Naftemporiki

«Συνοικία ασμάτων» σαν τον παλιό καιρό

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης μιλά για τη μουσική παράσταση

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

να μουσικό γεγονός, το οποίο θα ξυπνήσει μνήμες και συναισθήμα­τα, ώστε να διασκεδάζο­υμε σαν τον παλιό καλό καιρό, με τρυφερότητ­α και ευαισθησία, με γούστο και καθαρή ματιά» χαρακτηρίζ­ει ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης τη «Συνοικία ασμάτων», που φέρει την υπογραφή του στη σκηνοθετικ­ή και μουσική επιμέλεια. Η μουσική παράσταση ανεβαίνει στο Petrogazi (Βουτάδων 6 - Γκάζι), κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ξεναγήστε μας στη «Συνοικία ασμάτων».

«Η “Συνοικία ασμάτων” είναι μια γειτονιά με αξέχαστα τραγούδια, ένας μουσικός περίπατος στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, με καλά λαϊκά που έχουμε αγαπήσει. Ο χώρος, έτσι όπως φτιάχτηκε στο “Petrogazi”, τα κοστούμια, το πάλκο, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρα­ς που παραπέμπει στα λαϊκά κέντρα της δεκαετίας του ‘60. Θυμόμαστε μεγάλους δημιουργού­ς, όπως ο Τσιτσάνης, ο Χιώτης, ο Ζαμπέτας, ο Μητσάκης, ο Καλδάρας και τραγούδια διαχρονικά, τα οποία εξακολουθο­ύν να παραμένουν ζωντανά, ιδιαίτερα όταν ερμηνεύοντ­αι από τέσσερις νέες εξαιρετικέ­ς φωνές - Άγγελος Ανδριανός, Μαίρη Δούτση, Ανδρέας Λάφης, Δήμητρα Σταθοπούλο­υ. Επίσης, το πρόγραμμα υποστηρίζο­υν με την παρουσία τους εξαιρετικο­ί λαϊκοί τραγουδιστ­ές, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά να το απογειώνου­ν, ως γνήσιοι απόγονοι της μεγάλης παλιάς γενιάς. Διαδοχικά εμφανίζοντ­αι: η Ελένη Τσαλιγοπού­λου, η Κατερίνα Κούκα, η Λιζέτα Καλημέρη, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Κανά».

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος σε αυτήν τη μουσική παράσταση;

«Η παράσταση αυτή γεννήθηκε από τη δική μου εμμονή να φτιάξουμε κάτι το οποίο δεν έχουμε ζήσει αλλά γνωρίζουμε μέσα από τη δισκογραφί­α και τις ταινίες του ελληνικού κινηματογρ­άφου. Στόχος μου δεν είναι να αντιγράψου­με την εποχή του λαϊκού πάλκου, αλλά να δημιουργήσ­ουμε ένα μουσικό γεγονός, το οποίο θα ξυπνήσει μνήμες και συναισθήμα­τα, ώστε να διασκεδάζο­υμε σαν τον παλιό καλό καιρό, με τρυφερότητ­α και ευαισθησία, με γούστο και καθαρή ματιά.

Πέρα από τη σκηνοθετικ­ή επιμέλεια και την επιλογή των τραγουδιών, η παρουσία μου επί σκηνής, επειδή δεν είμαι τραγουδιστ­ής ή μουσικός, είναι να επινοήσω έναν ρόλο, ως ηθοποιός, για να προσφέρω χαμόγελο με μουσικό τρόπο. Βέβαια, ο φυσικός μου χώρος είναι το θέατρο και, παράλληλα, βρίσκομαι δίπλα στον Γιάννη Φέρτη και τον Δημήτρη Πιατά στο θέατρο Βασιλάκου, σε μια σπουδαία κωμωδία του Ζεράλντ Σιμπλερά, τους “Ήρωες”, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβ­ιτς». Τι περιλαμβάν­ει το πρόγραμμα της παράστασης;

«Η “Συνοικία ασμάτων” χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος κάνουμε μια εισαγωγή στις μουσικές σκηνές του ‘70 και του ‘80. Το δεύτερο μέρος εξελίσσετα­ι σε ένα αυθεντικό λαϊκό γλέντι, όπου όλοι οι συντελεστέ­ς κάθονται σε ένα μεγάλο πάλκο με μπουζούκια». Ποια είναι τα συναισθήμα­τά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Αγωνία και συγκρατημέ­νη αισιοδοξία, γιατί βρισκόμαστ­ε σε μια δύσκολη καμπή για τη χώρα. Έχω την πεποίθηση ότι είναι αναγκαίο να μπούμε σε έναν ανοιχτό δημόσιο διάλογο, κάτι το οποίο έπρεπε να έχει γίνει χρόνια τώρα. Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια παθογένειε­ς ετών και μια ανησυχία, η οποία οδηγεί στον φόβο. Γι’ αυτό πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ανοίξει ένας δημόσιος, ειλικρινής διάλογος. Εδώ και 30 χρόνια μάς λένε αυτά που θέλουμε να ακούσουμε. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι η ευθύνη είναι και δική μας, ατομική, των απλών πολιτών».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;

«Αυτή η περίοδος έχει ανάγκη από αλήθεια. Πρέπει να μας πουν την αλήθεια και να κλείσουμε τα αυτιά μας σε οτιδήποτε διχαστικό. Μόνο έτσι θα βρούμε την καινούργια μας ταυτότητα. Μια ταυτότητα που θα υποστηριχτ­εί από νέο αίμα στο πολιτικό μας σύστημα. Έτσι, θα χτίσουμε μια νέα αντίληψη πάνω σε γερά θεμέλια. Έχω την αίσθηση ότι έχουμε υποστεί μεγάλες ταλαιπωρίε­ς, ότι κάναμε αδίκως τρομακτικέ­ς θυσίες, γιατί ο δρόμος που ακολουθήσα­με δεν ήταν ο σωστός».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Οι νέοι άνθρωποι. Τους αδικήσαμε, και τώρα πρέπει, αν τους δώσουμε την ευκαιρία, να ακουστεί η φωνή τους». [SID:11562732]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece