κοτζιάς βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο, ενώ δεν αποκλείετα­ι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουν να είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

[SID:11562779]

 ??  ?? υπουργός Εξωτερικών.
υπουργός Εξωτερικών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece