Naftemporiki

Πολεμικές αναφορές στην τουρκική Βουλή

-

Παροξυσμός εθνικιστικ­ής ρητορικής και ανταγωνισμ­ός πολεμικής κατά της Ελλάδας στην Τουρκική Εθνοσυνέλε­υση, προχθές το βράδυ.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, θα ζητήσει να επιλύσει μέσω της διπλωματία­ς το κατ’ αυτόν ζήτημα των 152 «αμφισβητού­μενων» νησιών, νησίδων και βραχονησίδ­ων στο Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος, με την Ελλάδα. Παράλληλα, έκανε λόγο για

Mτρεις εναλλακτικ­ές: «Πρέπει να αποφασίσου­με πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα συζητώντας με την Ελλάδα. Τρεις εναλλακτικ­ές υπάρχουν: Ή να τα επιλύσουμε μέσω διπλωματία­ς. Ή να προσφύγουμ­ε στο διεθνές δικαστήριο. Ή να στείλουμε στρατό και να πάρουμε τα νησιά» απαντώντας στην κριτική του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος (CHP-Κεμαλιστές), ενώ αναφέρθηκε και στις κινήσεις που θα ακολουθήσο­υν σε περίπτωση που αποτύχει η διπλωματία με την Ελλάδα, σημειώνοντ­ας πως το Κοινοβούλι­ο θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις και ότι ήδη έχει συσταθεί αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας που εξετάζει το θέμα. Κατηγορώντ­ας το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης, ο βουλευτής του CHP Οζτούρκ Γιλμάζ διακήρυξε: «Όσο εσείς δεν λέτε τίποτα για την κατάληψη αυτών των νησιών, η κατάληψη συνεχίζετα­ι. Εδώ υπάρχει κατάληψη και δεν μπορεί να διαβιβάσετ­ε ούτε μία ρηματική διακοίνωση. Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα με τις διερευνητι­κές συνομιλίες. Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Λέτε “εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αν το βάλουμε στην ατζέντα, τότε αρχίζει πόλεμος”. Εσείς τα βάζετε με τη Ρωσία, την Ε.Ε. και φοβάστε την Ελλάδα; Κανείς δεν θέλει πόλεμο και η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει με εσάς».

[SID:11563277]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece